Πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος του (πανίσχυρου) Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού Ταλέμπ Ριφάι τηλεφώνησε στην υπουργό Τουρισμού Ελενα Κουντουρά (φωτογραφία) και της είπε χωρίς καμία εισαγωγή: «Στείλε μου τον Τρυφωνόπουλο στη Μαδρίτη, τον θέλω να αναλάβει σύμβουλος στον Παγκόσμιο Οργανισμού Τουρισμού». Ο Δ. Τρυφωνόπουλος είναι ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ και η θέση για την οποία προορίζεται είναι ίσως από τις πλέον σημαντικές που αναλαμβάνει Ελληνας στον παγκόσμιο τουρισμό. Ηταν τόσο ξαφνικό το τηλεφώνημα και ανέλπιστη η χαρά που αισθάνθηκε η κυρία Κουντουρά που δέχθηκε αμέσως την παραίτηση του κ. Τρυφωνόπουλου και δεν πρόλαβε καν να σκεφθεί ποιος θα τον αντικαταστήσει. Στο τηλεφώνημα του κ. Ριφάι συνέβησαν όμως και άλλα, εξίσου ενδιαφέροντα.
nnn
Αξιοποιώντας την καλή διάθεση που είχε ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού προς τη χώρα μας (όταν ήρθε πρόσφατα στην Ελλάδα είπε στον Πρωθυπουργό πως είναι ερωτευμένος με την Ελλάδα) η κυρία Κουντουρά τού ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα για πρώτη φορά στην τουριστική ιστορία της ετοίμασε τον φάκελο και ήδη τον κατέθεσε διεκδικώντας μία έδρα (για το 2018-2021) στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του παγκόσμιου αυτού οργανισμού. Μετέχουν 33 χώρες και μία θέση όπως αυτή που διεκδικεί η Ελλάδα θα φέρει τα πάνω κάτω στον τουρισμό μας. Τη μεγαλύτερη έκπληξη όμως αισθάνθηκε η κυρία Κουντουρά όταν άκουσε τον κ. Ριφάι να της λέει: «Κάνετε εξαιρετικά άλματα στον τουρισμό. Η Ελλάδα έχει εφέτος αύξηση του τουριστικού ρεύματος 7%, ενώ ολόκληρος ο πλανήτης έχει κατά μέσο όρο αύξηση 3%».


Ο προβληματισμός του Καραμανλή

Μαθαίνω εξ εγκυροτάτων πηγών (πιο έγκυρες δεν γίνεται) ότι τούτες τις ημέρες ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής είναι εξαιρετικά προβληματισμένος και το δείχνει (τουλάχιστον στους συνομιλητές του). Και ο προβληματισμός του δεν οφείλεται στην επίθεση που εξαπέλυσε ο Πάνος Καμμένος εναντίον του Αντ. Σαμαρά (και εναντίον μέρους της τότε ΝΔ) στην ομιλία του κατά το πολιτικό μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη (τον άκουγε, όπως μου είπαν, με… «απάθεια και αδιαφορία»), αλλά στους χειρισμούς του Αλ. Τσίπρα με τους δανειστές. Δεν μπορεί να καταλάβει, όπως έλεγε, πώς είναι δυνατόν ο Πρωθυπουργός να θέτει θέμα χρέους πριν από τις γερμανικές εκλογές. Το θεωρεί μέγα πολιτικό σφάλμα, με τα γνωστά έως σήμερα αποτελέσματα. Απλώς κατά τον κ. Καραμανλή ο κ. Τσίπρας θα έπρεπε να κρατήσει ανοιχτό το θέμα του χρέους και να το διεκδικήσει αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές.


Ορέστης Τσανγκ: «Φιλάκια»

Τελικά, όπως έλεγε ένας παλαιός (κεντρώος) πολιτικός, είμαστε μια χώρα… τσιριμπίμ τσιριμπόμπ. Δεν φτάνουν όλες οι αγωνίες που έχουμε, εάν δηλαδή θα φορέσει ή όχι ο πρωθυπουργός μας γραβάτα, εάν θα έρθει η πολυπόθητη ανάπτυξη, έχουμε και το… «Surviror» που οι αποχωρήσαντες παίκτες του εισέβαλαν στον κρατικό μηχανισμό. Εις εξ αυτών, κινεζικής καταγωγής αλλά γεννημένος στη Θεσσαλονίκη, ονόματι Ορέστης Τσανγκ (ο οποιος ανήκε στην ομάδα των «Μαχητών», με ειδίκευση στις… κατασκευές αιώρων, κούνιων, πάγκων κ.τ.λ.), οδήγησε ο αθεόφοβος έναν συρμό του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου. Και όχι μόνο το οδήγησε, αλλά απευθύνθηκε διά μικροφώνου στους επιβάτες (όπως κάνουν οι πιλότοι όταν περνούν πάνω από τη Μύκονο) για να τους πληροφορήσει ότι «σε λίγο φθάνουμε στην Κηφισιά, φιλάκια». Και για όσους δεν κατάλαβαν ποιος ήταν ο μηχανοδηγός που τους έστελνε φιλάκια, ανήρτησε και μια φωτογραφία του στο Instagram με ένα βίντεο στο οποίο οδηγεί το τρένο. Βέβαια την πλήρωσε η επαγγελματίας μηχανοδηγός, την οποία η ΣΤΑΣΥ έθεσε σε διαθεσιμότητα με την κατηγορία ότι προκάλεσε ζήτημα ασφαλείας στο επιβατικό κοινό.
Ο προεκλογικός… κιμάς στο Πειθαρχικό

Στη Νέα Δημοκρατία όμως έχουν άλλες αντιλήψεις περί πειθαρχικών ποινών. Να, πάρτε για παράδειγμα την υποψήφια βουλευτή στη Β’ Αθήνας (ας αναφέρω μόνο το μικρό της όνομα, Τίτη), η οποία για να κερδίσει τη συμπάθεια, την καρδιά και κυρίως το… στομάχι των ψηφοφόρων της μοίραζε δωρεάν κιμά και μπριζόλες μοσχαρίσιες γάλακτος (χωρίς να είναι κρεοπώλης ή να είναι κρεοπώλης ο σύζυγός της). Απλώς αγόραζε τον κιμά και τις μπριζόλες από κρεοπωλείο στη Β’ Αθήνας και τα μοίραζε δωρεάν στις προεκλογικές επισκέψεις που έκανε σε σπίτια. Το Πειθαρχικό Συμβούλιο του κόμματος της επέβαλε την ποινή της εξάμηνης διαγραφής με… αναστολή. Οπερ σημαίνει ότι εάν ξαναμοιράσει δωρεάν κιμάδες θα τη διαγράψει οριστικά.
Οταν ρωτάς λάθος υπουργό

Αλλά στη ΝΔ επικρατούν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Για παράδειγμα, επέβαλε προσωρινή ποινή στην υποψήφια που μοίραζε στον κόσμο κιμάδες, αλλά δεν ασχολήθηκε καθόλου με τη βουλευτή που έκανε ερώτηση σε… λάθος υπουργό. Απλώς γέλασαν στην οδό Πειραιώς με το πάθημά της και έτερον ουδέν. Το θέμα με την εν λόγω βουλευτή είναι πως δεν πήρε χαμπάρι ότι είχαν καταθέσει ερωτήσεις προς τον σωστό υπουργό δύο συνάδελφοί της, ήτοι ο Κ. Χατζηδάκης και η Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου. Και οι δύο κατέθεσαν ερώτηση στον Νίκο Παππά για το θέμα των ΕΛΤΑ (που χρωστά στη ΔΕΗ), καθ’ ότι με τον νέο ανασχηματισμό τα ΕΛΤΑ πέρασαν στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, κάτι που πιθανόν να μη γνώριζε η βουλευτής και νόμιζε ότι βρίσκονταν στην αρμοδιότητα του υπουργού Μεταφορών, Υποδομών κ.τ.λ. Χρ. Σπίρτζη και κατέθεσε την ερώτησή της σ’ αυτόν.

HeliosPlus