Η κυβέρνηση καλείται να αναπροσαρμόσει τα ήδη ψηφισμένα μέτρα για πάγωμα των συντάξεων και συλλογικές συμβάσεις, όπως αναφέρουν Τα Νέα σε σχετικό ρεπορτάζ.
Το πρώτο μεγάλο αγκάθι αφορά τις συντάξεις. Ο νόμος ο οποίος ψηφίστηκε τον Μάιο προβλέπει ότι εξουσιοδοτούνται οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας να αυξάνουν ετησίως, αρχής γενομένης από την 1/1/2022, το συνολικό ποσό της σύνταξης που καταβάλλεται, μετά τη θέση σε ισχύ του νόμου -επομένως μετά τις περικοπές-, με βάση συντελεστή που διαμορφώνεται κατά 50% από τη μεταβολή του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγουμένου έτους και δεν υπερβαίνει την ετήσια μεταβολή του πληθωρισμού.
Το προαπαιτούμενο της λίστας των δανειστών ορίζει ότι η δημοσιονομική εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ από τη μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης θα πρέπει να διασφαλιστεί έως και το τέλος του 2022. Επομένως, έως τότε, εξηγούν αρμόδιες πηγές, δεν μπορούν να υπάρξουν αυξήσεις.
Το δεύτερο αφορά στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, θέμα το οποίο είχε αναγορευθεί σε μείζον πολιτικό ζήτημα από την κυβέρνηση.
Έπειτα από πολύωρες διαπραγματεύσεις για τις διατυπώσεις, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να ενσωματώσει στον νόμο διάταξη η οποία προβλέπει πως δεν θα αλλάξει τίποτα στο ισχύον πλαίσιο συλλογικών διαπραγματεύσεων έως το τέλος του Μνημονίου.
Στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου όμως, η οποία είχε κατατεθεί στη Βουλή, οι διατυπώσεις ήταν διαφορετικές.
«Με την προτεινόμενη διάταξη, η αναστολή των αρχών της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης αποσυνδέονται από το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής, καθώς προβλέπεται πως αυτή θα ισχύσει έως την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, δηλαδή έως τις 20/8/2018.
Επομένως από τις 21/8/2018, το θεσμικό πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων επανέρχεται στο καθεστώς που όριζε ο Ν. 1876/1990».