Ντράγκι: Εάν χρειαστεί, θα επεκτείνουμε το QE

H ΕΚΤ άφησε αμετάβλητα τα βασικά της επιτόκια την Πέμπτη κλείνοντας όμως την πόρτα σε περαιτέρω μειώσεις ενώ είπε ότι θα διατηρήσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Οι προοπτικές και το momentum της ευρωπαϊκής οικονομίας έχουν ισχυροποιηθεί το τελευταίο διάστημα, ενώ οι κίνδυνοι είναι ισορροπημένοι, τόνισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Επανέλαβε, ωστόσο, ότι η ΕΚΤ παραμένει έτοιμη να επεκτείνει και να ενισχύσει, εάν χρειαστεί, το QE και πέραν του Δεκεμβρίου, σημειώνοντας ότι ο δομικός πληθωρισμός παραμένει χαμηλός.

Ερωτηθείς για το τι σημαίνει η νέα διατύπωση της ΕΚΤ που φαίνεται να αποκλείει περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, καθησύχασε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι εάν υπάρξει επιδείνωση δεν θα μειωθούν εκ νέου, αλλά και ότι δεν προϊδεάζει για ανακονώσεις αλλαγής πολιτικής.

Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η ΕΚΤ

Αμετάβλητα, όπως αναμενόταν, διατήρησε τα βασικά επιτόκια του ευρω η ΕΚΤ, όπως άλλωστε αναμενόταν. Αυτό, ωστόσο, που διαφοροποιεί τη σημερινή ανακοίνωση της κεντρικής ευρωτράπεζας από τις προηγούμενες είναι η αφαίρεση της αναφοράς για χαμηλότερα επιτόκια στο μέλλον εάν κριθεί αναγκαίο.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο και πολύ πέραν του χρονικού ορίζοντα διενέργειας των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού» σημειώεται πλέον στην επίσημη ανακοίνωση.

Αντίθετα, δεν υπήρξε καμία αλλαγή στις διατυπώσεις σε ότι αφορά το QE θα διατηρηθεί μέχρι τον Δεκέμβριο 2017 ή και αργότερα εφόσον χρειαστεί. «Όσον αφορά τα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής, το Διοικητικό Συμβούλιο επιβεβαιώνει την πρόθεσή του να συνεχίσει τη διενέργεια καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού, οι οποίες ανέρχονται επί του παρόντος σε 60 δισεκ. ευρώ μηνιαίως, μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου του 2017 ή και αργότερα, εφόσον χρειαστεί» αναφέρεται.

Ειδικότερα, η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.

Η ανακοίνωση της ΕΚΤ

«Κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Τάλιν, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο και πολύ πέραν του χρονικού ορίζοντα διενέργειας των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού.

Όσον αφορά τα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής, το Διοικητικό Συμβούλιο επιβεβαιώνει την πρόθεσή του να συνεχίσει τη διενέργεια καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού, οι οποίες ανέρχονται επί του παρόντος σε 60 δισεκ. ευρώ μηνιαίως, μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου του 2017 ή και αργότερα, εφόσον χρειαστεί, και πάντως έως ότου το Διοικητικό Συμβούλιο διαπιστώσει μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού η οποία να είναι συμβατή με την επιδίωξή του για τον πληθωρισμό.

Οι καθαρές αγορές θα πραγματοποιούνται παράλληλα με την επανεπένδυση ποσών από την εξόφληση τίτλων που έχουν αποκτηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme – APP) κατά τη λήξη τους.

Εάν οι προοπτικές καταστούν λιγότερο ευνοϊκές ή οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες παύσουν να υποστηρίζουν την περαιτέρω πρόοδο προς μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού, το Διοικητικό Συμβούλιο παραμένει έτοιμο να αυξήσει το μέγεθος και/ή τη διάρκεια του προγράμματος».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.