Το Ίδρυμα Radcliffe, το Ίδρυμα IKEA, ο όμιλος Libra και η The Coca-Cola Company ανακοίνωσαν αρχική χρηματοδότηση 4 εκατομμυρίων ευρώ για να αντιμετωπισθούν κατεπείγουσες ανάγκες προσφύγων και ευάλωτων Ελλήνων.
Ηνέα φιλανθρωπική ΠρωτοβουλίαAscend, ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης Concordia που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.
Η χρηματοδότηση με την οποία συμμετέχουν τα μέλη της πρωτοβουλίας αυτής θα αξιοποιηθεί για την εξασφάλιση επαρκούς και κατάλληλης στέγης για αποκλεισμένες κοινωνικά ομάδες με κύρια εστίαση σε ασυνόδευτους ανηλίκους, για προγράμματα στήριξης τοπικών κοινωνιών όπως σίτιση, ιατρική περίθαλψη και ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες και για επαγγελματική κατάρτιση για πρόσφυγες και Έλληνες οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης.
Η πρωτοβουλία Ascend ήδη έχει υλοποιήσει δράσεις παροχής βοήθειας, πριν από την επίσημη ανακοίνωση και έναρξή της στο πλαίσιο του Concordia Europe Summit. Μεταξύ αυτών των δράσεων είναι και η υποστήριξη προγραμμάτων για τα ασυνόδευτα παιδιά. Το πρόσφατο έργοHOME Projectπροσφέρει στέγη σε συνθήκες ασφάλειας, εκπαίδευση και κοινωνική ένταξη σε πρόσφυγες, με έμφαση στα ασυνόδευτα παιδιά που είναι ιδιαίτερα ευάλωτα.
Στην Πρωτοβουλία Ascend συμμετέχουν επίσης, το Open Society Foundation, η Microsoft, η Western Union και το NextFab Foundation. Η Ascend προσφέρει σε αυτούς τους οργανισμούς μία πλατφόρμα μέσω της οποίας διερευνούν στρατηγικές συνεργασίες στις οποίες συμμετέχουν με γνώμονα τις γνώσεις και την πείρα τους και τους τομείς στους οποίους επιθυμούν να εστιάσουν τη φιλανθρωπική τους δράση. Αυτά μπορεί να είναι καινοτόμες δομές φιλοξενίας, προγράμματα στήριξης της κοινωνικής συνοχής και βελτίωσης της καθημερινότητας σε τοπικές κοινωνίες ή πρωτοβουλίες δημιουργίας θέσεων εργασίας.

«Υπάρχουν σήμερα πάνω από 65 εκατομμύρια κοινωνικά απομονωμένα άτομα σε ολόκληρο τον κόσμο», ανέφερε ο Frank Giustra, ιδρυτής του Radcliffe Foundation, «πολύ περισσότερα από αυτά στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρόκειται για μεγάλη ανθρωπιστική κρίση με επιπτώσεις και προεκτάσεις που θα είναι αισθητές για πολλά χρόνια στο μέλλον».
«Η Ascend είναι μία καινοτόμα, στρατηγικού χαρακτήρα πρωτοβουλία του ιδιωτικού τομέα. Τα μέλη της δεσμεύτηκαν να βρουν επιχειρηματικές λύσεις για να αντιμετωπισθεί η κρίση, μία κρίση με διαστάσεις που ξεπερνούν τις δυνατότητες μεμονωμένων κυβερνήσεων και διεθνών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων», σχολίασε ο Jimmy Αθανασόπουλος, Επικεφαλής Προγραμμάτων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Ομίλου Libra.