H Μέρνα, μια 11χρονη χριστιανή από το Ιράκ που ζει στην Ολλανδία, έχει γίνει σταρ: έκλεψε την παράσταση στο τηλεπαιχνίδι «The Voice Kids» του αραβικού κόσμου διότι στο στάδιο των οντισιόν «στα τυφλά» («blind auditions») εκατομμύρια άνθρωποι την είδαν να τραγουδά για τον λαό της που υποφέρει από τη βία του πολέμου και για τα προσφυγόπουλα (όπως και η ίδια).
Πάντα στην Ολλανδία, ένας ελέφαντας ονόματι Μπούμπα και η Σάρον, ένα κορίτσι του τσίρκου, μένουν αχώριστοι εντός και εκτός σκηνής του τσίρκου. Ωστόσο, ένας καινούργιος νόμος για τα άγρια ζώα του τσίρκου πρόκειται να απομακρύνει τον Μπούμπα μια για πάντα από τη Σάρον.
Τέλος, ο Αμάντ, ένας ντροπαλός δωδεκάχρονος, πρόσφυγας πολέμου από τη Συρία που ζει κι αυτός στην Ολλανδία. Θα ήθελε πολύ να γίνει φίλος με Ολλανδούς, όμως δεν τολμά να κάνει την πρώτη κίνηση. Το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του Αμάντ είναι τα μακριά του μαλλιά και υπάρχει λόγος που τα μακραίνει. Με αυτόν τον τρόπο νιώθει πως δίνει κάτι σε αντάλλαγμα της βοήθειας που έλαβε η οικογένειά του από την Ολλανδία…
Τρία παιδιά, ένα ζώο και τρεις ιστορίες βγαλμένες από την καθημερινότητα της Ολλανδίας λοιπόν, συνθέτουν το «πάνελ» των τριών ντοκιμαντέρ μικρού μήκους που θα παρουσιαστούν στην εκδήλωση «Docs For Kids & Youth Screen On Wheels» την Παρασκευή 9 Ιουνίου στην αίθουσα Παύλος Ζάννας της πλ. Αριστοτέλους (στις 09.30). Αντιστοίχως τα ντοκιμαντέρ «Η Μέρνα στο προσκήνιο» (Merna in de Spotlight) της Μίργιαμ Μαρκς (2016, 15′), «Μπούμπα και Σάρον» (Buba & Sharon) του Χιλ Αλντερσχοφ (2016, 16′) και «Τα μαλλιά του Αμάντ» («Ahmad’s Hair») της Σούζαν Κόνεν (2016, 23′).
Πρόκειται για ακόμη μία δράση του ευρωπαϊκού προγράμματος EUFORIA ΙΙ (European Films For Innovative Audience Development 2016-2017, Creative Europe, MEDIA) την οποία διοργανώνει το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ή αλλιώς ο εκπαιδευτικός βραχίονας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Και τα τρία ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν παρουσιάστηκαν τον Μάρτιο στην ενότητα Docs for Kids του 19ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και αγαπήθηκαν από το νεανικό κοινό.
Οσο για το EUFORIA, πρόκειται για σχέδιο κινηματογραφικής εκπαίδευσης επικεντρωμένο στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Πρόγραμμα διακρατικής συνεργασίας συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση (Creative Europe, MEDIA) με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Πολωνίας και της Ουγγαρίας.
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ως βασικός διαχειριστής του προγράμματος, οργανώνει, συντονίζει και επιβλέπει τις εργασίες μεταξύ του δικτύου, και συγκεκριμένα μεταξύ του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (εκπαιδευτικού φορέα του ΦΚΘ), του πανεπιστημίου Spoleczna Akademia Nauk –San (Πολωνία) και του πολιτιστικού οργανισμού Laterna Magica Kulturalis és Oktatasi Szolgaltato Kft (Ουγγαρία).

HeliosPlus