Την Τρίτη θέση ανάμεσα σε 41 χώρες καταλαμβάνει η Ελλάδα σε ζητήματα διαφθοράς. Στη δεύτερη θέση εμφανίζεται η Κύπρος σύμφωνα με μελέτη της EY (πρώην Ernst & Young), ενώ στην πρώτη θέση παραμένει σταθερά η Ουκρανία.
Στη χώρα μας παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στην αντιμετώπιση φαινομένων δωροδοκίας και διαφθοράς, οι προκλήσεις παραμένουν μεγάλες.
Αυτό διαπιστώνει η διετής έρευνα της ΕΥ για θέματα απάτης (EMEIA Fraud Survey), «Human instinct or machine logic – which do you trust most in the fight against fraud and corruption», που διεξήχθη στην περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής, Ινδίας και Αφρικής (Europe, Middle East, India, Africa – EMEIA) και κατέγραψε τις απόψεις 4.100 στελεχών από μεγάλες επιχειρήσεις σε 41 χώρες.
Έτσι, το 51% όσων στελεχών επιχειρήσεων συμμετείχαν εξακολουθεί να θεωρεί ότι το πρόβλημα της δωροδοκίας και της διαφθοράς είναι εκτεταμένο στο επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα του. Πρώτη είναι η Ουκρανία με ποσοστό 88%, δεύτερη η Κύπρος με 82% και τρίτη είναι η Ελλάδα με 81%.
Η επίδοση αυτή σε ευρωπαϊκό επίπεδο συγκρίνεται μόνο με της Σλοβακίας (81%), της Κροατίας (79%) και της Ουγγαρίας (78%). Είναι αξιοσημείωτο ότι στη Βουλγαρία το ποσοστό είναι 68%, στην Τουρκία 67%, ενώ η Ρουμανία με 31%, κινείται σε δυτικοευρωπαϊκά επίπεδα.
Σύμφωνα με την έρευνα, τα ανώτερα διευθυντικά στελέχη στην περιοχή EMEIA δεν έχουν κατορθώσει να υιοθετήσουν μια κουλτούρα δεοντολογικής συμπεριφοράς. Το 77% των μελών διοικητικών συμβουλίων και των ανώτερων διευθυντικών στελεχών δηλώνει ότι θα ήταν πρόθυμο να δικαιολογήσει κάποια μορφή ανήθικης συμπεριφοράς για να βοηθήσει μια επιχείρηση να επιβιώσει.
Παράλληλα, το 17% των ερωτηθέντων στην περιοχή EMEIA και ένα στα τρία μέλη διοικητικών συμβουλίων και ανώτερων διευθυντικών στελεχών δηλώνουν πρόθυμα να δωροδοκήσουν με μετρητά για να εξασφαλίσουν ή να διατηρήσουν μια εμπορική συμφωνία που θα βοηθήσει την επιχείρησή τους να επιβιώσει.