Οι… καρδιο-κατακτητές Ελληνες

Μπορεί να έπεσε την Τετάρτη η αυλαία της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης της Concordia στην Αθήνα, ωστόσο σας

Μπορεί να έπεσε την Τετάρτη η αυλαία της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης της Concordia στην Αθήνα, ωστόσο σας πληροφορώ πως στο περιθώριο της συνόδου υπήρξαν επιχειρηματικές διεργασίες που θα μας απασχολήσουν όλους τους επόμενους μήνες. Σας είχα ενημερώσει ότι η διοργανώτρια αρχή Concordia Summit είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα τη Νέα Υόρκη, που έχει ως στόχο να κινητοποιεί τον ιδιωτικό τομέα. Αυτό και έγινε και στο Concordia Europe. Ο ιδιωτικός τομέας «κινητοποιήθηκε» και υπήρξαν επιχειρηματικές συναντήσεις στις αίθουσες συσκέψεων του Hilton που, όπως πληροφορούμαι, πολλοί είναι αυτοί που ευελπιστούν ότι θα είναι επωφελείς για το επενδυτικό κλίμα και τη χώρα.
nnn
Αν και ο «star» της χθεσινής ημέρας των εργασιών του Concordia Europe ήταν ο τέως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αποκάλεσε τους Ελληνες… καρδιοκατακτητές –«εσείς οι Ελληνες είστε επικίνδυνοι, μπαίνετε μέσα στην καρδιά κάποιου και την κατακτάτε» ήταν η ακριβής φράση του -, αυτός που συγκέντρωσε την προσοχή των επιχειρηματιών και των οικονομικών παραγόντων ήταν ένας άλλος αντιπρόεδρος, ο Δημήτρης Τσιτσιράγκος, αντιπρόεδρος του International Finance Corporation (IFC), του επενδυτικού βραχίονα της Παγκόσμιας Τράπεζας.
nnn
Ο κ. Τσιτσιράγκος, ο οποίος μίλησε σε ενότητα του συνεδρίου, υποστήριξε πως η Ευρώπη (σ.σ.: και η Ελλάδα) πρέπει να διεκδικήσει ηγετική θέση στην καινοτομία και στην επιχειρηματικότητα και να αυξήσει τον ρόλο του ιδιωτικού τομέα στην οικονομία. Εστίασε δε στον ηγετικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσουν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και οι ευρωπαϊκές χώρες στον τομέα της Υγείας και της εκπαίδευσης. Ωστόσο ο αντιπρόεδρος του IFC δεν καταχειροκροτήθηκε αποκλειστικά για την τοποθέτησή του αυτή. Ο φορέας βλέπετε που εκπροσωπεί θεωρείται από τους πλέον δραστήριους επενδυτές στη χώρα μας.
nnn
Να σας υπενθυμίσω πως ο Δημήτρης Τσιτσιράγκος ήταν η επιλογή της κυβέρνησης για τη θέση του προέδρου της Εθνικής Τράπεζας, ωστόσο δεν κατέλαβε τη θέση αυτή λόγω της εναντίωσης της Διοίκησης του Λεωνίδα Φραγκιαδάκη τον προηγούμενο Νοέμβριο. Η «στάση του Λεωνίδα», όπως μου την είχε ονοματίσει κυβερνητικός παράγοντας, είχε φέρει τότε στην προεδρία της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας τον Τάκη Θωμόπουλο. Ωστόσο, μετά την αποκατάσταση των σχέσεων ΤΧΣ και Εθνικής, ο κ. Θωμόπουλος δρομολόγησε την αποχώρησή του από την τράπεζα και σύντομα η θέση θα χηρέψει. Τώρα εάν η κυβέρνηση, το ΤΧΣ και η Διοίκηση της Εθνικής θα απευθυνθούν στον κ. Τσιτσιράγκο δεν είμαι σε θέση να το γνωρίζω.
Χειραψία ύστερα από πολύ καιρό

Η χειραψία που αντάλλαξαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, με αφορμή το πολιτικό μνημόσυνο για τον πρώην πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη που έφυγε από τη ζωή πριν από λίγες ημέρες, ήταν από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες του κλίματος που επικράτησε στην Ολομέλεια της Βουλής. Παρά τις διαφωνίες και τις ιδεολογικές αντιπαλότητες, όλοι αναγνώρισαν στο πρόσωπο του εκλιπόντος έναν σημαντικό πολιτικό που άφησε ισχυρό αποτύπωμα στη μεταπολεμική και μεταπολιτευτική ιστορία του τόπου, που συγκρούστηκε αλλά και επεδίωξε συναινέσεις μακριά από τα εμφυλιακά πάθη και τις διχαστικές λογικές. Ανεβαίνοντας στο βήμα ο κ. Μητσοτάκης χαιρέτησε τον Πρωθυπουργό που μόλις είχε ολοκληρώσει την ομιλία του, ενώ πριν φύγει από την αίθουσα ο κ. Τσίπρας κατέβηκε από τη θέση του και χαιρέτησε τον κ. Μητσοτάκη και την Ντόρα Μπακογιάννη.
nnn
Ολη η οικογένεια ήταν παρούσα στην ειδική συνεδρίαση της Βουλής: παιδιά, εγγόνια, συγγενείς, αλλά και στενοί συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού όπως η Σάκη Κυπραίου, ο Μανούσος Γρυλλάκης, ο Διονύσης Χατζηδάκης, ο Γιάννης Πευκιαννάκης, ο Στέλιος Νικηφοράκης. Ηταν παρούσα ακόμα και η αδελφή του δολοφονηθέντος από τη 17N Παύλου Μπακογιάννη, την οποία δεν αποχωριζόταν η ανιψιά της Αλεξία, ενώ παρά την ηλικία του το «παρών» έδωσε και ο πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου Β. Κόκκινος, ο οποίος είχε προεδρεύσει στο Ειδικό Δικαστήριο που δίκασε το 1991 για το σκάνδαλο Κοσκωτά τον Ανδρέα Παπανδρέου μαζί με τον Μένιο Κουτσόγιωργα, τον Δ. Τσοβόλα, τον Γιώργο Πέτσο και τον Π. Ρουμελιώτη.


Παπαρήγα εναντίον Καμμένου

Από τις στιγμές που προκάλεσαν αμηχανία στην αίθουσα της Ολομέλειας ήταν η αναφορά του Πάνου Καμμένου στον Αντώνη Σαμαρά και στην πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Πολιτικό τέκνο του εκλιπόντος ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ ανέλαβε να πει όσα είχαν αποφύγει οι άλλοι, μόνο που κατάφερε να εξοργίσει την Αλέκα Παπαρήγα. Αναφερθείς στην υπόθεση της ονομασίας των Σκοπίων, που οδήγησε στη ρήξη Μητσοτάκη – Σαμαρά το 1992, είπε ότι «ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν εκείνος που προασπίστηκε τον όρο «Μακεδονία», όπως ήταν η απόφαση των πολιτικών αρχηγών που είχε ληφθεί στις 18.2.1992». Εντονα αντέδρασε η τότε γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα που του φώναξε ότι λέει ψέματα και ότι εκείνη ήταν στη σύσκεψη ενώ ο ίδιος όχι. Βέβαια η διαφωνία της κυρίας Παπαρήγα αφορούσε τη στάση του ΚΚΕ, το οποίο τότε είχε διαφοροποιηθεί από τους υπόλοιπους αρχηγούς οι οποίοι είχαν συμφωνήσει ότι στο όνομα του κράτους των Σκοπίων δεν θα υπάρχει η λέξη «Μακεδονία».

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.