Το επενδυτικό σχέδιο της Vodafone Ελλάδας για την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς με την εισαγωγή της τεχνολογίας vectoring, καθώς και οπτικών ινών, έλαβε έγκριση από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), στο πλαίσιο της διαδικασίας ανάθεσης περιοχών για την ανάπτυξη NGN. Πρόκειται μάλιστα για την πρώτη μεγάλης κλίμακας υλοποίηση δικτύων οπτικών ινών μέχρι το σπίτι στην Ελλάδα, που εντάσσεται στο πλαίσιο του στρατηγικού πλάνου της εταιρείας για επενδύσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ έως το 2020 σε δίκτυα νέας γενιάς σταθερής και κινητής, αναβαθμίσεις προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και αναβάθμιση του δικτύου καταστημάτων της.
Ως προς τα δίκτυα νέας γενιάς, το πλάνο περιλαμβάνει επέκταση του διαθέσιμου δικτύου οπτικών ινών με την υλοποίηση FTTH (fiber-to-the-home) και FTTC (fiber-to-the-cabinet) σε διαφορετικές περιοχές ανά την Ελλάδα. Ήδη το ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών επεκτείνεται σε νέες περιοχές, όπως Νέα Ιωνία, Φρεαττύδα, Γηροκομείο, Παγκράτι, Βύρωνας και Νέος Κόσμος.
«Το μέλλον είναι πια εδώ. Η Vodafone επεκτείνει το δίκτυό της και υλοποιεί το πρώτο μεγάλης κλίμακας σχέδιο εφαρμογής δικτύων οπτικών ινών μέχρι το σπίτι, γυρίζοντας μια νέα σελίδα στις τηλεπικοινωνίες της Ελλάδας. Έχουμε δεσμευτεί να παρέχουμε τις καλύτερες τεχνολογίες στους πολίτες και τις επιχειρήσεις προκειμένου να συμμετάσχουν ισότιμα στην ψηφιακή οικονομία του μέλλοντος. Με το επενδυτικό μας σχέδιο ενισχύουμε την οικονομία της χώρας και θέτουμε τις βάσεις για την κοινωνία των Gigabit, επιβεβαιώνοντας έμπρακτα ως στρατηγικός επενδυτής την εμπιστοσύνη μας στην Ελλάδα και τις προοπτικές της» δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας, κ. Χάρης Μπρουμίδης.

Παράλληλα, ο σχεδιασμός της Vodafone λαμβάνει υπόψη τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για δίκτυα οπτικών ινών υψηλών ταχυτήτων, τα οποία θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες του μέλλοντος και στην αυξανόμενη ζήτηση για υπηρεσίες δεδομένων, όπως απαιτείται από την ψηφιακή οικονομία. Στόχος του ψηφιακού θεματολογίου (Digital Agenda) είναι μέχρι το 2020 το 100% των χρηστών Internet στην Ευρωπαϊκή Ένωση να συνδέεται με γραμμές που έχουν ταχύτητες πάνω από 30 Mbps και τουλάχιστον το 50% αυτών να πετυχαίνει ταχύτητες πάνω από 100 Mbps. Από το 2025 η Κομισιόν θέλει τουλάχιστον κάποιες πόλεις να έχουν εισέλθει στην κοινωνία του Gigabit.

Τα οφέλη των δικτύων νέας γενιάς οπτικών ινών
Σύμφωνα με την μελέτη του Vodafone Institute «Shaping the Gigabit Society», η αύξηση του αριθμού των συνδέσεων οπτικών ινών σε μία χώρα κατά 1% κατ’ έτος συσχετίζεται με την άνοδο του ΑΕΠ κατά 0,02% και 0,04% κάθε χρόνο. Η συνδρομή λοιπόν των δικτύων οπτικών ινών στην κοινωνία και την οικονομία θα είναι πραγματικά ευεργετική για σειρά επιχειρηματικών κλάδων, αλλά και το ΑΕΠ της χώρας. Με αυτό τον τρόπο τα δίκτυα οπτικών ινών μας οδηγούν σε ένα καλύτερο μέλλον με σημαντική βελτίωση σε τομείς όπως η υγεία, η εκπαίδευση, η ασφάλεια, η κοινωνική συνοχή, το περιβάλλον και η απασχόληση.
Μέσω των δικτύων οπτικών ινών:
– Θα είναι δυνατή η καλύτερη εξυπηρέτηση κρίσιμων τομέων της οικονομίας, όπως ο τουρισμός, όπου η χρήση νέων τεχνολογιών και συνδεσιμότητας είναι απαραίτητη
– Οι ελληνικές επιχειρήσεις θα μπορούν να υποστηρίξουν την καινοτομία και να ανταγωνιστούν με ίσους όρους στη διεθνή αγορά, αντί να χάνουν ευκαιρίες παραμένοντας στη «ζώνη χαμηλών ταχυτήτων»
– Οι ελληνικές περιφέρειες θα μπορούν να ωφεληθούν από αξιόπιστες δικτυακές υποδομές και υψηλές ταχύτητες για καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και στήριξη της τοπικής ανάπτυξης
– Οι πολίτες θα μπορούν να απολαμβάνουν περισσότερη επικοινωνία, ψυχαγωγία και νέες δυνατότητες, με ποιότητα υπηρεσιών
Τα πλεονεκτήματά των δικτύων οπτικών ινών είναι σημαντικά καθώς αποτελούν τη μόνη τεχνολογία που μπορεί να διασφαλίσει την ίδια ποιότητα υπηρεσίας συνεχώς σε κάθε καταναλωτή ανεξάρτητα από την απόσταση που μπορεί να έχει από τον πλησιέστερο επικοινωνιακό κόμβο, ενώ την ίδια στιγμή χαρακτηρίζεται από αξιοπιστία και ελάχιστες ανάγκες συντήρησης. Λόγω των χαρακτηριστικών αυτών, οι οπτικές ίνες εξασφαλίζουν σταθερή σύνδεση με ελάχιστη καθυστέρηση και δυναμική συμμετρία στη μεταφορά των δεδομένων, παρέχοντας έτσι την δυνατότητα για απίστευτες ταχύτητες τόσο στο download όσο και στο upload.
Τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα υπερ-υψηλών ταχυτήτων σταθερής και κινητής επικοινωνίας θα έρθουν να υπηρετήσουν τις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες της ψηφιακής οικονομίας του μέλλοντος στο δρόμο για μια κοινωνία των Gigabit.