Με αγωνία για το αποτέλεσμα θα ανοίξουν οι κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές στη Βρετανία την Πέμπτη. Οι δημοσκοπήσεις –οι οποίες όμως πρέπει να θυμίσουμε είχαν πέσει έξω στο δημοψήφισμα για το Brexit –δίνουν προβάδισμα στη Συντηρητική πρωθυπουργό Τερέζα Μέι έναντι του Εργατικού αντιπάλου της Τζέρεμι Κόρμπιν αλλά με μείωση των εδρών της. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν η Μέι θα χάσει την αυτοδυναμία στη Βουλή ή αν η πλειοψηφία της θα είναι τόσο ισχνή που θα δυσχεράνει τις ήδη δύσκολες διαπραγματεύσεις για το Brexit.
Το μικρότερο προβάδισμα στη Μέι, μόλις τρεις μονάδες, δίνει δημοσκόπηση του YouGov που προβλέπει 42% για τους Συντηρητικούς και 39% για τους Εργατικούς. Το ενδιαφέρον είναι ότι τα ποσοστά αυτά είναι τα υψηλότερα που έχουν λάβει και τα δυο αυτά κόμματα σε δημοσκοπήσει ή κάλπες από το 2014 (στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, το 2015, οι Συντηρητικοί έλαβαν 36,9% και οι Εργατικοί 30,4%).
Αλλες δημοσκοπήσεις όμως δίνουν μεγαλύτερο προβάδισμα στη Μέι, όπως εκείνη του Kantar Public, σύμφωνα με την οποία οι Συντηρητικοί θα λάβουν 43% και οι Εργατικοί 33%. Υπάρχουν ακόμη και δημοσκοπήσεις που βγάζουν ότι η Μέι θα χάσει την αυτοδυναμία –εννέα έδρες λιγότερες από τις 326 που είναι απαραίτητες για αυτοδυναμία στη Βουλή των 650 εδρών, προέβλεψε δημοσκόπηση του YouGov την Πέμπτη. Αλλη δημοσκόπηση νωρίτερα είχε καταλήξει ότι η Μέι θα λάμβανε 16 έδρες λιγότερες από την αυτοδυναμία.
Για τη Σκωτία, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν σαφέστατο προβάδισμα στο Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP) με 43% και ακολουθούν, ισοψηφώντας στο 25%, Συντηρητικοί και Εργατικοί –ενώ μέχρι πολύ πρόσφατα οι Τόρις έρχονταν στη δεύτερη θέση και οι Εργατικοί στην τρίτη. Ολα τα παραπάνω αποκτούν πολύ κρισιμότερη σημασία λόγω των επίσημων διαπραγματεύσεων για το Brexit που πρόκειται σύντομα να ξεκινήσουν. Αν η Μέι έχει ισχνή πλειοψηφία στη νέα Βουλή, θα αποδυναμωθεί η θέση της τόσο απέναντι στους Βρετανούς όσο και απέναντι στους Ευρωπαίους. Αν χάσει την πλειοψηφία, αναμένεται να ακολουθήσει περίοδος αναταραχής στη βρετανική πολιτική. Αν κερδίσει ο Κόρμπιν –παρότι κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πιθανό -, είναι άγνωστο πώς θα επηρεαστεί το Brexit καθώς ο ηγέτης των Εργατικών παραμένει ασαφής ως προς τις θέσεις του για το θέμα αυτό. Θυμίζουμε ότι ο Κόρμπιν είχε ασαφή στάση ακόμη και στο δημοψήφισμα για το Brexit, πράγμα που τον έφερε σε αντίθεση με πολλούς Εργατικούς βουλευτές.
Οταν η Μέι αποφάσισε να κηρύξει πρόωρες εκλογές στα μέσα Απριλίου (κανονικά θα διεξάγονταν τον Μάιο του 2020), ήταν ψηλά στις δημοσκοπήσεις και πίστευε ότι θα αύξαινε τις έδρες της στη Βουλή. Μέσα σε ενάμιση μήνα όμως το προβάδισμά της συρρικνώθηκε από τις 24 μονάδες έναντι των Εργατικών σε κάτω από 10.
Από την άλλη πλευρά, ο Κόρμπιν –που πολλοί τον είχαν ξεγραμμένο λόγω του ότι τράβηξε τους Εργατικούς προς τα αριστερά και ότι ο ίδιος θεωρείται «μη πρωθυπουργήσιμος» –αρχικά φαινόταν ότι όδευε προς ιστορικά μεγάλη ήττα ενώ σήμερα προσβλέπει σε ένα αξιοπρεπές, τουλάχιστον, αποτέλεσμα.
Η στρατηγική που ακολούθησε η Μέι ήταν να παρουσιαστεί ως η μοναδική αρχηγός κόμματος που μπορεί να φέρει εις πέρας επιτυχώς το Brexit –αν και ούτε αυτή έχει ανακοινώσει λεπτομέρειες για το πώς ακριβώς σκέπτεται να προχωρήσει στις διαπραγματεύσεις. Για παράδειγμα, όσον αφορά τη μετανάστευση, το υπ’ αριθμόν ένα θέμα-αγκάθι, η (ασαφής) θέση της είναι: «Ελεύθεροι από τα δεσμά του ελέγχου της ΕΕ, θα γίνουμε και πάλι ένα μεγάλο, παγκόσμιο εμπορικό έθνος φέρνοντας νέες θέσεις εργασίας και νέες ευκαιρίες για τις απλές εργαζόμενες οικογένειες εδώ στη χώρα».
Ο Κόρμπιν, από την άλλη, ζητεί την επανεθνικοποίηση επιχειρήσεων, την αύξηση των δημοσίων δαπανών και την άνοδο της φορολογίας για τους πλούσιους. Οι υποσχέσεις του αυτές βρίσκουν ευήκοα ώτα, όπως φαίνεται, σε μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων. Η Μέι, αντίθετα, έχει ανησυχήσει πολλούς από τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της (άνω των 50 ετών και συνταξιούχοι) με τα σχέδιά της, όπως να αυξήσει τη συμμετοχή των ηλικιωμένων στις δαπάνες υγείας.
Ο Κόρμπιν έχει απήχηση στους νέους και η δημοσκοπική άνοδός του αποδίδεται στη μεγάλη άνοδο του ποσοστού του ανάμεσα στους μικρότερους σε ηλικία ψηφοφόρους. Είναι όμως άγνωστο πόσοι από αυτούς θα πάνε να ψηφίσουν, καθώς οι νέοι εμφανίζουν μεγάλο ποσοστό αποχής.
Εν τω μεταξύ, οι υπηρεσίες ασφαλείας εργάζονται πυρετωδώς για να εξασφαλίσουν ότι οι εκλογές δεν θα αμαυρωθούν από ένα ακόμη τρομοκρατικό χτύπημα αλλά και για να διαλευκάνουν τις λεπτομέρειες εκείνου στο Μάντσεστερ που άφησε 22 νεκρούς και 116 τραυματίες. Κατέληξαν ότι ο βομβιστής αυτοκτονίας
Σαλμάν Αμπέντι αγόρασε κατά πάσα πιθανότητα μόνος του τα περισσότερα από τα συστατικά της βόμβας. Προσπαθούν όμως να ξεκαθαρίσουν αν ήταν μέλος ενός ευρύτερου δικτύου και έχουν συλλάβει 16 άτομα που ανακρίνονται.
Η αποχή από το ντιμπέιτ
Ούτε το τηλεοπτικό προεκλογικό ντιμπέιτ που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη χειρίστηκε καλά η Μέι: δεν πήγε, και έστειλε στην θέση της την υπουργό Εσωτερικών Αμπερ Ραντ. Μάλιστα, προσπάθησε να υποβαθμίσει την όλη διαδικασία, λέγοντας ότι προτιμά να πάει να συναντήσει απλούς ψηφοφόρους και να συνομιλήσει μαζί τους παρά να φιλονικεί με άλλους πολιτικούς. Σύμφωνα με το BBC, αυτό δεν άρεσε σε πολλούς ψηφοφόρους ενώ εκτίμησαν το ότι ο Κόρμπιν ήταν «παρών» στο ντιμπέιτ. Τελικά αυτό κύλησε χωρίς να ευνοήσει ή να καταποντίσει κάποιον από τους συμμετέχοντες και, ως εκ τούτου, η Μέι την πάτησε ακόμη περισσότερο γιατί αυτό που «έμεινε» από την όλη υπόθεση είναι η άρνησή της να συμμετάσχει.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ