Τα μυστήρια του Κάρντιφ και το επίζηλο τρόπαιο

Ο εφετινός τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ μοιάζει λίγο-πολύ με παραμύθι.

Ο εφετινός τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ μοιάζει λίγο-πολύ με παραμύθι. Εχουμε το Κάρντιφ, την Πόλη των Κάστρων, που θα φιλοξενήσει απόψε το τελευταίο παιχνίδι της διοργάνωσης και μία Κυρία και μία Βασίλισσα που θα αγωνιστούν για την είσοδό τους στην αίθουσα του θρόνου. Γιουβέντους και Ρεάλ Μαδρίτης λοιπόν, οι δύο καλύτερες χωρίς αμφιβολία ομάδες της εφετινής διοργάνωσης, θα αναμετρηθούν για το βαρύτιμο τρόπαιο. Δύο βαριές φανέλες, με ιστορία και τίτλους, με πολλές διαφορές και αρκετά κοινά στοιχεία.
Το Κάρντιφ απέχει δύο ώρες με το τρένο από το Λονδίνο. Είναι μια γοητευτική και μυστηριώδης πόλη. Αλλωστε, το σημαντικότερο αξιοθέατό της είναι το περίφημο κάστρο που κρύβει μια ιστορία δύο χιλιάδων χρόνων. Από τα ρωμαϊκά χρόνια, τους Νορμανδούς, τους Ουίνδσορ μέχρι σήμερα.
Μοιάζει ιδανικό μέρος για μια μονομαχία ιπποτών. Κριστιάνο Ρονάλντο εναντίον Γκονσάλο Ιγκουαΐν. Κάποτε συμπαίκτες στη Ρεάλ Μαδρίτης, τώρα αντίπαλοι. Αλλωστε αυτοί άνοιξαν τον δρόμο προς τον τελικό. Δύο γκολ ο Πορτογάλος στο Μόναχο εναντίον της Μπάγερν, άλλα δύο ο αργεντινός επιθετικός στο Πριγκιπάτο, κόντρα στη Μονακό. Στο ρόστερ της Γιουβέντους είναι και ένας άλλος πρώην συμπαίκτης του Ρονάλντο που τον απειλεί. Ο Σάμι Κεντίρα φόρεσε για πέντε χρόνια τη φανέλα της Ρεάλ με την οποία κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ το 2014.
Από την άλλη πλευρά είναι ο Ζινεντίν Ζιντάν. Ο Γάλλος φόρεσε τη φανέλα και των δύο ομάδων. Με τη Γιουβέντους έφθασε δύο φορές σε τελικούς Τσάμπιονς Λιγκ αλλά δεν σήκωσε το τρόπαιο. Μάλιστα στον τελικό του 1998 στο Αμστερνταμ ηττήθηκε από τη Ρεάλ. Ο Ζιντάν μετακόμισε από το Τορίνο στη Μαδρίτη και το 2002 σήκωσε την κούπα με τη φανέλα της Ρεάλ.
Η Βασίλισσα θέλει να γίνει η πρώτη ομάδα που θα κατακτήσει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το Τσάμπιονς Λιγκ. Η Γηραιά Κυρία με την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ θα κάνει το τρεμπλ (έχει ήδη κατακτήσει πρωτάθλημα και κύπελλο στην Ιταλία) και ο Μασιμιλιάνο Αλέγκρι θα μπει στο κλαμπ των εκλεκτών προπονητών που το έχουν πετύχει αυτό στο παρελθόν: σερ Αλεξ Φέργκιουσον, Πεπ Γκουαρντιόλα, Ζοζέ Μουρίνιο, Γιουπ Χάινκες, Λουίς Ενρίκε.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η Γιουβέντους κατέκτησε το Κύπελλο το 1985 και το 1996 αλλά έχει ηττηθεί σε άλλους έξι τελικούς, τους περισσότερους από κάθε άλλη ομάδα.
Η Ρεάλ έχει κατακτήσει 11 φορές το τρόπαιο, είναι η ομάδα με τους περισσότερους τίτλους ενώ συνολικά έχει αγωνιστεί σε 14 τελικούς. Ηττήθηκε από την Μπενφίκα το 1962, την Ιντερ το 1964 και τη Λίβερπουλ το 1981.
Ο Κριστιάνο Ρονάλντο και ο Σέρχιο Ράμος μπορεί να γίνουν οι πρώτοι παίκτες που θα έχουν σκοράρει σε τρεις τελικούς. Ηδη έχουν σημειώσει γκολ σε δύο, ο Πορτογάλος το 2008 και το 2014, ενώ ο Ισπανός αμυντικός το 2014 και το 2016. Σε δύο τελικούς έχουν σκοράρει άλλοι τρεις παίκτες: Ραούλ (2000 και 2002), Σαμουέλ Ετό (2006, 2009) και Λιονέλ Μέσι (2009, 2011).
Το Κάρντιφ λοιπόν είναι το επίκεντρο του ενδιαφέροντος για τους φίλους του ποδοσφαίρου. Στην πρωτεύουσα της Ουαλίας βρίσκονται ήδη χιλιάδες φίλοι και των δύο ομάδων. Οι διοργανωτές είχαν ανακοινώσει ότι περιμένουν περίπου 170.000 επισκέπτες και υποστήριξαν πως ξέρουν τον τρόπο να διαχειριστούν την κατάσταση. Οπως εξήγησε ο υπεύθυνος οργάνωσης του τελικού Αλαν Χάμερ, το 2005 το Κάρντιφ είχε φιλοξενήσει το παιχνίδι Ουαλίας – Ιρλανδίας για το Γκραν Σλαμ του ράγκμπι και την πόλη είχαν επισκεφθεί 250.000 άτομα. Ολα είχαν κυλήσει καλά. Οι διοργανωτές υπολογίζουν ότι τα έσοδα για την πόλη θα αγγίξουν τα 53 εκατ. ευρώ.
Φυσικά, μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ, τα μέτρα ασφαλείας θα είναι ιδιαιτέρως αυστηρά και θα πλησιάζουν εκείνα που είχαν ληφθεί το 2005 στο Νιούπορτ, όταν είχε συγκληθεί η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι για πρώτη φορά στην ιστορία ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ θα διεξαχθεί με κλειστή την οροφή. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ουαλικής ομοσπονδίας η απόφαση ελήφθη για λόγους ασφαλείας και μετά από αίτημα της αστυνομίας.
Η αποστολή της Ρεάλ θα μείνει σε ξενοδοχείο που απέχει μόλις δύο χιλιόμετρα από το στάδιο. Αντίθετα, η Γιουβέντους προτίμησε την παραμονή σε ξενοδοχείο που απέχει 25 λεπτά.
Ο Ζινεντίν Ζιντάν υποστήριξε πως δεν έχει κανένα πρόβλημα: «Ολοι οι παίκτες είναι διαθέσιμοι. Ακόμα και ο Μπέιλ προπονείται κανονικά» είπε ο γάλλος τεχνικός. Τόνισε δε ότι στον τελικό θα αγωνιστούν οι καλύτερες αυτή την περίοδο ομάδες: «Η Γιουβέντους είναι εξαιρετική στην άμυνα, εμείς σκοράρουμε πολύ. Ομως όλα αυτά δεν έχουν σημασία σε έναν τελικό. Είναι το τελευταίο παιχνίδι της χρονιάς και το πιο σημαντικό».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.