«Αν δεν πάμε όλοι μαζί, εμείς θα καθηλωθούμε και οι άλλοι δεν θα μπουν στη Βουλή». Το μήνυμα των δημοσκοπήσεων, όπως δείχνει η φράση κορυφαίου στελέχους του ΠαΣοΚ, έχει ληφθεί. Ωστόσο, παραμένει αβέβαιο «αν, μπροστά στον κίνδυνο της πολιτικής τους περιθωριοποίησης, τα κόμματα και οι κινήσεις του χώρου αποφασίσουν να αφήσουν χαρακώματα και προσχήματα και να συνεννοηθούν». Η πρόσφατη συνάντηση των επικεφαλής των κομμάτων και κινήσεων της ΔΗΣΥ ανέδειξε ζητήματα στα οποία υπάρχουν αποκλίνουσες απόψεις. Αφορούν κυρίως τη μορφή και το χρονοδιάγραμμα της ίδρυσης του νέου φορέα. Φαίνεται να «υπάρχει διάθεση να ξεπεραστούν».
Πού συμφωνούν και πού διαφωνούν
Επί του πλαισίου των πολιτικών και προγραμματικών και πολιτικών θέσεων που θα παρουσιαστεί στο συνέδριο του Ιουνίου, δεν υπάρχουν ενστάσεις. Το 18σέλιδο σχέδιο πολιτικής εισήγησης που επεξεργάστηκε συντονιστική επιτροπή αποτελούμενη από τους Χρ. Πρωτόπαπα, Δ. Χατζησωκράτη, Π. Ιωακειμίδη, Μ. Πασχαλίδη, Ν. Μπίστη και Γ. Νικολάου εκτιμάται ότι αποτελεί «μια ξεκάθαρη πρόταση μακριά από λαϊκισμούς και αυταπάτες». Από εκεί και πέρα αρχίζουν οι δυσκολίες. Η πρώτη αφορά τη μορφή του νέου ενιαίου φορέα. Θα είναι πολυτασικός, που σημαίνει «παύση της λειτουργίας των κομμάτων που μετέχουν», ή πολυκομματικός, που σημαίνει «συνέχιση της λειτουργίας των κομμάτων» τουλάχιστον μέχρι την επόμενη εκλογική αναμέτρηση; Υπάρχουν δύο διαφορετικές προσεγγίσεις. Η πρώτη, επί της οποίας συγκλίνουν οι απόψεις της Φώφης Γεννηματά, του Γιώργου Παπανδρέου και του Απόστολου Πόντα της ΕΔΕΜ, υποστηρίζει την ύπαρξη ενός πολυκομματικού φορέα.
Η δεύτερη, που θέλει τη λειτουργία ενός πολυτασικού φορέα, υποστηρίζεται από τη ΔΗΜΑΡ, τις Κινήσεις Πολιτών αλλά και τα στελέχη του ΠαΣοΚ που συντάσσονται με τις απόψεις του Νίκου Ανδρουλάκη και του Στέφανου Ξεκαλάκη. Η συμβιβαστική πρόταση είναι και οι δύο απόψεις να συμπεριληφθούν στην εισήγηση που θα παρουσιαστεί στο συνέδριο της ΔΗΣΥ και να δοθεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα στα κόμματα να αποφασίσουν. Στην περίπτωση αυτή το ΠαΣοΚ θα αποφασίσει με δημοψήφισμα της βάσης του.
Η δεύτερη αφορά το χρονοδιάγραμμα της ίδρυσης του νέου φορέα. Η εισήγηση προβλέπει την ολοκλήρωση των διαδικασιών στο «πρώτο τρίμηνο του 2018» και προκάλεσε την κάθετη διαφωνία του Θανάση Θεοχαρόπουλου: «Οσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο» ανέφερε, ζητώντας «τα πάντα να έχουν τελειώσει εντός του 2017». Της ίδιας άποψης είναι και οι Κινήσεις Πολιτών, που ζητούν «τη διοργάνωση πριν από το τέλος του 2017» του ιδρυτικού συνεδρίου του νέου φορέα. Μία ακόμα διαφωνία που αφορά το αν θα πρέπει να προηγηθεί το ιδρυτικό συνέδριο και να ακολουθήσει η εκλογή αρχηγού θεωρείται ήσσονος σημασίας.
Πάντως ΔΗΜΑΡ, Κινήσεις Πολιτών αλλά και ο κ. Ανδρουλάκης θεωρούν ότι το ιδρυτικό συνέδριο θα πρέπει να προηγηθεί της εκλογής προέδρου, στη λογική ότι «πρώτα φτιάχνεις κόμμα και μετά εκλέγεις τον επικεφαλής».
Η ΔΗΣΥ, το Ποτάμι και οι «3»
Ενα άλλο μεγάλο θέμα αφορά τη συμμετοχή στο εγχείρημα του Ποταμιού και της Ωρας Αποφάσεων και των Μεταρρυθμιστών του Σπ. Λυκούδη. Ο Σταύρος Θεοδωράκης και οι Αννα Διαμαντοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης και Γιώργος Φλωρίδης, που βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία μεταξύ τους, δεν έχουν πειστεί για τις προθέσεις Γεννηματά, κρατούν στάση αναμονής προκειμένου να δουν πώς θα εξελιχθεί το συνέδριο και επιπλέον θεωρούν ότι το εγχείρημα του νέου φορέα δεν θα πρέπει τεθεί υπό την ομπρέλα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. «Δεν μας ενδιαφέρουν οι προσκλήσεις ενσωμάτωσης αλλά είμαστε παρόντες για τη συνδημιουργία του νέου» είναι το μήνυμα που εκπέμπει η Σεβαστουπόλεως, η οποία δηλώνει ανοιχτή σε έναν διάλογο με τις εκσυγχρονιστικές δυνάμεις της χώρας, «άρα και με το ΠαΣοΚ για ένα νέο Κίνημα». Είναι γνωστό ότι παρά τις ψυχρές σχέσεις του με την ηγεσία της Χαρ. Τρικούπη ο κ. Θεοδωράκης διατηρεί διαύλους επικοινωνίας με την πλευρά Ανδρουλάκη. Προς την κατεύθυνση αυτή υπήρξε μια μετατόπιση από τη θέση ότι όποιος ενδιαφέρεται για τη δημιουργία του νέου φορέα θα πρέπει να δώσει το παρών στο Συνέδριο του Ιουνίου. «Η συμμετοχή στο συνέδριο της ΔΗΣΥ δεν αποτελεί προϋπόθεση για συμμετοχή στις διαδικασίες της ενιαίας παράταξης της Κεντροαριστεράς» ανέφερε o κ. Θεοχαρόπουλος. Παράλληλα στο σχέδιο πολιτικής εισήγησης αναμένεται να προστεθεί και μια παράγραφος η οποία θα αναφέρει ότι ο οδικός χάρτης για τον νέο φορέα «μπορεί να συνδιαμορφωθεί από τα κόμματα και τις κινήσεις που θα προσέλθουν στον διάλογο μετά το συνέδριο».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ