Η ιστορία που θα σας περιγράψω έχει να κάνει με μια βεντέτα, πολιτική βεντέτα, η οποία έληξε μόλις προχθές στην εξόδιο ακολουθία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Βασικός αντίπαλος επί πενήντα χρόνια στα Χανιά του εκλιπόντος ήταν ο Πολυχρόνης Πολυχρονίδης, ο οποίος εκλεγόταν συνεχώς βουλευτής Χανίων για 45 χρόνια, ξεκινώντας από το Κόμμα Φιλελευθέρων και κατόπιν το ΠαΣοΚ…
nnn
…Οι συγκρούσεις μεταξύ του Πολυχρονίδη και του Μητσοτάκη ήταν αβυσσαλέες, υπήρχε βαθιά εχθρότητα, μέχρι και πιστολιές έπεφταν. Τελευταίος απόγονος του Πολυχρονίδη είναι ο Γιάννης Σαβαλάνος, σύζυγος της Αννας Διαμαντοπούλου.
nnn

Ο Μητσοτάκης έφερε βαρέως τη διένεξη αυτή με τον Πολυχρονίδη. Πριν από λίγα χρόνια όταν ο πρώην πρωθυπουργός κατάλαβε ότι ο πολιτικός του βίος όδευε προς το τέλος και έκλεινε ο βιολογικός του κύκλος, κάλεσε στο σπίτι του στη Γλυφάδα τον Γιάννη Σαβαλάνο.
nnn
Παρότι ο κ. Σαβαλάνος είχε επιφυλάξεις, πήγε στη συνάντηση. Ο Μητσοτάκης, που ήταν ήδη εξασθενημένος, σηκώθηκε από την καρέκλα του, τον φίλησε στην κορυφή του κεφαλιού του και του είπε: «Γιάννη, να τελειώνουμε τις παλιές διαφορές και να βάλουμε ένα τέλος στη διένεξη. Σε ευχαριστώ που ήρθες».
nnn
Την περασμένη Τετάρτη, λοιπόν, κατά την εξόδιο ακολουθία στη Μητρόπολη, όταν τα εγγόνια του σήκωσαν το φέρετρο, ο Κώστας Μπακογιάννης είδε μπροστά του αίφνης τον Γιάννη Σαβαλάνο και προς έκπληξη όλων επανέλαβε σχεδόν δέκα φορές το «ευχαριστώ, ευχαριστώ, που ήρθατε». Εκεί στη Μητρόπολη Αθηνών έληξε η βεντέτα που διήρκεσε σχεδόν μισό αιώνα μεταξύ Μητσοτάκη και Πολυχρονίδη.
«Σεπτέμβριο θα ψάχνουμε δουλειά»
Μετά το πέρας του πλειοδοτικού διαγωνισμού για την εξαγορά του ΔΟΛ, έτσι όπως ήμουν φορτισμένος, έκανα μια βόλτα προς το Σύνταγμα και το έφερε η τύχη να πέσω επάνω σε έναν από τους επιτελείς του Μαξίμου. Αρχισε να με ρωτάει πώς πήγε ο διαγωνισμός, πώς πήγαν τα πράγματα. Του είπα ότι «όλα πήγαν καλά, παρά τα τόσα εμπόδια και τις τόσες δυσκολίες που έβαλε η κυβέρνησή σας, αλλά, τέλος πάντων, ο διαγωνισμός έγινε, έχουμε νέο ιδιοκτήτη και ο ΔΟΛ θα μακροημερεύσει»…
nnn
Και τι νομίζετε ότι μου απάντησε; «Τους τα ‘λεγα εγώ ότι με τον Ιβάν Σαββίδη προκοπή δεν κάνουν, αλλά δεν με ακούν». Επειδή όμως ήμουν, όπως σας είπα, φορτισμένος και δεν ήθελα άλλη συζήτηση, άλλαξα θέμα: «Τι κάνετε εσείς στην κυβέρνηση;» τον ρώτησα. «Εχει χαθεί η μπάλα, με δυσκολία δουλεύουμε και τι δουλειά να κάνεις όταν όλος ο σχεδιασμός προδόθηκε από τα γεγονότα και τις εξελίξεις» μου απάντησε. «Και το οικονομικό σας επιτελείο σε ποια κατάσταση βρίσκεται;» τον ρώτησα. «Σε αποδρομή είμαστε όλοι! Τι να υποστηρίξεις, τι να υπερασπιστείς και από ποιους να ζητήσεις βοήθεια όταν έχεις να κάνεις με αυτούς τους υπουργούς που κοιτούν μόνο το υπουργείο τους» μου αποκρίθηκε. «Και συ τι θα κάνεις;» τον ξαναρώτησα. «Να περάσει το καλοκαίρι και το φθινόπωρο να ψάξουμε για μια δουλειά» είπε και έφυγε κουνώντας το κεφάλι του απογοητευμένος.

Ο… αντι-Ιβάν
Ονομάζεται Παντελής Μπούμπουρας, αλλά οι φίλοι του τον φωνάζουν Τέλη. Εμφανίστηκε στο συνέδριο του Economist στη Φρανκφούρτη ως μεγαλοεπενδυτής. Συνοδευόταν από τη Νίκη Τζαβέλλα η οποία, όπως πρόσεξα, του έκλεινε και τα ραντεβού. Ηταν μάλιστα και ένας από τους χορηγούς του οικονομικού αυτού συνεδρίου.
nnn
Ορισμένοι τον λένε χαϊδευτικά… «αντι-Ιβάν» ή «αντι-Σαββίδη», όχι για κανέναν ιδιαίτερο λόγο, αλλά διότι είναι ομογενής από την Ουκρανία, μιλάει τη ρωσική γλώσσα και δεν θαυμάζει τη Σοβιετική Ενωση. Μάλιστα, άρχισε τις επενδύσεις του στην Ελλάδα με την αγορά ενός ξενοδοχείου στη Λήμνο. Μαθαίνω ότι ο αντι-Ιβάν είναι κατασκευαστής πρώην υπομηχανικός του επιχειρηματία Πρόδρομου Εμφιετζόγλου, ο οποίος τον είχε στείλει στην Ουκρανία για ένα έργο, αλλά εκεί αυτονομήθηκε και έκανε τις δικές του μπίζνες.
Ο Τέλης Μπούμπουρας μίλησε στο συνέδριο και απευθυνόμενος προς τους δυο υπουργούς που παρευρίσκονταν, τους κ.κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και Αλέξη Χαρίτση, τους είπε την επική φράση: «Υποθηκεύσατε ολόκληρη την Ελλάδα. Πουλήσατε την Ελλάδα σε ξένους και τώρα καλούμαστε εμείς οι ομογενείς να ξαναγοράσουμε την Ελλάδα. Ομως κάντε κάτι για τη γραφειοκρατία». Δεν ξέρω τι του απήντησαν οι δύο υπουργοί ή αν του απήντησαν. Εκείνο όμως που πρόσεξα είναι ότι ο κ. Μπούμπουρας πλησίασε τον Μπενουά Κερέ, τον ισχυρότερο μετά τον Μάριο Ντράγκι στην ΕΚΤ, και έπιασε κουβέντα μαζί του, για τι λέτε; Για το… χρέος της Ελλάδας. Πού να το μάθει ο Τσακαλώτος…
nnn
Μην εκπλαγείτε εάν ακούσετε τον Στ. Θεοδωράκη να λέει «ναι» στην πρόταση συνεργασίας της Φώφης Γεννηματά για τη Μεγάλη Κεντροαριστερά Παράταξη. Μου λένε ότι το σκέφτεται πλέον σοβαρά, ήδη άρχισε να ρωτά τους βουλευτές του πώς βλέπουν αυτή την κίνηση και οι έξι του απάντησαν «κάν’ το». Εις μάλιστα εξ αυτών (όνομα δεν σας λέω για να μην έχει μπλεξίματα), ένθερμος οπαδός της συνεργασίας με τη Φώφη, προέβλεψε ότι ο Σταύρος μπορεί να γίνει ο νέος αρχηγός. Διότι η εκλογή αρχηγού του νέου πολιτικού σχηματισμού που θα προκύψει θα γίνει από τη βάση και ο κ. Θεοδωράκης θεωρείται πιο δημοφιλής από τη Φώφη. Πάντως αν σε μια τέτοια διαδικασία δεν εκλεγεί αρχηγός, τότε, όπως με βεβαιώνουν οι συνεργάτες του, μάλλον θα πάει σπίτι του. Οχι όμως πριν από τις εκλογές. Εκτός εάν συμβούν και άλλα γεγονότα. Ας πούμε να του φύγουν και άλλοι βουλευτές. Αλλά να συμβεί κάτι τέτοιο το βλέπω απίθανο.
nnn
Μπορεί να μην το έχετε αντιληφθεί, αλλά άρχισε ίσως για πρώτη φορά να «σχηματοποιείται» η εσωκομματική αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ. Εως τώρα οι διαφωνούντες εμφάνιζαν μια άτακτη κριτική (δηλαδή έβγαιναν στελέχη μεμονωμένα και έκαναν κριτική), αλλά πλέον μετά το φιάσκο του Eurogroup της 22ας Μαΐου οι επικριτές άρχισαν να οργανώνονται. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι συνεδρίασε τις προάλλες κοτζάμ Πολιτικό Συμβούλιο υπό τον κ. Τσίπρα και δεν ανακοινώθηκε το παραμικρό. Εμοιαζε σαν μυστική συνεδρίαση. Το περίεργο είναι ότι η κριτική δεν στρέφεται ευθέως εναντίον του κ. Τσίπρα (ποιος ξέρει γιατί, ίσως ακόμη τον συμπαθούν), αλλά εναντίον του… Μαξίμου (γενικώς), στο οποίο κατοικοεδρεύει βεβαίως και ο κ. Τσίπρας και όχι μόνον. Κατηγορούν δηλαδή το Μαξίμου ότι έχει πρόβλημα με την έλλειψη… στρατηγικής και όχι πρόβλημα… χειρισμών.

«Γαλαντόμοι» στο υπ. Εξωτερικών
Το «έπαθλο» των πρόσφατων μεταθέσεων στο υπουργείο Εξωτερικών ήταν η πρεσβεία στη Σιγκαπούρη. Η διπλωμάτης που επελέγη ανήκει, μου λένε, ανήκει στη στενή ομάδα του Νίκου Κοτζιά, που είχε δηλώσει όταν προήγαγε την εν λόγω κυρία μαζί με άλλους συναδέλφους της σε full ambassador ότι θα φροντίσει τους δικούς του ανθρώπους. Είναι ασαφές αν η Ελλάδα χρειαζόταν πρεσβεία στη Σιγκαπούρη. Η «τυχερή» θα λαμβάνει αποζημίωση 11.000 ευρώ μηνιαίως και τούτο αφού το Γενικό Λογιστήριο μείωσε την αρχική αμοιβή των 14.000 ευρώ. Εγκρίθηκαν ακόμη για την ίδια πρεσβεία ένας σύμβουλος και ένας γραμματέας. Γαλαντομία…

Μας πήραν χαμπάρι
Η γαλλική πρόταση για το χρέος δεν είναι καινούργια. Εχει ξανατεθεί στο τραπέζι από την Κομισιόν. Με λίγα λόγια, οι Γάλλοι, που θέλουν να δουν «το χρώμα του χρήματος» και δεν βλέπουν με καλό μάτι την παράταση έως και 15 χρόνια της περιόδου χάριτος των δανείων του EFSF ύψους 96 δισ. ευρώ που προτείνει ο Σόιμπλε, αντιπροτείνουν οι ελαφρύνσεις του χρέους να συνδεθούν με την ανάπτυξη.
nnn
Δηλαδή, αν το ΑΕΠ «τρέχει» με ρυθμό π.χ. πάνω από 1%, το χρέος να αποπληρώνεται κανονικά. Αν όχι, τότε να επιμηκύνονται οι προθεσμίες αποπληρωμής.

nnn

Μάλιστα, όταν είχε ξανασυζητηθεί η πρόταση, οι Γερμανοί είχαν πει ότι η υποχώρηση του ΑΕΠ θα πρέπει να οφείλεται σε εξωτερικούς παράγοντες (externalsock) ώστε να αποκλείσουν το ενδεχόμενο να παρουσιάζουμε οριακή ανάπτυξη και να μην πληρώνουμε χρέος. Με άλλα λόγια, μας έχουν πάρει χαμπάρι…

nnn

Δεν υπάρχουν πλέον δικαιολογίες για να μην προχωρήσουν οι τράπεζες στην αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου στους επενδυτές στο πλαίσιο του roadshow που πραγματοποίησε η τράπεζα σε Λονδίνο, Ν. Υόρκη και Βοστώνη για την παρουσίαση της νέας στρατηγικής της «Agenda 2020». Οπως εξήγησε, το νομοθετικό πλαίσιο έχει ψηφιστεί και πλέον είναι ώρα για δράση.

nnn

Είναι πολλά τα τραπεζικά νέα το τελευταίο διάστημα που έχω να σας μεταφέρω. Οπως ότι ο πρόεδρος της Eurobank και επικεφαλής της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών Νίκος Καραμούζης προβιβάστηκε και επελέγη από τον Ινδοκαναδό Πρεμ Γουάτσα να συμμετάσχει στο ΔΣ της FAIRFAX και να ταξιδεύει όλο και πιο συχνά στον Καναδά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ