Τελευταία ευκαιρία για την αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων δίνει το υπουργείο Οικονομικών σε όσους τα προηγούμενα χρόνια είχαν «ξεχάσει» να τα δηλώσουν στην Εφορία ή έχουν χρήματα στο εξωτερικό που ποτέ δεν τα εμφάνισαν ως πραγματικό εισόδημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», μέχρι στιγμής έχουν προσέλθει στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες περισσότεροι από 70.000 φορολογούμενοι, νομικά και φυσικά πρόσωπα, προκειμένου να δηλώσουν οικειοθελώς εισοδήματα που έχουν αποκτήσει τα προηγούμενα χρόνια και ποτέ δεν φορολογήθηκαν για αυτά. Το συνολικό ύψος των εισοδημάτων που δηλώθηκαν έχουν ξεπεράσει τα 2,4 δισ. ευρώ ενώ οι πρόσθετοι βεβαιωμένοι φόροι υπολογίζονται ανάμεσα σε 200 εκατ. ευρώ και 250 εκατ. ευρώ. Η καταληκτική προθεσμία που έληγε κανονικά στις 31 Μαΐου πήρε παράταση για τις 30 Σεπτεμβρίου και εκτιμάται από ανώτερο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών ότι έως τότε το σύνολο των «μαύρων» εισοδημάτων που θα εμφανισθούν θα ξεπεράσουν τα 3,5 δισ. ευρώ. Η διαδικασία αυτή σύμφωνα με τον νόμο που έχει ψηφιστεί αφορά φορολογουμένους που δεν έχουν υποβάλει δήλωση ή έχουν υποβάλει ελλιπή ή ανακριβή δήλωση τα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο όσοι το πράξουν από εδώ και πέρα και ως τις 30 Σεπτεμβρίου θα έχουν πρόσθετη επιβάρυνση στον φόρο που θα προκύψει κατά 12% σε σύγκριση με ό,τι ίσχυε για εκείνους που πήγαν ως την περασμένη Τετάρτη 31 Μαΐου.
Αν όμως κοινοποιηθεί εντολή ελέγχου από την 1η Ιουνίου και μετά τότε η προσαύξηση του φόρου διαμορφώνεται κατά περίπτωση σε 18% και 36%. Αν η εντολή ελέγχου έχει βγει έως τις 31 Μαΐου τότε ο πρόσθετος φόρος οικειοθελούς δήλωσης είναι 10%. Οπως επισημαίνουν λογιστές-φοροτέχνες μπορεί με μια πρώτη ματιά να φαίνεται «ακριβός» αυτός ο τρόπος νομιμοποίησης «μαύρου» χρήματος αλλά αν κάποιος εντοπισθεί μετά από ελέγχους τότε κινδυνεύει εκτός από τα υπέρογκα πρόστιμα και με ποινικές διώξεις. Με την ένταξη στη νέα ρύθμιση οικειοθελούς συμμόρφωσης τα πρόστιμα παραμένουν αλλά δεν υφίσταται ποινική δίωξη.

Μπλόκο στις αποδείξεις για ιατρικές δαπάνες
Την ίδια στιγμή ούτε για το χτίσιμο του αφορολογήτου δεν επιτρέπει η τρόικα να μετρούν οι αποδείξεις που συλλέγουν οι πολίτες από γιατρούς και φαρμακεία. Οπως είναι σε θέση να γνωρίζει πολύ καλά «το Βήμα της Κυριακής», οι δανειστές στο πλαίσιο των πρόσφατων συναντήσεων με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αφενός απαίτησαν και πέτυχαν να καταργηθεί η έκπτωση φόρου 10% που ίσχυε για όσους συγκεντρώνουν αποδείξεις από ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αφετέρου προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα: δεν άφησαν οι αποδείξεις αυτές να μετρούν για το χτίσιμο του αφορολογήτου.
Εδώ πρόκειται για ένα σφάλμα που είναι βέβαιο ότι θα στοιχίσει στα δημόσια έσοδα καθώς ο φορολογούμενος που επισκέπτεται τον γιατρό δεν θα έχει πλέον κανένα κίνητρο να ζητάει απόδειξη παρά το γεγονός ότι με πρόσφατη υπουργική απόφαση επιβάλλεται οι γιατροί να διαθέτουν μηχανάκια POS για να πληρώνονται μέσω της ηλεκτρονικής οδού. Για το θέμα αυτό παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών δηλώνει στο «Βήμα» ότι σε επόμενες συναντήσεις με την τρόικα θα τεθεί το θέμα προκειμένου να ισχύουν οι εν λόγω αποδείξεις τουλάχιστον για το χτίσιμο του αφορολογήτου.

Απομακρύνεται το ενδεχόμενο γενναίας ρύθμισης για χρέη

Απομακρύνεται το ενδεχόμενο μιας γενναίας ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών εκατομμυρίων πολιτών προς τις εφορίες. Οπως αποκαλύπτει στο «Βήμα» αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, σε αυτήν τη φάση περιμένουμε να δούμε πώς θα λειτουργήσει ο νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα για τη ρύθμιση χρεών σε εφορίες και ταμεία μέσω του εξωδικαστικού συμβιβασμού για επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και μετά θα γίνει σε συνεργασία με τους δανειστές συζήτηση για το κατά πόσο μπορεί να επεκταθεί η ρύθμιση αυτή και στους απλούς πολίτες που χρωστούν από λίγα ευρώ έως εκατομμύρια ευρώ στην Εφορία.

Σήμερα οι φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμα χρέη έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων ενώ παραμένουν στις 100 δόσεις όσοι είχαν ενταχθεί με το προηγούμενο καθεστώς.

Η υφυπουργός Οικονομικών κυρία Κατερίνα Παπανάτσιου είχε δηλώσει πρόσφατα στο «Βήμα» ότι είναι μέσα στα σχέδια της κυβέρνησης να υπάρξει μια επιπλέον διευκόλυνση σε χιλιάδες οφειλέτες. Ωστόσο μέχρι στιγμής οι δανειστές αρνούνται πεισματικά να ανάψουν το πράσινο φως ακόμη και σε μια ρύθμιση των 36 δόσεων.
Μόνο για τους οφειλέτες στα ασφαλιστικά ταμεία έχει αποφασιστεί να προχωρήσει ρύθμιση 100 δόσεων. Ωστόσο και εκεί δεν έχει υπάρξει, παρά τη δέσμευση του υπουργείου Εργασίας, η τελική νομοθετική ρύθμιση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ