Ως ένα από τα 15 πιο επιτυχημένα LIFE προγράμματα των τελευταίων 25 ετών, επί συνόλου περίπου 4.300, από τότε δηλαδή που ξεκίνησε το ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα LIFE, αναδείχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το πρόγραμμα της Τράπεζας Πειραιώς «Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα: Προετοιμάζοντας την Αγορά για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή» climabiz.
Το climabiz συμμετείχε στα «Πράσινα Βραβεία» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που απονεμήθηκαν σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της Πράσινης Εβδομάδας 2017 με θέμα «Πράσινες θέσεις εργασίας για ένα πιο πράσινο μέλλον». Σύμφωνα με τον κ. Βρασίδα Ζάβρα, γενικό διευθυντή Green Banking του ομίλου: «Η Τράπεζα Πειραιώς αξιοποιεί το χρηματοδοτικό εργαλείο LIFE της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο πλαίσιο της δέσμευσής της να περιορίζει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της δικής της δραστηριότητας αλλά και να συνεισφέρει ώστε οι βέλτιστες πρακτικές στο πεδίο της προστασίας του περιβάλλοντος να διαδίδονται και να υιοθετούνται ευρύτερα».
Ο ίδιος επισημαίνει πως με αυτόν τον τρόπο «ενισχύει την παγκόσμια προσπάθεια αντιμετώπισης μεγάλων περιβαλλοντικών προκλήσεων, όπως είναι η κλιματική αλλαγή, και ταυτόχρονα δημιουργεί νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες, ανοίγει νέες αγορές και συμβάλλει στην αειφόρο ανάπτυξη».

Το πρόγραμμα
Το πρόγραμμα LIFE είναι το χρηματοδοτικό μέσο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το περιβάλλον (Κανονισμός 1293/2013). Σκοπός του είναι να συμβάλει στην εφαρμογή, την ενημέρωση και την ανάπτυξη της περιβαλλοντικής πολιτικής και νομοθεσίας της ΕΕ, με τη συγχρηματοδότηση πιλοτικών έργων ή έργων επίδειξης που δημιουργούν προστιθέμενη αξία.
Το LIFE, σύμφωνα με τον νέο κανονισμό της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020 χωρίζεται σε LIFE Περιβάλλον και LIFE Δράση για το Κλίμα.
l Από το 1992 έως και το 2013 έχουν χρηματοδοτηθεί 4.176 έργα με συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ύψους 3,1 δισ. ευρώ.
l Κατά την προγραμματική περίοδο 2014-2020 αναμένεται να χρηματοδοτηθούν έργα με συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ύψους 3,46 δισ. ευρώ.
Το πρόγραμμα LIFE στην Ελλάδα:
l Από το 1992 έως το 2015 έχουν χρηματοδοτηθεί 233 έργα με ελληνικό φορέα ως συντονιστή, συνολικού προϋπολογισμού 314 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 167 εκατ. ευρώ συνεισέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Αποκατάσταση
Με την ανάληψη του τρίτου προγράμματος LIFE-Stymfalia για την αποκατάσταση της λίμνης Στυμφαλίας, η Τράπεζα πρωτοπορεί στοχεύοντας στη διασύνδεση της βιοποικιλότητας και της επιχειρηματικότητας. Στο LIFE-Stymfalia, που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2013, η Τράπεζα Πειραιώς συνεργάζεται με το Πολιτιστικό Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), τον Δήμο Σικυωνίων, την ΟΙΚΟΜ Μελετητική Περιβάλλοντος ΕΠΕ, την Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών και το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ).
Στόχος του προγράμματος είναι η βελτίωση της κατάστασης της προστατευόμενης λίμνης Στυμφαλίας (Δίκτυο Natura 2000), μέσα από τεχνικά έργα ρύθμισης νερού και από κοπές μέρους του καλαμιώνα, καθώς και η διασφάλιση ενός βιώσιμου επιχειρηματικού σχεδίου που θα παρέχει εσαεί χρηματοδότηση για τις απαραίτητες αυτές διαχειριστικές δραστηριότητες, για να αποκαταστήσει τον υγρότοπο της Στυμφαλίας και παράλληλα να αναδείξει την περιοχή.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ