Ετοιμοι για λύση στο πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων
Οι τράπεζες στο πρώτο τρίμηνο του 2017 έμειναν πίσω στους στόχους τους για μείωση των «κόκκινων» δανείων λόγω της παράτασης των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές και του ανεπαρκούς νομοθετικού πλαισίου διαχείρισης των επισφαλειών. Εκτιμάτε πως είναι αναστρέψιμη η κατάσταση;
«Σίγουρα η αβεβαιότητα σχετικά με τη δεύτερη αξιολόγηση και η χλιαρή μακροοικονομική ανάκαμψη δεν βοήθησαν τις τράπεζες από την αρχή του έτους έως τώρα στην επίτευξη των στόχων τους. Στην Εθνική Τράπεζα το α’ τρίμηνο του 2017 επιτύχαμε τους στόχους μας. Ομως δεν πιστεύω γενικότερα πως οι τράπεζες έχουν μείνει πίσω ή πως η κατάσταση δεν είναι αναστρέψιμη.
Για την αποτελεσματική και μακροχρόνια αντιμετώπιση των επισφαλειών υπάρχουν αρκετές προϋποθέσεις όπως η εμπέδωση της φιλοσοφίας πληρωμών, ο σεβασμός στα κεφάλαια των καταθετών και των μετόχων – τα οποία στην ουσία έχουν χρησιμοποιηθεί για τις δανειοδοτήσεις -, ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που θα διευκολύνει και θα επιταχύνει την εξεύρεση λύσεων.
Κυρίως όμως για την τήρηση οποιασδήποτε ρύθμισης απαραίτητη προϋπόθεση είναι η οικονομική ανάκαμψη και η αύξηση της απασχόλησης, ειδικά για τα δάνεια προς ιδιώτες. Μόνο αν αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και ο κύκλος εργασιών επιχειρήσεων που δύνανται να ανακάμψουν, μόνο τότε θα μπορέσουν να τηρήσουν τις ρυθμίσεις τους.
Μετά την τελευταία επικαιροποίηση στη νομοθεσία, οι τράπεζες έχουν στη διάθεσή τους όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να προχωρήσουν αποτελεσματικά και γρήγορα στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Οι τραπεζικές διοικήσεις είναι απαραίτητο να δείξουν αποφασιστικότητα στην αναδιάρθρωση των εταιρικών δανείων, αλλά και να προωθήσουν ευνοϊκές ρυθμίσεις στη λιανική τραπεζική. Την ίδια στιγμή οφείλουμε να είμαστε αμείλικτοι με τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, όσους δηλαδή δεν είναι συνεπείς στην εξόφληση των οφειλών τους από επιλογή και όχι λόγω της οικονομικής τους κατάστασης.
Εκτιμώ ότι περίπου το 20%-25% των «κόκκινων» δανείων αφορούν σε αυτήν την κατηγορία οφειλετών. Μετά την επικαιροποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τις επισφάλειες, πιστεύω πως πολύ σύντομα, μέσα στο επόμενο εξάμηνο, θα δούμε τα πρώτα αποτελέσματα της προσπάθειάς μας για ανάκτηση των συγκεκριμένων ανοιγμάτων».
Τους προηγούμενους μήνες ένα μεγάλο ποσοστό ρυθμισμένων δανείων ξανακοκκίνισαν. Σκοπεύετε να εφαρμόσετε πιο γενναιόδωρες ρυθμίσεις το επόμενο διάστημα;
«Η αλήθεια είναι πως έχουμε πολλά και εξειδικευμένα προϊόντα με γενναιόδωρους όρους, και ιδίως για τους δανειολήπτες που βλέπουμε πως έχουν τη διάθεση να είναι ενήμεροι και να τηρούν τις ρυθμίσεις τους.
Είναι προϊόντα που δεν υπήρχαν στην αγορά τα προηγούμενα χρόνια και που πραγματικά προσφέρουν τα κατάλληλα κίνητρα και διευκολύνσεις για μακροχρόνιες λύσεις. Θεωρώ πως πολλές φορές καλούμε τους πελάτες μας να κατανοήσουν προϊόντα που είτε είναι καινούργια και διαφορετικά από αυτά που γνωρίζουν είτε που μοιάζουν περίπλοκα.
Γι’ αυτό και σε κάθε κατάστημά μας, αλλά και σε όλα μας τα κανάλια, έχουμε ομάδες ανθρώπων που είναι εκεί για να εξηγήσουν ακριβώς τα προϊόντα ρυθμίσεων και τα οφέλη τους. Εχουμε δει πως οι πελάτες μας ανταποκρίνονται, για αυτό και καλώ όποιον επιθυμεί να εκφράσει τους προβληματισμούς ή τις δυσκολίες του να έρθει σε εμάς».
Η ώρα των stress tests
Οι ελληνικές τράπεζες θα συμμετάσχουν στα πανευρωπαϊκά stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Ποια είναι η εκτίμησή σας για τις επιδόσεις τους σε αυτή τη δοκιμασία;
«Εκτιμώ ότι μετά τον τελευταίο γύρο ανακεφαλαιοποίησης, το 2015, ο εγχώριος τραπεζικός κλάδος είναι αρκετά ισχυρός για να τα καταφέρει. Ακόμη και στην περίπτωση που η οικονομία «τρέξει» με ρυθμούς χαμηλότερους των προσδοκώμενων, δηλαδή 1,5%-2%, οι ελληνικές τράπεζες δεν θα έχουν πρόβλημα στις επερχόμενες ασκήσεις προσομοίωσης και δεν θα χρειαστούν νέες αυξήσεις κεφαλαίου».
Ο νέος ρόλος της Εθνικής Τράπεζας στην οικονομία
Η Εθνική Τράπεζα με την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής κλείνει έναν μεγάλο κύκλο μετασχηματισμού της, με τη ρευστοποίηση των περισσοτέρων θυγατρικών της, εντός και εκτός Ελλάδας. Ποιος θα είναι ο νέος της ρόλος στον τραπεζικό κλάδο;
«Μετά από αυτόν τον μετασχηματισμό, η Εθνική Τράπεζα θα είναι πολύ διαφορετική και ισχυρότερη από οικονομικής μεριάς. Εχουμε ήδη ολοκληρώσει επάνω από το 80% των δεσμεύσεών μας τα τελευταία δύο χρόνια και έχουμε ήδη δει τα οφέλη, όπως η πλήρης αποπληρωμή της κρατικής βοήθειας που έλαβε η τράπεζα το 2015. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε την εμπλοκή μας σε εξίσου μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων και γεωγραφίας, με άλλον όμως τρόπο: υποστηρίζοντας και χρηματοδοτώντας ελληνικές επιχειρήσεις με δραστηριότητα στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, μέσω των εξαγωγών τους, σε όλο το εύρος των τομέων της οικονομίας με προοπτική δημιουργίας αξίας».
Η ελληνική οικονομία το 2017 συμπληρώνει εννέα χρόνια πιστωτικής συρρίκνωσης. Ποια είναι τα σχέδια της Εθνικής για τη χρηματοδότηση της οικονομίας;
«Εχουμε υψηλούς στόχους για νέες εκταμιεύσεις που ήδη πραγματοποιούμε αλλά πιστεύω ένα γερό σήμα προς την κατεύθυνση της ανάκαμψης θα επιταχύνει σημαντικά την απορρόφηση και θα βοηθήσει στην περαιτέρω μείωση του κόστους χρήματος και κινδύνου, ειδικά για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Το επιχειρησιακό μας πλάνο το τρέχον 12μηνο προβλέπει νέες εκταμιεύσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ και ευελπιστούμε πως σύντομα η άρση της αβεβαιότητας θα αυξήσει τη διάθεση για επενδύσεις».
Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας για το μέλλον της Εθνικής;
«Η δική μας διοίκηση θα ήθελα να ταυτισθεί αφενός με ισχυρή, επαναλαμβανόμενη κερδοφορία και αφετέρου με το πέρασμα της τράπεζας στην εποχή μιας νεωτερικότητας. Για να είναι κανείς μπροστά πρέπει να μπορεί να αλλάζει και να προσαρμόζεται, και η Εθνική είναι έτοιμη για αυτή την αλλαγή».
Η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής βρίσκεται στο επίκεντρο της επικαιρότητας το τελευταίο διάστημα. Ποιες είναι οι σκέψεις σας σχετικά με την ανησυχία ή τους προβληματισμούς που εκφράζονται;
«Η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής με τους καλύτερους δυνατούς όρους είναι καταρχήν η δική μας απόλυτη προτεραιότητα. Οι δύο κατευθύνσεις που ακολουθήθηκαν στη διαδικασία ήταν καταρχήν η απόλυτη διαφάνεια και η υποδειγματική τήρηση των διαδικασιών και η πλήρης συγκεκριμενοποίηση των προσφορών με στόχο να είναι συγκρίσιμες και αδιαμφισβήτητες».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ