Φρενάρουν τα έσοδα οι φθηνές προκρατήσεις

Με προσδοκίες ότι η αυξημένη κίνηση θα φέρει και τις πολυπόθητες εισπράξεις ξεκινά η θερινή σεζόν η οποία θα κορυφωθεί μεταξύ Ιουλίου - Σεπτεμβρίου. Το πτητικό πρόγραμμα των tour operators θα είναι σε πλήρη εξέλιξη από τα μέσα Ιουνίου και μετά, ενώ όλα τα καταλύματα είναι πλέον ανοιχτά.

Με προσδοκίες ότι η αυξημένη κίνηση θα φέρει και τις πολυπόθητες εισπράξεις ξεκινά η θερινή σεζόν η οποία θα κορυφωθεί μεταξύ Ιουλίου – Σεπτεμβρίου. Το πτητικό πρόγραμμα των tour operators θα είναι σε πλήρη εξέλιξη από τα μέσα Ιουνίου και μετά, ενώ όλα τα καταλύματα είναι πλέον ανοιχτά.
Σε βασικούς προορισμούς όμως τα περιθώρια ανάπτυξης είναι περιορισμένα, μιας και αγγίζουν τα όρια της δυναμικότητάς τους το τρίμηνο της θερινής αιχμής, ενώ εμφανής είναι και η διαρροή σε «γκρίζα» κρεβάτια.
Υλοποιώντας το μοντέλο του 12μηνου προορισμού και με μεγάλη προσέλευση από την ασιατική αγορά, τον Απρίλιο η Σαντορίνη είχε αύξηση 32% σε αφίξεις. «Για τους ξενοδόχους όμως η κίνηση θα διαμορφωθεί στα περυσινά επίπεδα καθώς είναι πάρα πολλά τα κρεβάτια που μισθώνονται μέσα από ηλεκτρονικές πλατφόρμες» (π.χ. Airbnb) λέει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Θήρας κ.ΜανόληςΚαραμολέγκος. Οπως εκτιμά: «Ξεπερνούν τις 10.000. Ετσι όποια αύξηση σε αφίξεις θα απορροφηθεί από αυτά».
Ταυτόχρονα «οι πάρα πολλές προκρατήσεις που έγιναν σημαίνουν μείωση για τα έσοδά μας. Πολλοί ξενοδόχοι έδωσαν δωμάτια και τώρα δεν έχουν ελεύθερα για να διαθέσουν σε κανονική τιμή» σημειώνει. Ενώ παρατηρεί «συγκράτηση από τη βρετανική αγορά τελευταίως» λόγω και των επερχόμενων εκλογών στη Μεγάλη Βρετανία. Ελπίζει δε «ότι αυτό το κενό της βρετανικής αγοράς θα το καλύψουν οι άλλες αγορές».

Ανάγκη επιμήκυνσης
Η Ρόδος «εφέτος έχει πολύ υψηλές προκρατήσεις» λέει η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Νοτίου Αιγαίου κυρίαΜαριέτταΠαπαβασιλείου «οι οποίες έγιναν με έκπτωση αλλά όχι τόσο μεγάλη όσο ήταν στις last minute κρατήσεις του 2016». Ο προορισμός κατέγραψε αύξηση στις αφίξεις κατά 30,9% τον Απρίλιο. Οι πρώτοι τρεις μήνες ωστόσο ήταν αρνητικοί με μεγάλα ποσοστά σε σχέση με πέρυσι (πτώση 98% τον Ιανουάριο, 79,8% τον Φεβρουάριο και 61,7% τον Μάρτιο).
Οπως σημειώνει η κυρία Παπαβασιλείου, όπως ο Απρίλιος έτσι και ο Μάιος και ο Ιούνιος θα έχουν διψήφια αύξηση, ενώ Ιούλιος, Αύγουστος και Σεπτέμβριος θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Εως το τέλος της χρονιάς εκτιμά ότι το ποσοστό ανόδου θα διαμορφωθεί μεταξύ 7%-8% για τη Ρόδο. Ωστόσο επιβεβαιώνει ότι οι tour operators διαπιστώνουν ότι «το τουριστικό πακέτο στο νησί έχει ακριβύνει λόγω των φόρων που έχουν επιβληθεί και αυτό συνιστά κίνδυνο να μην είμαστε ανταγωνιστικοί όταν «ανοίξουν» η Τουρκία και η Αίγυπτος».
Παράλληλα αναφέρεται στην ανάγκη επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου με αιχμή τη Ρόδο και τη Σαντορίνη. «Είναι σίγουρο ότι οι ταξιδιωτικοί οργανισμοί αναζητούν προορισμούς για τον χειμώνα» υπογραμμίζει η αντιπεριφερειάρχης. «Μέχρι τώρα έβρισκαν και φθηνές πτήσεις και δεν χρειάζονταν να επενδύσουν στα δικά μας νησιά. Τα νησιά μας όμως έχουν τη δυνατότητα να αντεπεξέλθουν. Σε δύο-τρία χρόνια θα μπορούσαμε να το πετύχουμε».

Μικρές οι αυξήσεις
Ανοδική αλλά χωρίς άλλα περιθώρια ανάπτυξης είναι η κίνηση και στο Ηράκλειο. «Υπάρχει μια αύξηση της κίνησης που κυμαίνεται στο 10%» λέει ο πρώην πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου κ. ΝίκοςΧαλκιαδάκης. Παρότι η περίοδος εξελίσσεται καλά, ο ίδιος εκτιμά ότι «από τον Ιούνιο και μετά δεν θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση γιατί δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια στη δυναμικότητα». Αναφερόμενος στα έσοδα, ο κ. Χαλκιαδάκης αναμένει ότι θα κινηθούν θετικά αλλά σε μικρό ποσοστό 3%-4%, εξαιτίας των πολλών προκρατήσεων που έγιναν στην αρχή της χρονιάς, ενώ προσδοκά μια διεύρυνση της σεζόν «για λίγο μέσα στον Νοέμβριο».

«Η κίνηση είναι αυξημένη χάρη στις προκρατήσεις αλλά οι τιμές στα συμβόλαια των tour operators έχουν πολύ μικρές αυξήσεις και η ποιότητα του κόσμου είναι πολύ μέτρια»
δηλώνει η πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Λαγανά Ζακύνθου κυρία ΧριστίναΤετράδη. Η Ζάκυνθος είχε αύξηση αφίξεων 46,1% τον Απρίλιο. Η ίδια σημειώνει ότι επειδή υπάρχει «πολύ μεγάλη ανάγκη για καινούργιες κλίνες στο νησί» και εξαιτίας «της απουσίας του τραπεζικού συστήματος, οι ξενοδόχοι αναζητούν ρευστότητα στους tour operators για να αναβαθμίσουν τις υποδομές τους». Αυτό σημαίνει ότι «δεσμεύονται με πολυετή συμβόλαια χωρίς ή με ελάχιστες αυξήσεις».
Στο νησί οι Βρετανοί παραμένουν κύρια αγορά, όμως τελευταίως οι Πολωνοί έχουν ανεβεί στη δεύτερη θέση χάρη στις πολλές και καθημερινές πτήσεις. Το ενδιαφέρον είναι ότι και οι Κινέζοι είναι ενισχυμένοι, «χάρη στα γυρίσματα ενός κορεατικού σίριαλ που έγιναν τον Οκτώβριο του 2015 στη Ζάκυνθο ύστερα από συμφωνία της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας» καταλήγει.
Aνισορροπία παρότι έχει απαλειφθεί το στίγμα του Προσφυγικού

«Οι αφίξεις πάνε καλά, όμως υπάρχει ανισορροπία μεταξύ των μεγάλων all inclusive μονάδων και των μικρότερων» αναφέρει η πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Κω κυρίαΚωνσταντίναΣβύνου. Η Κως είχε αύξηση 40,2% τον Απρίλιο μετά από πτώση 100% τον Μάρτιο. Το θετικό είναι ότι το «στίγμα του Προσφυγικού έχει απαλειφθεί πλήρως» τονίζει ενώ και η σωστή λειτουργία του προαναχωρησιακού κέντρου έχει καλά αποτελέσματα.

Ομως «τα μεγάλα ξενοδοχεία δουλεύουν με ειδικές προσφορές και τιμές μειωμένες, με αποτέλεσμα τα μικρότερα να μένουν εκτεθειμένα καθώς δεν δέχονται ανάλογες κρατήσεις». Η ίδια εκτιμά ότι με την κορύφωση της θερινής σεζόν αυτό το φαινόμενο θα εξαλειφθεί. «Αυτό είναι το κενό της Ryanair» λέει, αφού οι μικρότερες μονάδες δούλευαν με τους μεμονωμένους ταξιδιώτες που έρχονταν. Η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους έχει διακόψει πλέον το πτητικό της πρόγραμμα στην Κω. Ομως η αγορά του νησιού δεν παρουσιάζει καλή εικόνα, γιατί «ο κόσμος που έρχεται είναι φτωχός». Η κυρία Σβύνου επισημαίνει και ένα ζήτημα που προέκυψε με την ΚΥΑ για την παραχώρηση χρήσης αιγιαλού, για το οποίο έχει ενημερωθεί σχετικά η υπουργός Τουρισμού κυρία Ελενα Κουντουρά. Συγκεκριμένα, με τη νέα ρύθμιση οι παραλίες Τιγκάκι έως και το μισό Μαρμάρι στην Κω «έχουν εξαιρεθεί ως μέρος της προστατευόμενης περιοχής της Αλυκής». Αυτό «αφήνει εκτεθειμένες 3.000 κλίνες και πολλά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος» υπογραμμίζει.

«Υπάρχει μια σχετική ανάκαμψη αλλά ακόμα δεν φθάνει τα επίπεδα του 2015»
αναφέρει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Λέσβου κ.ΠερικλήςΑντωνίου. Τον Απρίλιο η Μυτιλήνη είχε πτώση 44,9% σε αφίξεις, ωστόσο εφέτος οι πτήσεις έχουν ενισχυθεί σε περίπου 16 την εβδομάδα από 10 που ήταν πέρυσι, ενώ το 2015 ήταν 30 την εβδομάδα. Σε ό,τι αφορά το ταμείο, «θα δείξει στο τέλος της χρονιάς» λέει ο κ. Αντωνίου, εξηγώντας ότι οι τιμές είναι αρκετά χαμηλές και κυμαίνονται στα 40-50 ευρώ το δίκλινο.

Ο ίδιος ωστόσο υπογραμμίζει ότι το 70% των αφίξεων συσσωρεύεται στους τρεις μήνες, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται υποδομές και φέρουσα ικανότητα στον προορισμό. Ενώ επισημαίνει την ανομοιογένεια στη διάχυση των τουριστικών εσόδων στην επικράτεια καθώς με βάση τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος πέντε από τις 13 περιφέρειες συγκεντρώνουν τις εισπράξεις.
Από την κάμψη που προκάλεσε η αναστάτωση του προσφυγικού ρεύματος το 2016 δεν έχει ανακάμψει ακόμα η Χίος. «Δεν υπάρχουν πτήσεις charter» εφέτος σημειώνει ο δήμαρχος Χίου κ.ΜανώληςΒουρνούς, τονίζοντας την ανάγκη για αποτελεσματικές ενέργειες σε ό,τι αφορά την εικόνα του νησιού στη διεθνή αγορά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.