Νίκος Διαμαντής: «Γεφυρώνοντας τις διαφορετικότητες» στον Πειραιά

Τον τελευταίο χρόνο, παράλληλα με την καλλιτεχνική και ευρύτερα πολιτιστική δραστηριότητα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά

Τον τελευταίο χρόνο, παράλληλα με την καλλιτεχνική και ευρύτερα πολιτιστική δραστηριότητα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, οργανώσαμε με μια μεγάλη ομάδα επαγγελματιών σκηνοθετών, ηθοποιών, χορευτών, εικαστικών, ιστορικών, μουσικών, περφόρμερς κ.ά. μια πλατφόρμα δράσεων με σκοπό την ενεργοποίηση και συμμετοχή των πολιτών της πόλης υπό τον τίτλο «Γεφυρώνοντας τις διαφορετικότητες». Η παρουσίαση των δράσεων θα γίνει στο πλαίσιο του «Ανοίγματος στην Πόλη του Πειραιά» του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2017.
Οι συντελεστές των δράσεων προσέγγισαν διαφορετικές κοινωνικές ομάδες, φορείς και μεμονωμένους πολίτες με σκοπό να συνδιαμορφώσουν δράσεις που θα φέρουν κοντά, θα γεφυρώσουν τις διαφορές των κατοίκων και της ταυτότητας της πόλης με κεντρικούς άξονες την οικονομία, το φύλο και τη σεξουαλικότητα, την καταγωγή, τη θρησκεία, αλλά και τη διαχείριση του αστικού ιστού. Τόποι, πρόσωπα δημιουργούν ένα ζωντανό ψηφιδωτό που προσπαθεί να μιλήσει με το αύριο. Ζωντανό θέατρο, θέατρο εκτεθειμένο, θέατρο απρόβλεπτο, λοξό, επαναστατικό, που θέλει να παρέμβει βαθιά στην ψυχή των ανθρώπων.
Οι βασικοί πρωταγωνιστές των δράσεων θα είναι οι πολίτες είτε σε οργανωμένες ομάδες που έχουν δουλέψει από πριν με τους συντελεστές των δράσεων, είτε περαστικοί και επισκέπτες στις δράσεις.
Για πρώτη φορά ένα φεστιβάλ δίνει λόγο, κάνει πρωταγωνιστές τους πολίτες και δεν αντιμετωπίζει την πόλη σαν σκηνικό, αλλά προσπαθεί να αναδείξει την ιστορική και κοινωνική της εμπειρία.
Στόχος είναι να γίνουν καινοτόμες παρεμβάσεις που προκαλούν με καλό τρόπο τα κοινωνικά αντανακλαστικά. Τον Ιούνιο, οι πολίτες στο πλαίσιο των εν λόγω δράσεων θα συνομιλήσουν με καλλιτεχνικούς και άλλους τρόπους για το παρελθόν και το παρόν της πόλης, θα επανεξετάσουν την κίνηση των ανθρώπων στον χώρο, θα παρουσιάσουν το πολιτιστικό του φορτίο με απώτερο σκοπό να συνδεθούν πιο στενά με τον χώρο, την ταυτότητά τους και να αμβλυνθούν οι διαφορές που τους χωρίζουν από τους συμπολίτες τους.
Παραστάσεις στο ΔΘΠ, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, σε ταβέρνες, στην αστική συγκοινωνία, χορευτικές συναντήσεις στους δρόμους της πόλης, δράσεις μνήμης σε πάρκα και πλατείες, συναντήσεις σε ιδιωτικές κατοικίες, μαθητικές και φοιτητικές παραστάσεις και εκπαιδευτικά παιχνίδια για το παρελθόν και παρόν της πόλης, παραδοσιακοί χοροί, κρητικές καντάδες και μανιάτικα μοιρολόγια αποτελούν ουσιαστικά το πρόγραμμα της παρέμβασης της ενότητας δράσεων «Γεφυρώνοντας τις διαφορετικότητες» στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, από το Πέραμα έως την Καστέλλα και από τον Κορυδαλλό έως το λιμάνι. Δράση, κίνηση, πάντα δυνατά, πάντα καθαρά με αυτόν τον τρόπο παρεμβαίνει το ΔΘΠ.
Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά έχει αναδειχθεί ως ένας από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς οργανισμούς της χώρας προσελκύοντας επισκέπτες από όλη την Αττική, την περιφέρεια αλλά και το εξωτερικό.
Ενα υπερτοπικό θέατρο, μία κιβωτός πολιτισμού. Με το ρεπερτόριο, τις συνεργασίες με πολιτιστικούς, εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς φορείς έχει ισχυροποιήσει τη θέση του στον πολιτιστικό χάρτη και στην τοπική κοινωνία. Η φετινή σύνδεσή του με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου αποδεικνύει αυτήν ακριβώς τη διάθεσή του για την ανάπτυξη νέων πρωτοβουλιών και συνεργασιών έχοντας ανοιχτούς καλλιτεχνικούς ορίζοντες και προσεγγίζοντας με ουσιαστικότερο, απλό και καθημερινό τρόπο το κοινό που το έχει αγκαλιάσει τα τελευταία χρόνια.
Δράσεις και εκδηλώσεις

10 Ιουνίου
ΣΤΑΘΜΟΣ ΗΣΑΠ –
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Βάσια Βαλκανιώτη – Βιτόρια Κωτσάλου
σε συνεργασίαμε ομάδες πολιτών
Ορίζοντες δρόμου
Ωρα 19.30
10, 11, 17, 18 & 24 Ιουνίου
ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ, ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ & ΣΤΟΝ ΡΕΝΤΗ
Ειρήνη Μαργαρίτη
Οι Πειραιώτες ανοίγουν τα σπίτια τους
Ωρα 19.30, στις 24 Ιουνίου ώρα 20.30
10-12, 15, 16 & 19 Ιουνίου
ΤΑΒΕΡΝΕΣ ΠΕΙΡΑΙΑ, ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ,
ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ
Ανθή Γουρουντή, Χρύσα Καψούλη,
Τσιμάρας Τζανάτος Κώστας Νούρος:
ξένος δύο φορές
Ωρα προσέλευσης 20.30, έναρξη 21.15
Με εισιτήριο
27-30 Ιουνίου
ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΑΣΤΙΚΗΣ
ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΣ (040 & 904)
Χρήστος Οικονόμου, Γιάννης Χρυσούλης
Ελένη Γερασιμίδου, Πέρης Μιχαηλίδης
Διαδρομές
27-28 Ιουνίου ώρα 11.30
29-30 Ιουνίου ώρα 19.30
26-27 Ιουνίου
ΠΡΩΗΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΑΦΩΝ ΙΩΣΗΦΙΔΗ (ΠΛ. ΙΠΠΟΔΑΜΕΙΑΣ)
Trafφυγεῖν
Ομάδα: santé
ΤΘΣ Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
Ωρα 19.30
20 & 23 Ιουνίου
ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
Rethink Recycling
Κωνσταντίνος Μαρούγκας και Σωματείο Ρακοσυλλεκτών
Αθηνών-Πειραιά «Ο ΕΡΜΗΣ»
Τμήμα Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ
Ωρα 19.30
25 Ιουνίου
ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ
ΖΩΝΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
Κωνσταντίνος Μίχος
Ιφιγένεια εν_ _ _ _ _ _
Ωρα 19.00
17 Ιουνίου
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Αποστολία Παπαδαμάκη
The Dream Series: In the Eyes of God –Ολονυχτία
Ωρα 20.30
Με εισιτήριο
3, 11, 15, 22, 23, 25 & 29 Ιουνίου
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ, ΜΑΡΙΝΑ ΖΕΑΣ, ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ, ΠΑΡΚΟ ΔΗΛΑΒΕΡΗ, Ι.Ν. ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ, ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΑ ΝΙΚΑΙΑΣ
Γ. Γονατίδης – Χρ. Χρυσανθόπουλος (Αρχείων Τάξις) σε συνεργασία με πολιτιστικά σωματεία και πολίτες
Πειραιολογία
Ωρα 19.30, στις 3 Ιουνίου ώρα 19.00
27 Ιουνίου – 2 Ιουλίου
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Μάνια Παπαδημητρίου
B.ound – Το σκηνικό που φοβάται
της Christiana Lambrinidis
Ωρα 20.30
Με εισιτήριο
Αναλυτικές πληροφορίες: dithepi.gr

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.