Η Jazz γιορτάζει στην Πάτρα στις 8, 9 και 10 Ιουνίου

Για ακόμη μία χρονιά η Πάτρα μεταμορφώνεται σε πόλη της τζαζ.

Για ακόμη μία χρονιά η Πάτρα μεταμορφώνεται σε πόλη της τζαζ. Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 8, την Παρασκευή 9 και το Σάββατο 10 Ιουνίου πραγματοποιείται το τριήμερο Jazz+Πράξεις 2017, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας, με τη διοργανωτική φροντίδα του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων. Σημείο αναφοράς των εκδηλώσεων και εφέτος ο ατμοσφαιρικός χώρος του Αιθρίου του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου.
Τέσσερα σχήματα, δεκατέσσερις μουσικοί εγγυώνται δυνατές συγκινήσεις και υψηλό επίπεδο ξετυλίγοντας με αμεσότητα τις μουσικές προτάσεις τους αγγίζοντας έναν ευρύτατο χώρο στυλιστικών κατευθύνσεων και μεταμορφώσεων που μπορεί να λάβει η τζαζ μέσα από τις κλασικές δομές της και τα συγγενικά της ιδιώματα. Φρεσκάδα και ωριμότητα, ενθουσιασμός και εμπειρία, φαντασία και εκτελεστική τελειότητα συνομιλούν αναπτύσσοντας έναν πολύπλευρο διάλογο ανάμεσα στην παράδοση, στις κλασικές και στις σύγχρονες και ανανεωτικές μορφές της τζαζ.
Οι δύο ξένες συμμετοχές με το αγγλικό σχήμα των Dinosaur και το ιταλικό Enrico Rava Quartet αποτελούν αποκλειστικές εμφανίσεις για το «Jazz+Πράξεις 2017», ενώ τα δύο συγκεκριμένα σχήματα με αυτή τη μορφή εμφανίζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Το πρόγραμμα του «Jazz+Πράξεις 2017» έχει ως εξής:
Πέμπτη 8 Ιουνίου, ώρα 21.30: Sokratis Sinopoulos Quartet.
Παρασκευή 9 Ιουνίου, ώρα 21.00: In Duologue (Αλεξάνδρα Λέρτα – Βασίλης Στεφανόπουλος), Dinosaur.
Σάββατο 10 Ιουνίου, ώρα 21.30: Enrico Rava Quartet.
¢ Sokratis Sinopoulos Quartet
«Οταν παίζει ο Σωκράτης Σινόπουλος λύρα, όλη η Ιστορία δονείται από τους αρχαίους ήχους των χορδών». Με αυτά τα λόγια ο μύθος της τζαζ Charles Lloyd μας εισάγει στην ατμόσφαιρα των συναυλιών του Σωκράτη Σινόπουλου. Στη συναυλία του κουαρτέτου η αρχέγονη δύναμη της λύρας θα «αναμετρηθεί» με τους ανήσυχους ρυθμούς της jazz και σύγχρονης μουσικής. Το Sokratis Sinopoulos Quartet αποτελείται από τους Σωκράτη Σινόπουλο (λύρα), Γιάννη Κυριμκυρίδη (πιάνο), Δημήτρη Τσεκούρα (κοντραμπάσο) και Δημήτρη Εμμανουήλ (ντραμς)

¢ Aλεξάνδρα Λέρτα – Βασίλης Στεφανόπουλος, Ιn Duologue
Το μουσικό σχήμα απαρτίζεται από την τραγουδίστρια Αλεξάνδρα Λέρτα και τον Πατρινό κοντραμπασίστα Βασίλη Στεφανόπουλο που ζει και δημιουργεί στην Ολλανδία και ανοίγοντας τη δεύτερη βραδιά του Jazz+Πράξεις θα παρουσιάσει κομμάτια του άλμπουμ του «Blue Skies». Κοντραμπάσο και φωνή σ’ έναν μουσικό διάλογο που ταξιδεύει τους ακροατές σε γνωστά τζαζ μονοπάτια.
¢ Dinosaur
Οι Dinosaur είναι ένα από τα πιο ζωντανά και δημιουργικά νέα σχήματα στην Ευρώπη σήμερα. Με leader την τρομπετίστα και συνθέτη Laura Jurd, η οποία κατέκτησε τον τίτλο BBC New Generation Artist 2015-2017, τον τεράστιας φαντασίας Elliot Galvin στα πλήκτρα και το ενθουσιώδες νεανικό ρυθμικό κομμάτι του ευρηματικού μπασίστα Conor Chaplin και του αφροκεντρικού καυτού ντράμερ Corrie Dick που ξεδιπλώνει μέχρι και πανκ αναφορές, οι Dinosaur περιγράφονται σαν «ένα νέο αγγλικό Jazz supergroup» από το All About Jazz.
¢ Enrico Rava Quartet (Enrico Rava – τρομπέτα, Giovanni Guidi – πιάνο, Gabriele Evangelista – κοντραμπάσο, Fabrizio Sferra – ντραμς)
Το σχήμα αποτελείται από διαφορετικές γενιές μουσικών, ο καθένας από τους οποίους προσφέρει μια ισχυρή προσωπικότητα και τη δική του μοναδική φωνή. Από την αρχή της καριέρας του σαν leader, ο Rava χρησιμοποίησε μια αγαπημένη τεχνική πολλών τζαζ καλλιτεχνών, προσκαλώντας στα σχήματά του νέους μουσικούς και νέα ταλέντα, που έχουν την τάση να φέρνουν καινούριες ιδέες στο σχήμα και να ανανεώνουν τον ήχο του, να του ανοίγουν τις πόρτες σε νέες πιθανότητες και μεταμορφώσεις, ενώ την ίδια στιγμή σέβονται την παράδοση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.