Ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, άλλαξε την τελευταία στιγμή την απόφασή του και έλαβε μέρος σε ένα τηλεοπτικό ντιμπέιτ -TV event 90 λεπτών χαρακτηρίστηκε από το BBC- με άλλους πολιτικούς αρχηγούς και την υπουργό Εσωτερικών της Βρετανίας, Άμπερ Ραντ.
Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι απουσίαζε, πιστή στη θέση της ότι προτιμά την επαφή με τον κόσμο παρά τις αντιπαραθέσεις σε στούντιο με άλλους ηγέτες.
«Ο Κόρμπιν δίνει μεγάλη σημασία στο πόσες τηλεοπτικές εμφανίσεις θα κάνει, ενώ θα έπρεπε να ασχολείται με το θέμα του Brexit και τις διαπραγματεύσεις. Εγώ αυτό κάνω» δήλωσε η πρωθυπουργός.
Ο Κόρμπιν αποφάσισε να δώσει το «παρών» μαζί με την υπουργό Εσωτερικών, τον ηγέτη των Φιλελεύθερων Τιμ Φάρον, τον Πολ Νάταλ του UKIP, τον αντιπρόεδρο του σκωτικού SNP Άνγκους Ρόμπερτσον, την Κάρολιν Λούκας των Πρασίνων και την Λιάν Γουντ του ουαλικού Plaid Cymru.
Για την ιστορία, η υπουργός Εσωτερικών βρέθηκε στο στούντιο παρά το γεγονός ότι λίγες ώρες νωρίτερα είχε χάσει τον πατέρα της.
Η ίδια υπερασπίστηκε την πρωθυπουργό στην απόφασή της να μην είναι εκεί, λέγοντας ότι μέρος της επιτυχίας ενός ηγέτη είναι να έχει και μια εξίσου καλή και αποτελεσματική ομάδα.
H Ραντ έπαιξε το χαρτί της αποτελεσματικής και στιβαρής ηγεσίας και είπε, απευθυνόμενη στο κοινό, ότι η επιλογή γίνεται για το ποιος θα περάσει την πόρτα με το Νο10 της Ντάουνινγκ Στριτ: μια πολιτικός που υλοποιεί τις υποσχέσεις της ή κάποιος που δίνει φανταχτερές προεκλογικές υποσχέσεις και μοιράζει χρήματα από ένα δέντρο με λεφτά…
Έπαιξε και ένα ακόμα χαρτί, προειδοποιώντας τους ψηφοφόρους ότι η νίκη των Εργατικών θα φέρει στην εξουσία «έναν συνασπισμό χάους», αναφερόμενη προφανώς σε πιθανούς κυβερνητικούς εταίρους, αλλά και στις διαφωνίες (υπαρκτές, η αλήθεια είναι) εντός του κόμματος.
Ο Τζέρεμι Κόρμπιν βρήκε μία ακόμα ευκαιρία να χτυπήσει την κυβέρνηση εκεί που πονά περισσότερο: στις κοινωνικές πολιτικές. «Έχετε περάσει τελευταία έξω από food banks;» ρώτησε την υπουργό, αναφερόμενος στους πολίτες που σπεύδουν για δωρεάν τρόφιμα στις αντίστοιχες δομές.
«Ένας τρόπος να μην υπάρχουν food banks είναι να αναπτύσσεται η οικονομία» απάντησε η υπουργός.
Ο ηγέτης των Εργατικών πέρασε ένα δύσκολο 24ωρο νωρίτερα, όταν σε ραδιοφωνική συνέντευξη κλήθηκε να εξηγήσει πού θα βρει τους πόρους για τις γενναίες χρηματοδοτήσεις του κοινωνικού κράτους που υπόσχεται.
Και στη διάρκεια αυτού του ντιμπέιτ δέχθηκε επιθέσεις για την ασάφεια που τον χαρακτηρίζει σε αυτό το ζήτημα.
Στο σημείο αυτό, ο ευρωπαϊστής ηγέτης των Φιλελεύθερων έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη η Βρετανία να μείνει στην ενιαία αγορά, γιατί σε διαφορετική περίπτωση, όπως εξήγησε, δεν θα υπάρχουν πόροι για το Σύστημα Υγείας.
Μάλιστα κατηγόρησε τους Εργατικούς ότι σε συνεργασία με την κυβέρνηση και το UKIP ενεργοποίησαν το Άρθρο 50, «που θα κάνει τη Βρετανία φτωχότερη».
Ο ηγέτης του UKIP τα έβαλε με τους μετανάστες και την ισλαμική τρομοκρατία, για να δεχθεί τα πυρά όλων. Οι εκπρόσωποι των κομμάτων της Ουαλίας και της Σκωτίας τού επιτέθηκαν με δριμύτητα και τόνισαν τα θετικά από την παρουσία εργαζομένων από άλλες χώρες.
Επιτέθηκαν επίσης με δριμύτητα στην πρωθυπουργό Μέι που ήταν απούσα. «Δεν μπορεί να λες ότι είναι οι σημαντικότερες εκλογές και να μην κάνεις τον κόπο να έρθεις» είπε η επικεφαλής του ουαλικού κόμματος.
«Δεν είχε τα κότσια να εμφανιστεί» είπε σε υψηλότερους τόνους ο αντιπρόεδρος του σκωτικού SNP.
Σε γενικές γραμμές, το ντιμπέιτ δεν έκανε ζημιά, αλλά ούτε έφερε και υπερβολικά κέρδη σε κανέναν. Αυτό τουλάχιστον ήταν το γενικό συμπέρασμα. Ο Κόρμπιν κέρδισε πόντους επειδή ήταν παρών και όλοι συζητούσαν για την Μέι που ήταν απούσα.
Σε μία εβδομάδα οι πολίτες θα προσέλθουν στις κάλπες. Στην αληθινή δημοσκόπηση, όπως είπε και η Μέι σχολιάζοντας τα τελευταία ευρήματα που θέλουν την ψαλίδα της διαφοράς να κλείνει ή προβλέπουν νίκη των Συντηρητικών χωρίς αυτοδυναμία.
Αυτό το τελευταίο τρομάζει ήδη τις αγορές, τη στερλίνα και την οικονομία.