Σήμερα θα σας αποκαλύψω τι μπορεί να κάνει ένας υπουργός Οικονομικών, όπως είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (φωτογραφία), σε ένα διεθνές οικονομικό συνέδριο, όπως του «Economist», για να κερδίσει τη συμπάθεια των δανειστών, τη συμπόνια της ΕΚΤ και (αν τύχει) την κατανόηση των αγορών. Πρώτα απ’ όλα εάν είσαι υπουργός Οικονομικών χώρας σε κρίση διαρκείας εμφανίζεσαι κάπως… κακόμοιρος με προσεγμένο τσαλακωμένο σακάκι, τσαλακωμένο παντελόνι, ελαφρώς αξύριστος και με σακίδιο στον ώμο (που δεν αποχωρίζεσαι). Κατόπιν παίρνεις τον λόγο, σ’ ένα από τα πιο σημαντικά οικονομικά συνέδρια. Εν συνεχεία επιστρατεύεις τη μητρική σου γλώσσα, τα αγγλικά, κάνεις μιας πρώτης τάξεως ομιλία στην οποία επικαλείσαι δύο φορές τον Κύριο (προφανώς για να βοηθήσει), αξιοποιείς το αγγλοσαξονικό χιούμορ σου (που δεν εγκαταλείπεις ακόμα και μετά το φιάσκο του Eurogroup) για να πεις ότι είσαι προπονητής χωρίς καλή ομάδα ή κάτι τέτοιο και εν συνεχεία αρχίζεις τις επαφές. Οχι όποιες-όποιες, μόνο αυτές που μπορεί να έχουν επιρροή στους δανειστές.
nnn
Για παράδειγμα, μπορεί να σου εμφανιστεί ξαφνικά από το πουθενά ένας επενδυτής, συνοδευόμενος από μια πολύ γνωστή κυρία στην Αθήνα, αλλά εσύ δεν πρόκειται να ασχοληθείς με αυτόν, τον αφήνεις στον Αλέξη Χαρίτση (που επίσης είναι παρών και αρμόδιος για το ΕΣΠΑ) και αρχίζεις να κυνηγάς τον ισχυρότερο μετά τον Ντράγκι στην ΕΚΤ, τον περιβόητο Μπενουά Κερέ. Δεν φθάνει μόνον να πιάσεις συζήτηση μαζί του, πρέπει να είσαι και… ετοιμόλογος. Γιατί του κ. Κερέ δεν του πολυάρεσαν όπως αποδείχθηκε όλα αυτά τα «μυστήρια περί Κυρίου» που επικαλέστηκε ο κ. Τσακαλώτος και επιχείρησε να του πει τι συμβαίνει ακριβώς με τα χριστιανικά μυστήρια: «Στα μάτια των φανατικών πιστών έρχονται τα μυστήρια και μόνο σε αυτούς» του είπε, με τον κ. Τσακαλώτο να συμφωνεί. Μπορούσε να κάνει και αλλιώς; Και επειδή το ξενοδοχείο όπου γίνεται το Συνέδριο, το «Steingenberger Hotel», βρίσκεται απέναντι από τα παλαιά γραφεία της ΕΚΤ, μπορείς να πεταχτείς έως εκεί. Πού ξέρεις, μπορεί κάποιον να συναντήσεις και να του μιλήσεις για το χρέος, για την ποσοτική χαλάρωση, για τον Κύριο και τα μυστήριά του, κάτι τέλος πάντων…


Ο Ιβάν και τα πρόστιμα

Δείτε τώρα κάτι πράγματα για να βγάλετε μόνοι σας τα συμπεράσματά σας. Θυμάστε την τροπολογία που κατατέθηκε νύκτωρ στη Βουλή για τη ΣΕΚΑΠ του Ιβάν Σαββίδη (σβήσιμο προστίμου από λαθρεμπόριο) και εμφανίστηκε κοτζάμ Πρωθυπουργός στη Βουλή για να στηρίξει μια τροπολογία, πράγμα ασυνήθιστο για τα κοινοβουλευτικά χρονικά. Σας πληροφορώ ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος κατέθεσε μία ερώτηση στη Βουλή σύμφωνα με την οποία η τροπολογία για τον κ. Σαββίδη είχε κατατεθεί στη Βουλή ενώ εκκρεμούσε δίκη του κ. Σαββίδη από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πτολεμαΐδος. Μια δίκη που άρχισε στις 4 Απριλίου, πολύ πιο πριν δηλαδή από την κατάθεση της τροπολογίας. Στην ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης (αρμόδιος για θέματα κατά της διαφθοράς) Δ. Παπαγγελόπουλος, που παραδέχθηκε ότι όντως άρχισε η δίκη στις 4 Απριλίου και ότι η απόφαση εκκρεμεί. Καταλαβαίνετε τώρα τι έκαναν, να μη σας τα εξηγώ.
nnn
Μπορεί κατά τα άλλα η Βουλή να μην επιδεικνύει κάποιο σοβαρό έργο, ωστόσο υπάρχουν και κάποιες εξαιρέσεις. Οπως το ότι με διαμεσολάβηση της Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων υπήρξε συμβιβαστική συμφωνία μεταξύ των παλαιστινίων κρατουμένων απεργών πείνας και των ισραηλινών αρχών, έπειτα από δέσμευση των τελευταίων να ικανοποιήσουν θεμελιώδη αιτήματα των κρατουμένων και ειδικότερα εκείνο που αφορά τις επισκέψεις συγγενικών προσώπων. Ηταν ένα από τα βασικά αιτήματα που έθεσαν οι του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου στους βουλευτές Κ. Δουζίνα (πρόεδρο της Επιτροπής), τον Δ. Εμμανουηλίδη και τον Γ. Κουμουτσάκο, κατά τη συνάντηση που είχαν στις αρχές Μαΐου στη Ραμάλα. Τα αιτήματα μετέφερε ο κ. Δουζίνας στον ομόλογό του Avi Dichter στην 2η Τριμερή Διακοινοβουλευτική Συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ (9 Μαΐου 2017). Ετσι ανεστάλη η 40ήμερη απεργία πείνας η οποία, όπως τονίστηκε, θα συμβάλει θετικά στην αποκλιμάκωση των εντάσεων.


ΔΟΛ και Διαχείριση

Ο εκ των διαχειριστών του ΔΟΛ, δικηγόρος Ανδρέας Αγγελίδης μού έστειλε την παρακάτω δήλωση μετά το πέρας του πλειοδοτικού διαγωνισμού, την οποία και ευχαρίστως παραθέτω:
«Το αποτέλεσμα του πλειοδοτικού διαγωνισμού κατέδειξε τη δικαίωση των εκτιμήσεων όλων των συντελεστών. Ως μέλος της σύμπραξης του ειδικού διαχειριστή, θέλω να τους ευχαριστήσω όλους θερμά και ειδικά τους εργαζομένους στον ΔΟΛ, από τους διευθυντές έως και τον νεότερο υπάλληλο, για τον επαγγελματισμό, τη σοβαρότητα, την αντοχή και αγωνιστικότητα τους, η οποία επέτρεψε σε δύσκολες συνθήκες τη συνέχιση της λειτουργίας του οργανισμού και συνέβαλε στο επιτευχθέν αποτέλεσμα».


Κουίζ

Ποιο πρωτοκλασάτο κυβερνητικό στέλεχος έκλεισε ολόκληρο το Αστεροσκοπείο προκειμένου να κάνει πάρτι γενεθλίων στον γιο του; Ας μην είμαστε όμως υπερβολικοί, ο αποκλεισμός του Αστεροσκοπείου κρίθηκε αναγκαίος γιατί στο πάρτι είχαν προσκληθεί και παιδιά άλλου (πιο) πρωτοκλασάτου στελέχους.

HeliosPlus