Την επιστροφή του 25% της Allied Irish Banks πίσω στην αγορά ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Δουβλίνου, οκτώ χρόνια μετά την παρέμβασή της για να διασώσει –με τα λεφτά των ιρλανδών φορολογουμένων ασφαλώς –τη συγκεκριμένη και τις άλλες τράπεζες που σάρωνε η χρηματοπιστωτική κρίση.
Πέρυσι η χρηματιστηριακή αξία του μεριδίου της AIB ήταν 11,3 δισ. ευρώ. Ετσι, το προς πώληση μερίδιο εκτιμάται ότι θα φέρει στα ταμεία της ιρλανδικής κυβέρνησης κέρδος 3 δισ. ευρώ ή και μεγαλύτερο. Σημειωτέον ότι η διάσωση της ΑΙΒ είχε κοστίσει συνολικά στους φορολογουμένους 21 δισ. ευρώ το 2009.
«Η πρόοδος που έχει πετύχει η ΑΙΒ και οι συνθήκες που επικρατούν την εποχή αυτή στις αγορές συνιστούν μια ιδανική συγκυρία για να ξεκινήσει η ιδιωτικοποίηση της τράπεζας» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Μάικλ Νούναν. Η κατάρρευση της ιρλανδικής αγοράς ακινήτων, όταν η κρίση της subprime market (αμερικανική αγορά ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων υψηλού ρίσκου) πέρασε τον Ατλαντικό, συμπαρέσυρε και τις ιρλανδικές τράπεζες.
Αν και κεντροδεξιά, δηλαδή πολέμια του κρατικού παρεμβατισμού, η ιρλανδική κυβέρνηση έσπευσε να διαθέσει 64 δισ. ευρώ για να σώσει τον τραπεζικό της τομέα, γεγονός που την ανάγκασε να ζητήσει βοήθεια από τους εταίρους της στην ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο –είχε προηγηθεί, βεβαίως, η Ελλάδα. Σημειωτέον ότι οι κυβερνήσεις τόσο της Βρετανίας όσο και των ΗΠΑ είχαν διασώσει τις τράπεζες των χωρών τους με χρήματα από τους προϋπολογισμούς τους. Στη συνέχεια, καθώς βελτιώνονταν οι συνθήκες στις αγορές και ξεπερνιόταν η κρίση, ξεκίνησαν τις σταδιακές πωλήσεις μεριδίων των τραπεζών αποκομίζοντας σημαντικά κέρδη –προς όφελος των φορολογουμένων βεβαίως.
Η ΑΙΒ επέστρεψε προ τριετίας στην κερδοφορία, ενώ τα «κόκκινα» δάνειά της, τα οποία την είχαν «γονατίσει», έχουν μειωθεί κατά τα δύο τρίτα περίπου. Η κυβέρνηση του Δουβλίνου κατέχει μερίδιο 99,9% της ΑΙΒ και, ως μέτοχος, έλαβε τον περασμένο μήνα μέρισμα επί των κερδών ύψους 250 εκατ. ευρώ. Ηταν το πρώτο μέρισμα που εισέπραξε μετά την εξαγορά και διάσωση της τράπεζας.
Η δημόσια προσφορά των μετοχών της ΑΙΒ θα γίνει στα Χρηματιστήρια του Δουβλίνου και του Λονδίνου και θα είναι μία από τις μεγαλύτερες των τελευταίων χρόνων. Η διαδικασία και οι τιμές εκκίνησης των μετοχών που θα διατεθούν αναμένεται να ανακοινωθούν περί τα μέσα Ιουνίου.
Υπολογίζεται ότι το 10% έως 15% των μετοχών θα διατεθούν σε ιδιώτες επενδυτές, αν και τα ελάχιστα χρήματα που θα μπορεί να επενδύσει κανείς θα είναι 10.000 ευρώ. Οπως γράφει το Reuters, η αποτίμηση των μετοχών αναμένεται να επηρεαστούν από το γεγονός ότι η ιρλανδική οικονομία καλπάζει. Ο ρυθμός ανάπτυξής της ήταν πέρυσι 5,2%, ο υψηλότερος και από τις 18 άλλες οικονομίες της ευρωζώνης.
Σημειωτέον ότι η ΑΙΒ είναι η μεγαλύτερη στεγαστική τράπεζα της Ιρλανδίας, με μερίδιο 36% στην εγχώρια αγορά. Η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει το τίμημα που θα εισπράξει από την επανιδιωτικοποίηση μεριδίου της τράπεζας για να μειώσει το δημόσιο χρέος της κατά περίπου 1,5%. Σημειωτέον ότι το δημόσιο χρέος της Ιρλανδίας παραμένει στα 200 δισ. ευρώ και είναι ένα από τα υψηλότερα στη ζώνη του ευρώ.
Η κυβέρνηση του Δουβλίνου κατέχει μερίδια σε δύο ακόμη τράπεζες που διέσωσε στην κρίση του 2008. Κατέχει μερίδιο 75% της Permanent TSB και μερίδιο 14% της Bank of Ireland.
HeliosPlus