Μεγάλη ανατροπή στη βαθμολογία και στα ευρωπαϊκά «εισιτήρια» έκρυβε η αυλαία των πλέι οφ της Σούπερ Λιγκ.

Την πρώτη θέση κατέλαβε η ΑΕΚ μετά το 2-1 επί του Πανιωνίου στη Νέα Σμύρνη με νικητήριο γκολ του Αραούχο στο 81′, όμως χρειάστηκε και η παλικαρίσια νίκη του… μισού Παναθηναϊκού στην Τούμπα κόντρα στον ΠΑΟΚ που τερμάτισε 2ος. Οι πράσινοι τελείωσαν 3οι τη διαδικασία, ενώ η ομάδα της Νέας Σμύρνης στην 4η θέση.

Η «Ένωση» λοιπόν θα αγωνιστεί στον 3ο προκριματικό του Champions League, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός στον 3ο προκριματικό του Europa League και ο Πανιώνιος στον 2ο αντίστοιχο γύρο της διοργάνωσης.

Τα αποτελέσματα και οι σκόρερ της 6ης αγωνιστικής:

Πανιώνιος – ΑΕΚ 1-2
(21′ Μασούρας – 34′ Μάνταλος, 81′ Αραούχο)

ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός 2-3
(20′ Μπίσεσβαρ, 68′ Ενρίκε – 28′ Κλωναρίδης, 79′ Λουντ, 90’+4′ Μολίνς)

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (6 αγ.)
ΑΕΚ 12 – 3ος προκριματικός Champions League
ΠΑΟΚ 11 — 3ος προκριματικός Europa League
Παναθηναϊκός 8 – 3ος προκριματικός Europa League
Πανιώνιος 4 -2ος προκριματικός Europa League

*Ο Παναθηναϊκός έχει τιμωρηθεί με ένα μηδενισμό και -3 βαθμούς.

ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός 2 – 3

Ο Παναθηναϊκός «καταδίκασε» τον ΠΑΟΚ σε… υποβιβασμό στο Europa League, δίνοντας την πρώτη θέση των πλέι οφ και κατ΄ επέκταση το εισιτήριο για τον γ΄ προκριματικό του Champions League στην ΑΕΚ. Οι ελλιπέστατοι «πράσινοι» νίκησαν τη μακεδονική ομάδα στην Τούμπα με 3-2 (28΄ Κλωναρίδης, 79΄ Λουντ, 90΄+3 Μολίνς – 20΄ Μπίσεσβαρ, 68΄ Ενρίκε), την ώρα που η ΑΕΚ περνούσε νικηφόρα από τη Νέα Σμύρνη με 2-1 επί του Πανιωνίου, κι έκλεισαν εμφατικά την εφετινή περίοδο.

Ο ΠΑΟΚ που είχε φτάσει «στην πηγή αλλά νερό δεν ήπιε», είχε ευκαιρίες να πάρει το παιχνίδι έστω και με αυτήν την μετριότατη απόδοση που ήταν αποτέλεσμα και των πολλών απουσιών, εκτός από την κούραση. Ομως ο ΠΑΟ έπαιξε πιο έξυπνα και πρακτικά και αξιοποίησε τις ευκαιρίες που του παρουσιάστηκαν.

Μόλις στο 3′ ο Μπρκιτς έχασε την μπάλα μέσα από τα χέρια του, αλλά με δεύτερη προσπάθεια την πρόλαβε πριν αυτή περάσει την γραμμή τέρματος…

Ο ΠΑΟ συνέχισε να έχει τον έλεγχο του αγώνα και στο 13΄ από κόρνερ, ο Μόλινς έπιασε τη δυνατή κεφαλιά αλλά η μπάλα πέρασε μόλις δίπλα από το αριστερό δοκάρι του Μπρκιτς.

Ο ΠΑΟΚ αποφάσισε να βγει στην επίθεση και το έκανε σωστά. Στο 20′ ο Ντιέγκο Μπίσεσβαρ με έναν κεραυνό από 30 μέτρα έστειλε την μπάλα στην γωνία του Βλαχοδήμου, παγώνοντας την άμυνα των φιλοξενούμενων που ως τότε είχαν τον έλεγχο των κινήσεων στο γήπεδο.

Ομως ο ΠΑΟ δεν κάμφθηκε από το γκολ αυτό και σύντομα στο 27′ από μπροστινή μπαλιά του Ρέϊς στον Κλωναρίδη έφερε τον τελευταίο σε θέση βολής, όταν ξέφυγε από τον έλεγχο του Πούγγουρα, και με δυνατό βολέ, «κεραυνοβόλησε» τον Μπρκιτς, ισοφαρίζοντας σε 1-1.

Ως την λήξη του ημιχρόνου παίχτηκε ποδόσφαιρο με ελάχιστες καλές φάσεις αλλά πολύ πάθος και πολλές δυνατές μονομαχίες. Η καλύτερη ευκαιρία ανήκε στον ΠΑΟ που στο 45′ πλησίασε στο δεύτερο γκολ μετά από λάθος του Μπρκιτς, ο οποίος δεν μπόρεσε να απομακρύνει την μπάλα μετά από πάσα του Ουάρντα και ο Μολίνς πλάσαρε από πλάγια θέση, με την μπάλα να φεύγει άουτ.

Με το 1-1 έληξε το πρώτο ημίχρονο και ανοιχτούς λογαριασμούς για τους δυο αντιπάλους.

Στην επανάληψη ο ΠΑΟΚ μπήκε πιο αποφασιστικά στο παιχνίδι και πήρε πρωτοβουλίες που έφεραν την μπάλα συχνά στην περιοχή του Βλαχοδήμου.

Στο 56′ ο ΠΑΟΚ άγγιξε το γκολ. Ο Ουάρντα με ωραία κάθετη έβγαλε τετ-α-τετ τον Ενρίκε σε θέση βολής στην περιοχή του Παναθηναϊκού, ο Βραζιλιάνος πλάσαρε, αλλά η μπάλα σταμάτησε στο αριστερό δοκάρι του Βλαχοδήμου και το 1-1 παρέμεινε.

Ο ΠΑΟΚ τρία λεπτά αργότερα γίνεται πάλι απειλητικός με τον Κίτσιου. Ο πλάγιος αμυντικός του Δικεφάλου όμως δεν κατάφερε να αποφύγει τον Βλαχοδήμο και μάλιστα εισέπραξε και κίτρινη κάρτα για την σύγκρουσή του με τον αντίπαλο τερματοφύλακα.

Η κατάσταση διαφοροποιήθηκε όμως στο 67′ από τραγικό λάθος του Κουτρουμπή. Ο αμυντικός του ΠΑΟ, δεν έπέστρεψε σωστά την μπάλα στον τερματοφύλακα του Βλαχοδήμο, ο Πέδρο Ενρίκε «διάβασε» το λάθος του αντιπάλου του, έτρεξε και «έκλεψε» την μπάλα και αφού εξουδετέρωσε τον τερματοφύλακα του ΠΑΟ, πλάσαρε στην άδεια εστία για να «γράψει» το 2-1.

Ομως το παιχνίδι είχε συνέχεια. Ο ΠΑΟ δεν ήταν πρόθυμος να παραδώσει το πνεύμα του και στο 79′ ο Λουντ ισοφάρισε με ένα «τυφλό» σουτ μέσα από την περιοχή σε ένα κόρνερ με πλήθος παικτών στην περιοχή του Μπρκιτς και πρώτη κεφαλιά του Κουτρουμπή.

Ο ΠΑΟΚ εξαντλημένος αγωνιστικά προσπάθησε στο τέλος με σπασμωδικές ενέργειες να φθάσει στο τρίτο γκολ και στο 89′ κεφαλιά του Κουλούρη έφυγε ελάχιστα άουτ. Ομως ο ΠΑΟ δεν είπε την τελευταία του λέξη. Στο 3′ των καθυστερήσεων σε μια ταχύτατη από τα δεξιά επίθεση και σέντρα του Κλωναρίδη, ο Μολίνς από την άλλη πλευρά του γηπέδου, με ωραία κεφαλιά ψαράκι παραβίασε την εστία του Μπρκιτς και ανέτρεψε πλήρως το παιχνίδι γράφοντας το 2-3 που ήταν και τελικό αποτέλεσμα.

Διαιτητής: Καλογερόπουλος: (Αθηνών)

Κίτρινες: Κίτσιου, Σάκχοφ, Ενρίκε, Κάνιας, Μολίνς, Βιγιαφάνες, Κουρμπέλης, Μαρινάκης,

ΠΑΟΚ: Μπρκιτς, Κίτσιου, Κρέσπο, Πούγγουρας, Λέοβατς, Σάκχοφ, Τσίμιροτ, Μπίσεσβαρ, Ενρίκε (77′ Κάνιας), Ουάρντα (88′ Χαρίσης) και Πρίγιοβιτς (63′ Κουλούρης).

Παναθηναϊκός: Βλαχοδήμος, Κουλιμπαλί (43′ Ευαγγέλου), Κουτρουμπής, Κουρμπέλης, Χουλτ, Ρέις (49′ Χατζηγιοβάννης), Μαρινάκης, Λουντ, Βιγιαφάνιες (89′ Πίσπας), Μόλινς, Κλωναρίδης.

* Πριν την έναρξη του αγώνα βραβεύτηκαν από την ΠΑΕ ΠΑΟΚ ο Δημήτρης Πέλκας και ο Παναγιώτης Γλύκος για το καλύτερο γκολ και για τον MVP της χρονιάς αντίστοιχα.

* * Με την επιτυχια του τέρματος που σημείωσε ο Μπίσεσβαρ, κατευθύνθηκε στον πάγκο της ομάδας του όπου και αφιέρωσε το γκολ στον συμπαίκτη του Δημήτρη Χατζηϊσαϊα, του οποίου ο πατέρας έφυγε από την ζωή σήμερα το πρωί. Για τον λόγο αυτό άλλωστε πριν την έναρξη του αγώνα τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Πανιώνιος – ΑΕΚ 1 – 2

Μεγάλη δόση τύχης θα χρειαστεί η ΑΕΚ για να προκριθεί στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Η Ενωση θα ριχτεί στη μάχη του 3ου προκριματικού του Champions League (πρώτος αγώνες 25-26/07, ρεβάνς 01-02/08) όπου υπάρχουν κάποιοι αντίπαλοι που δεν χαρακτηρίζονται «απαγορευτικοί» όπως η Πλζεν ή ακόμα και η Μπριζ. Στην κλήρωση που θα γίνει στις 14 Ιουλίου θα μάθει το «ταίρι» της.

Εφόσον προκριθεί το κέρδος είναι διπλό. Αφενός θα βρεθεί στα play off, ένα βήμα πριν από το «όνειρο», αφετέρου σε περίπτωση ήττας δεν αποχαιρετά την Ευρώπη, αλλά εξασφαλίζει συμμετοχή στους ομίλους του Europa League. Βέβαια, στα play off ο αντίπαλος που θα προκύψει από την κλήρωση στις 4 Αυγούστου ενδέχεται να είναι «μεγαθήριο».

Αραούχο: «Ερωτευμένος με την ΑΕΚ»

Ένας πολύ συναισθηματικά φορτισμένος Σέρχιο Αραούχο δήλωσε πως επιθυμεί να παραμείνει στην ΑΕΚ ή ακόμη κι αν φύγει τώρα να επιστρέψει κάποια στιγμή στο μέλλον. Ο Αργεντινός πέτυχε το γκολ που χάρισε στην ΑΕΚ την πρωτιά στα πλέι οφ, αλλά ίσως να είναι το τελευταίο του. Ο ίδιος δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο, κάνει ό,τι μπορεί από την πλευρά του για να παραμείνει, αλλά δήλωσε πως ακόμη κι αν φύγει θα επιχειρήσει να επιτρέψει μελλοντικά.

«Έκανα ό,τι μπορούσα για να βοηθήσω την ομάδα. Ελπίζω να τελειώσουν γρήγορα και αν δεν πάνε τα πράγματα όπως θέλουμε, να επιστρέψω κάποια στιγμή στην ομάδα. Έχω μιλήσει, έχω προσπαθήσει, είμαι ερωτευμένος με την ΑΕΚ και με την πόλη. Ο πρόεδρος θεωρεί πως είμαι σημαντικό κομμάτι της ομάδας. Θα ξαναμιλήσω. Εγώ φεύγω μετά από πέντε μήνες ευτυχίας», τόνισε.

«Ήταν ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι. Δεχτήκαμε ένα γκολ, έπρεπε να αντιδράσουμε και τα καταφέραμε», πρόσθεσε.

Μελισσανίδης σε παίκτες: «Εγώ είμαι εδώ»

Σε προκριματική φάση του Champions League επιστρέφει η ΑΕΚ μετά από απουσία δέκα χρόνων. Η τελευταία της συμμετοχή ήταν τον Αύγουστο του 2007 όταν αποκλείστηκε με δύο ήττες από τη Σεβίλη. Παρότι ο στόχος της πρόκρισης στους ομίλους είναι εκ των πραγμάτων πολύ δύσκολος, η παρουσία ανάμεσα στα «αστέρια» χαροποίησε άπαντες στην κιτρινόμαυρη οικογένεια.

Στα αποδυτήρια της Νέας Σμύρνης επικρατούσε πανηγυρικό κλίμα, για μια χρονιά που δεν εξελίχθηκε καλά, αλλά τουλάχιστον άφησε μια γλυκιά γεύση στο τέλος.

Οι παίκτες απαίτησαν… ανταμοιβή από τον πρόεδρο Ευάγγελο Ασλανίδη φωνάζοντας «μπόνους, μπόνους» κι αυτός τηλεφώνησε στον Δημήτρη Μελισσανίδη, ο οποίος μοίρασε συγχαρητήρια και μια υπόσχεση: «Εγώ είμαι εδώ» είπε χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά οι υποψήφιοι αντίπαλοι της ΑΕΚ στο Champions League:

3ος προκριματικός
Ντινάμο Κιέβου (Ουκρανία)
Άγιαξ (Ολλανδία)
Βικτόρια Πλζεν (Τσεχία)
ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία)
Κλαμπ Μπριζ (Βέλγιο)

Play Off
Σεβίλλη (Ισπανία) 112.942
Νάπολι (Ιταλία) 88.666
Ντινάμο Κιέβου (Ουκρανία) 67.526*
Άγιαξ (Ολλανδία) 67.212*
Λίβερπουλ (Αγγλία) 56.192

* Εφόσον έχουν περάσει από τον 3ο προκριματικό