Η ανάγκη αναδιαρθρώσεων με στόχο την πιο αποτελεσματική τοπική διοίκηση, εκ παραλλήλου με την ενίσχυση της συμμετοχικότητας των πολιτών και την καθιέρωση της απλής αναλογικής, βρίσκεται στο επίκεντρο της κυβερνητικής ρητορικής για το χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Παρόλο που διανύουμε μια περίοδο με ανοιχτά μέτωπα στο εργασιακό πεδίο για τους δήμους, ιδιαίτερα με έμφαση στο ζήτημα των συμβασιούχων, και με οξυμένα τα προβλήματα λόγω του μνημονιακού δημοσιονομικού κλοιού, η πρωθυπουργική επίσκεψη στο κτίριο της οδού Σταδίου και Δραγατσανίου θα αξιοποιηθεί από το κυβερνητικό επιτελείο σαν ευκαιρία για να αναδειχθεί η προοπτική και οι δυνατότητες να αποτελέσουν οι δήμοι και οι περιφέρειες αναπτυξιακό μοχλό για τη χώρα.
Οι επισκέψεις του πρωθυπουργού κ.
Αλέξη Τσίπρα στα υπουργεία, οι οποίες ξεκίνησαν πριν από είκοσι ημέρες, στο πλαίσιο της επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου, συνεχίζονται . Με διακηρυγμένο κυβερνητικό στόχο να τονωθούν οι δράσεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας αλλά και για την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, σειρά έχει, αυτή τη φορά , το υπουργείο Εσωτερικών. Εκεί θα βρίσκεται το μεσημέρι της Πέμπτης ο κ. Τσίπρας για να ενημερωθεί από την πολιτική ηγεσία του, τον υπουργό κ.
Πάνο Σκουρλέτη, τον Γενικό Γραμματέα κ.
Κώστα Πουλάκη και στελέχη του ηγετικού επιτελείου για τις πρωτοβουλίες που προωθεί αλλά και για τις εκκρεμότητες που υπάρχουν.
Αναμένεται να συζητηθούν οι νομοθετικές παρεμβάσεις που βρίσκονται στα σκαριά, οι αλλαγές στον νόμο του Καλλικράτη, μεταξύ των οποίων την καθιέρωση της απλής αναλογικής ως εκλογικού συστήματος για την ανάδειξη των αιρετών στους δήμους και την περιφέρεια, η ενίσχυση του ρόλου του α΄και β΄βαθμού αυτοδιοίκησης κ.ά. Πάντως, με ενδιαφέρον αναμένονται τοποθετήσεις και πιο συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το ζήτημα των συμβασιούχων, ιδιαίτερα στους δήμους, το πρόβλημα ανανέωσης των συμβάσεών τους και τις εξελίξεις εν αναμονή της επίσημης δημοσιοποίησης της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου επί του ζητήματος.
Η ιστορική στήλη του Βήματος στο inbox σου
Γίνε μέλος του καθημερινού newsletter που αποκαλύπτει όσα συμβαίνουν στο πολιτικό παρασκήνιο και απόκτησε πρόσβαση σε αποκλειστικό περιεχόμενο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός ήδη από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, αρχές Μαΐου, είχε αναφερθεί στη συμβολή των υπουργείων στην προσπάθεια για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, την οποία προέταξε, με το βλέμμα στραμμένο τότε στις διαδικασίες του Γιούρογκρουπ (της 22ας Μαΐου) για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Σαν κίνηση συμβολική που σηματοδοτεί μια επανεκκίνηση σε όλους τους τομείς είχε προαναγγείλει στην κοινοβουλευτική ομάδα ότι ανοίγει κύκλο συναντήσεων με την πολιτική ηγεσία όλων των υπουργείων και η αρχή έγινε στις 9 Μαΐου από το υπουργείο Παιδείας.
Η επίσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών – θα δοθεί συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού με τον υπουργό – έρχεται σε μια περίοδο που υπάρχουν ανοιχτά μέτωπα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σφικτά δημοσιονομικά αλλά και κυβερνητικοί σχεδιασμοί με αιχμή αναπτυξιακές δραστηριότητες.
Η κυβέρνηση προβάλλει συνεχώς ότι σιγά σιγά η χώρα πλησιάζει στη συνολική έξοδό της από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και πρέπει να επιδιωχθεί σε όλους τους τομείς η ανάταξη η οικονομική αλλά και η κοινωνική, με όρους αποτελεσματικής διοίκησης και ορθής διαχείρισης. Είναι ενδεικτικό ότι στο θέμα αυτό αναφέρθηκε, κατά την ομιλία του, στην εκδήλωση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με θέμα
«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο σύγχρονο δημοσιονομικό περιβάλλον», ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΣ, κ. Πουλάκης.
Όπως είπε, «είναι η στιγμή, όσο πλησιάζουμε και στη συνολική έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, να συζητήσουμε για το πώς η μέριμνα περί της δημοσιονομικής βιωσιμότητας των ΟΤΑ θα αποσυνδεθεί από το πλαίσιο της λιτότητας και της επιτροπείας και να θα ενταχθεί στις αυτονόητες προϋποθέσεις μίας σύγχρονης, χρηστής και αποτελεσματικής διοίκησης».
Αναφορικά με το ζήτημα της παράτασης των συμβάσεων των απασχολούμενων στις υπηρεσίες καθαριότητας των ΟΤΑ, ο κ. Πουλάκης διαβεβαίωσε ότι το σκεπτικό και το διατακτικό της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όταν αυτή γίνει επισήμως γνωστή, «θα ληφθεί σοβαρά υπόψη από το Υπουργείο, το οποίο θα φροντίσει για την επίλυση του υπαρκτού κοινωνικού προβλήματος, με σεβασμό στα όρια που θα θέτει η κρίση του Ελεγκτικού Συνεδρίου».
Πάντως, αξίζει να επισημανθεί ότι δεν πέρασε απαρατήρητη η αιχμή προς το Ανώτατο Δικαστήριο για το θέμα των συμβασιούχων, όταν ο κ. Πουλάκης ανέφερε ότι «το Ελεγκτικό Συνέδριο θα πρέπει να προφυλάξει και το ίδιο το κύρος και το ρόλο του ως ένα από τα ανώτατα δικαστήρια της χώρας, ώστε να μην επιτρέπει και την ελάχιστη ακόμα, έστω και άδικη, υπόνοια ότι κρίνει και κινείται με εξωνομικά και εξωδικαστικά κριτήρια και κίνητρα»…