Οχι, δεν πρόκειται να αφήσω αυτή την είδηση να περάσει στα ψιλά λόγω του ότι τα φώτα της δημοσιότητας είναι στραμμένα τούτες τις ημέρες σε άλλες ειδήσεις. Γιατί θα πρέπει να ξέρετε ότι η είδηση βγήκε από το συνέδριο του Economist στη Φρανκφούρτη και έγινε λόγος πάλι για Grexit. Και μάλιστα ενώπιον του υπουργού Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτου (φωτογραφία). Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.
nnn
Η αλήθεια είναι πως δεν γίναμε πιο σοφοί για το τι θα γίνει για το χρέος στο Eurogroup του Λουξεμβούργου 15 Ιουνίου. Να σας πληροφορήσω πως το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο αρχοντικό ξενοδοχείο Steigenberger Frankfurter Hof, το οποίο χρονολογείται από το 1876 και είναι στην καρδιά της οικονομικής περιοχής και του ιστορικού κέντρου της πόλης της Φρανκφούρτης. Η περιοχή μαθαίνω είναι οικεία στον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος στην ομιλία που έκανε στο συνέδριο έδειξε πως αισθανόταν άνετα απέναντι στο γερμανικό κοινό. Πιο σφιγμένος ήταν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ωστόσο η ευφράδειά του στην αγγλική απέκρυψε μερικώς το αρχικό τρακ του και γενικά η ομιλία του αποκόμισε θετικές κριτικές.


Το «κόκκινο πανί»

Αυτός που αποτέλεσε «κόκκινο πανί» για τους παρισταμένους ήταν ο Κόλιν Ελις, διευθύνων σύμβουλος και Chief Credit Officer της Moody’s, ο οποίος τόλμησε να πει πως «το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ δεν έχει πεθάνει ακόμη». Η αναφορά του αυτή, η οποία προκάλεσε δυσφορία στους παρισταμένους, συνοδεύθηκε και από την προειδοποίηση πως «η διάβρωση της λαϊκής υποστήριξης στο πολιτικό project του κοινού νομίσματος απαιτεί δραστικά μέτρα από τους ευρωπαίους παράγοντες χάραξης πολιτικής».

nnn
Δεδομένου ότι ο λαϊκισμός δεν ευδοκιμεί στη Γερμανία και ειδικά στη Φρανκφούρτη και με επίσης δεδομένο ότι η λαϊκή υποστήριξη προς τη Μέρκελ είναι αδιαμφισβήτητη, η αναφορά του στελέχους της Moody’s ακούστηκε σε πολλούς παράταιρη. Αλλά όχι στους έλληνες συμμετέχοντες στο συνέδριο…
Χειροκροτήματα και αποδοκιμασίες

Με τιμές εν ενεργεία πρωθυπουργού έγινε η εξόδιος ακολουθία στη Μητρόπολη Αθηνών του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Το τι επικράτησε εκεί θα το διαβάσατε σε άλλες στήλες του «Βήματος». Εκεί που θέλω να σταθώ είναι στην αντίδραση του κόσμου (και ήταν εκεί χιλιάδες για να αποχαιρετίσουν τον πρώην πρωθυπουργό) απέναντι σε κάποιους πολιτικούς. Πρώτα απ’ όλα απέναντι στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αποδοκιμάστηκε. Ισως να μην ακούστηκαν στις τηλεοράσεις οι αποδοκιμασίες του κόσμου, γιατί με την άφιξή του στη Μητρόπολη άρχισε να παιανίζει η στρατιωτική μπάντα που απέδιδε τιμές. Εν συνεχεία οι αποδοκιμασίες που ακούστηκαν για την Ολγα Γεροβασίλη, έξω από τη Μητρόπολη. Η υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης τα άκουσε για τα καλά από τον κόσμο που βρισκόταν στα πεζοδρόμια. Ο επόμενος που αποδοκιμάστηκε ήταν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος κατά την έξοδό του από τον ιερό ναό. Κάποιοι του φώναξαν «ντροπή», άλλοι κάτι που δεν γράφεται. Πρόσεξα όμως ότι κοντά στο στρατιωτικό άγημα βρίσκονταν καμιά δεκαριά άτομα που μόλις είδαν, κατά την άφιξή του, τον κ. Καμμένο τον… χειροκρότησαν. Ορισμένοι τους έβλεπαν παράξενα.
nnn
Εν συνεχεία ήταν το λιποθυμικό επεισόδιο που υπέστη ο σύζυγος της Ντόρας Μπακογιάννη Ισίδωρος Κούβελος μέσα στον ναό. Ηταν από τη συγκίνηση, ήταν από τη ζέστη, ποιος ξέρει; Γεγονός είναι ότι κλήθηκε ασθενοφόρο, τον μετέφεραν στο Ωνάσειο, αλλά πήρε αμέσως εξιτήριο. Ηταν μια απλή αδιαθεσία. Τέλος, δεν μπορώ να μη σημειώσω τις επιδοκιμασίες προς τον τ. βασιλέα Κωνσταντίνο. Αλλοι τον χειροκροτούσαν, άλλοι του φώναζαν «Μεγαλειότατε» και αυτός (με εμφανώς ταλαιπωρημένη την υγεία του) ανταπέδιδε τα χειροκροτήματα.
nnn
Στον ιερό ναό υπήρξε και μία σύντομη συνομιλία ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και στον πρόεδρο της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη καθώς και συνομιλία του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο και τον Κυριάκο Μητσοτάκη είχαν εκφωνήσει επικηδείους.
nnn
Αλλά ας επανέλθω στο συνέδριο του Economist στη Φρανκφούρτη, όπου ο επικεφαλής της Κομισιόν στο ελληνικό πρόγραμμα Ντέκλαν Κοστέλο είπε μερικές αλήθειες κάνοντας για άλλη μια φορά τον Ευ. Τσακαλώτο να ανησυχήσει. Είπε συγκεκριμένα ότι τα περίπου 120 προαπαιτούμενα από τα 140 αυτής της αξιολόγησης έχουν ήδη εφαρμοστεί, αλλά τα υπόλοιπα 20 όχι. Εξήγησε ότι απομένουν μόνο δέκα ημέρες για την υλοποίηση των υπολοίπων 20 ώστε η χώρα μας να πάρει την (πολυπόθητη) δόση.

HeliosPlus