Νέα πτώση της τάξεως του 1% σημείωσαν την Τετάρτη οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. Βασική αιτία η καταγραφείσα αύξηση της παραγωγής της Λιβύης, που αναζωπύρωσε τους φόβους ότι οι μειώσεις της παραγωγής που ενορχηστρώνει ο OPEC θα αντισταθμιστούν εν πολλοίς από την παραγωγή χωρών που δεν συμμετέχουν στην προσπάθεια στήριξης της αγοράς και των τιμών.
Στην αγορά εμπορευμάτων του Λονδίνου η τιμή του Brent υποχωρούσε το μεσημέρι της Τετάρτης κατά 52 σεντς στα 51,32 δολάρια το βαρέλι. Την ίδια ώρα στη Νέα Υόρκη η τιμή του αργού υποχωρούσε επίσης κατά 52 σεντς στα 49,14 δολάρια το βαρέλι.

«Είναι το αποτέλεσμα όλων αρνητικών εξελίξεων που έλαβαν χώρα μετά τη συνάντηση του OPEC την περασμένη εβδομάδα. Οι χρηματιστές είχαν σορτάρει ενόψει της συνάντησης των πετρελαιοπαραγωγών και τώρα ξανασορτάρουν»
, δήλωσε στο Reuters ο Όλε Χάνσεν της Saxo Bank.
Υπενθυμίζεται ότι οι χώρες του OPEC και άλλοι παραγωγοί, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, είχαν συμφωνήσει την περασμένη εβδομάδα να επεκτείνουν την περίοδο μειωμένης παραγωγής κατά 1,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως έως τα τέλη του πρώτου τριμήνου 2018.
Ο OPEC, ωστόσο, δεν εμφάνισε αρραγές μέτωπο. Κάποιες χώρες-μέλη, όπως η Λιβύη και η Νιγηρία, καθώς επίσης και οι αμερικανικοί παραγωγοί σχιστολιθικού πετρελαίου ξεχώρισαν τη θέση τους και δήλωσαν ότι δεν μετέχουν στη συμφωνία.
Ο Εθνικός Πετρελαϊκός Όμιλος της Λιβύης ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα ότι αναμένει η παραγωγή της χώρας να αυξηθεί στα 800.000 βαρέλια ημερησίως, εξέλιξη που πιθανότατα θα ενισχύσει τις εξαγωγές λιβυκού πετρελαίου.
Σύμφωνα με την Thomson Reuters Eikon, η Λιβύη εξάγει εφέτος κατά μέσον όρο 500.000 βαρέλια αργού πετρελαίου ημερησίως, ενώ το 2016 εξήγαγε μόνο 300.000 βαρέλια ημερησίως.
Με ενδιαφέρον αναμένεται αύριο να ανακοινωθούν τα εβδομαδιαία στοιχεία για το ύψος των πετρελαϊκών διαθεσίμων των ΗΠΑ.