Τζιαμαρόλι (ESM): Αποπροσανατολιστική η υπερβολική συζήτηση για το χρέος

Tην άποψη ότι για «πολιτικούς» λόγους δίνεται πολύ μεγαλύτερη σημασία στη συζήτηση για το χρέος από αυτή που είναι αναγκαία, αποσπώντας την προσοχή από αυτό που πραγματικά πρέπει να συμβεί, δηλαδή την πλήρη ιδιοκτησία του προγράμματος και την ταχεία εφαρμογή του, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του ESM στο «κουαρτέτο», Νικόλα Τζιαμαρόλι στο συνέδριο του Economist. Δεν παρέλειψε δε να αναφερθεί και στις ελαφρύνσεις χρέους αλλά και στις δεσμεύσεις για το ζήτημα που έχει ήδη λάβει η χώρα.

Tην άποψη ότι για «πολιτικούς» λόγους δίνεται πολύ μεγαλύτερη σημασία στη συζήτηση για το χρέος από αυτή που είναι αναγκαία, αποσπώντας την προσοχή από αυτό που πραγματικά πρέπει να συμβεί, δηλαδή την πλήρη ιδιοκτησία του προγράμματος και την ταχεία εφαρμογή του, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας στο «κουαρτέτο», Νικόλα Τζιαμαρόλι από το βήμα του συνεδρίου του Economist.

Δεν παρέλειψε δε να αναφερθεί και στις ελαφρύνσεις χρέους αλλά και στις δεσμεύσεις για το ζήτημα που έχει ήδη λάβει η χώρα.

Ειδικότερα, όπως δήλωσε ο κ. Τζιαμαρόλι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι σημαντικό ζήτημα, «αλλά θα ήταν καλύτερα εάν η συζήτηση αφορούσε το τι κάνει η Ελλάδα για να εφαρμόσει το πρόγραμμα του ESM».

Η Ελλάδα, πρόσθεσε, πρέπει να επαινεθεί για τις μέχρι τώρα μεταρρυθμιστικές προσπάθειές της, που έδωσαν τη δυνατότητα στους πιστωτές να καταλήξουν σε προκαταρκτική συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος, σημειώνοντας πως οι περαιτέρω μεταρρυθμίσεις θα ωφελήσουν την ανάπτυξη της Ελλάδας.

Όμως, «η υπερβολική εστίαση στην ελάφρυνση χρέους, αποσπά την προσοχή από αυτό που χρειάζεται να γίνει πραγματικά: η Ελλάδα να αναλάβει την πλήρη κυριότητα του προγράμματος και να εφαρμόσει το πρόγραμμα» ανέφερε.

«Θα ήθελα να διαβάζω περισσότερα άρθρα για αυτό στις εφημερίδες, διότι είναι το κλειδί ώστε η Ελλάδα να επιστρέψει στις χρηματοαγορές. Οι μεταρρυθμίσεις είναι ο μόνος δρόμος για να γίνει αυτό», είπε χαρακτηριστικά.

Κατά τον ίδιο, η «καλύτερη απόδειξη είναι πως η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές το 2014, όταν ήταν να τελειώσει το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης» καθώς, όπως πρόσθεσε, «είχε αρχίσει να ανακτά την εμπιστοσύνη των επενδυτών διότι μεταρρύθμιζε την οικονομία της».

«Γνωρίζω πως δεν μπορώ να αποφύγω τις συζητήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους και την ελάφρυνση του. Χρειάζονται βιώσιμες συνθήκες χρηματοδότησης για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών. Όμως ευελπιστώ πως μπορώ να σας δώσω μια διαφορετική οπτική στο θέμα», είπε.

«Πρέπει να θυμόμαστε» συνέχισε ο κ. Τζιαμαρόλι, πως οι πιστωτές έχουν ήδη δώσει στην Ελλάδα πολύ σημαντική ελάφρυνση χρέους. Το 2012 οι πιστωτές του ιδιωτικού τομέα δέχθηκαν «κούρεμα» 53% σχεδόν στο σύνολο του χρέους που κατείχαν, που αντιστοιχούσε σε 107 δισ. ευρώ. Αυτή ήταν μια πολύ δύσκολη απόφαση τότε, όμως τελικά βοήθησε την Ελλάδα.»

» Αυτές οι προσπάθειες του ιδιωτικού τομέα συνοδεύτηκαν από μεγάλο πακέτο ελάφρυνσης χρέους του επίσημου-δημόσιου τομέα. Μαζί με τους ευνοϊκούς όρους δανεισμού του EFSF, αυτό αντιπροσώπευε μείωση της αξίας του χρέους της Ελλάδας κατά 40% σε όρους καθαρής παρούσας αξίας. Αυτά τα οφέλη συνεχίζουν να συντηρούν την Ελλάδα χρόνο με τον χρόνο», είπε.

Σύμφωνα με το στέλεχος του ESM, «τα χαμηλά επιτόκια και οι μακρές λήξεις των δανείων εξοικονομούν στον ελληνικό προϋπολογισμό περίπου 10 δισ. ευρώ κάθε χρόνο, κοντά στο 6% του ΑΕΠ».

Επιπλέον, «οι πιστωτές πρότειναν οδικό χάρτη με ακόμα μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους πριν από έναν χρόνο. Υπάρχουν τρεις δέσμες μέτρων που θα εφαρμοστούν εάν τηρηθούν ορισμένοι όροι: τα βραχυπρόθεσμα, τα μεσοπρόθεσμα και τα μακροπρόθεσμα. Στον ESM εκτελούμε τώρα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα. Η επίπτωση, και πάλι, θα είναι σημαντική: εκτιμώμενη μείωση του λόγου χρέους/ΑΕΠ κατά περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2060. Ακούω ελάχιστα για αυτό στον δημόσιο διάλογο».

Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, πρόσθεσε ο Τζιαμαρόλι, συμφωνήθηκαν πριν από έναν χρόνο και θα μπορούσαν να εφαρμοστούν αν αποδειχθεί πως το χρέος της Ελλάδας εξακολουθεί να μην είναι βιώσιμο στο τέλος του προγράμματος του ESM και αν τηρηθούν όλες οι μεταρρυθμιστικές υποχρεώσεις στο πλαίσιο του προγράμματος.

«Τα μακροπρόθεσμα μέτρα υπάρχουν ως δικλίδα ασφαλείας για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ακόμα πιο μελλοντικά».

«Οι εταίροι της Ελλάδα έχουν δεσμευτεί να της παράσχουν στήριξη μακροπρόθεσμα. Το αποδεικνύουν τόσο οι προηγούμενες προσπάθειες ελάφρυνσης χρέους όσο και οι ενδεχόμενες μέλλουσες» τόνισε ο ίδιος.

Καταλήγοντας, ο κ. Τζιαμαρόλι επανέλαβε: «Τα βασικά στοιχεία για την επιτυχία του τρίτου ελληνικού προγράμματος είναι η εφαρμογή πολιτικής και η ιδιοκτησία του προγράμματος. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος ώστε η Ελλάδα να επιστρέψει στην αγορά και να θέσει την οικονομία της σε βιώσιμη βάση».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.