Στο 1,4% το Μάιο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, στο 9,3% η ανεργία

Στο 1,4% υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη το Μάιο, από 1,9% που ήταν τον Απρίλιο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Eurostat.

Στο 1,4% υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη το Μάιο, από 1,9% που ήταν τον Απρίλιο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Eurostat. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο αύξησης του δείκτη τιμών καταναλωτή που καταγράφεται το τελευταίο 12μηνο, γεγονός που υποδηλώνει συνέχιση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) από τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι επιμέρους δείκτες εξέλιξης των τιμών φρενάρισαν θεαματικά το Μάιο. Παράδειγμα ο δείκτης ενέργειας και τροφίμων, που επιβραδύνθηκε στο 0,9%.
Ταυτόχρονα, ωστόσο, η επίσημη στατιστική υπηρεσία της ΕΕ κατέγραψε πτώση της ανεργίας στο 9,3% στη ζώνη του ευρώ, σε επίπεδο που είναι το χαμηλότερο από το Μάρτιο του 2009!
Μία εβδομάδα πριν από τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ στο Ταλίν της Εσθονίας ο Ντράγκι φέρεται αποφασισμένος να κάνει υπομονή προτού τερματίσει την πολιτική κινήτρων για ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης. «Η υποχώρηση του πληθωρισμού θα βοηθήσει τον Ντράγκι να καθυστερήσει την έξοδο από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης», δήλωσε την Τετάρτη στο Reuters ο Νικ Κούνις της ABN Amro Bank NV στο Άμστερνταμ.
Από την άλλη πλευρά, πάντως, η βελτίωση της ευρωπαϊκής αγοράς εργασίας προοιωνίζεται βελτίωση της αγοραστικής δύναμης των Ευρωπαίων, αύξηση της καταναλωτικής ζήτησης, ενίσχυση των τιμών και της αναπτυξιακής διαδικασίας, δηλαδή αποδυνάμωση των αιτίων για τα οποία η ΕΚΤ παρεμβαίνει στις αγορές με ενέσεις ρευστότητας και άλλα αναπτυξιακά μέτρα. Όλα δείχνουν, όμως, ότι ο ιταλός ευρωτραπεζίτης δεν θα βιαστεί για να κλείσει την στρόφιγγα ρευστότητας για τις ευρωοικονομίες.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.