Η σχετική πλειοψηφία της Μέι στο Κοινοβούλιο «τιμωρεί» την στερλίνα

Κόλαφος για την στερλίνα από τη δημοσκόπηση που στερεί από τους Συντηρητικούς την απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές της 8ης Ιουνίου.

Κόλαφος για την στερλίνα από τη δημοσκόπηση που στερεί από τους Συντηρητικούς την απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές της 8ης Ιουνίου. Το βρετανικό νόμισμα έφθασε την Τετάρτη να υποχωρεί κατά 0,5% έναντι του ευρώ και του δολαρίου, προτού ανακάμψει λίγο αργότερα.
Λίγο πριν από το μεσημέρι στην αγορά συναλλάγματος του Λονδίνου η στερλίνα υποχωρούσε κατά 0,36% έναντι του δολαρίου στα 1,2813 δολάρια και κατά 0,35% έναντι του ευρώ στα 1,453 ευρώ.
Είχε προηγηθεί η δημοσίευση στους λονδρέζικους «Times» δημοσκόπησης της YouGov που έδειχνε ότι το κόμμα της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι θα αυξήσει τη διαφορά του με τους Εργατικούς του Τζέρεμι Κόρμπιν στη Βουλή των Κοινοτήτων, που σήμερα είναι 17 έδρες. Η δημοσκόπηση έδειχνε επίσης πιθανή αδυναμία σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης μετά τις επικείμενες εκλογές.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις προβολές της YouGov οι Τόρις ίσως χάσουν 20 από τις 330 έδρες που έχουν σήμερα στη Βουλή των Κοινοτήτων, ενώ οι Εργατικοί θα κερδίσουν περίπου 30 έδρες. Πρώτο κόμμα θα εξακολουθήσουν να είναι οι Συντηρητικοί, αλλά δεν θα έχουν πλέον απόλυτη πλειοψηφία και θα χρειαστεί να συνεργαστούν με άλλους κομματικούς σχηματισμούς για να κυβερνήσουν.
Ο διευθύνων σύμβουλος της YouGov’s Στίβεν Σαίξπηρ δήλωσε ότι το μοντέλο ανάλυσης δεδομένων που εφάρμοσε η εταιρεία δοκιμάστηκε κατά τη διάρκεια της εκστρατείας που είχε προηγηθεί του περυσινού δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι στην ΕΕ που διεξήχθη στη Βρετανία και είχε δείξει αναμφισβήτητη επικράτηση του «Leave» (αποχώρηση από την ΕΕ).

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.