Το τελευταίο ταξίδι στα βράχια του Αργουλιδέ

Τόσο ο Αντ. Σαμαράς όσο και ο Κ. Καραμανλής θα παρευρεθούν στη Μητρόπολη, στην εξόδιο ακολουθία για τον

Τόσο ο Αντ. Σαμαράς όσο και ο Κ. Καραμανλής θα παρευρεθούν στη Μητρόπολη, στην εξόδιο ακολουθία για τον πρώην πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Αλλά και οι δύο δεν πρόκειται (εκτός απροόπτου) να μεταβούν στα Χανιά, όπου θα γίνει η ταφή. Παρά το γεγονός ότι η οικογένεια Μητσοτάκη αρνήθηκε να τελεστεί η κηδεία δημοσία δαπάνη, οι υπόλοιπες τιμές για τον εκλιπόντα πρώην πρωθυπουργό θα γίνουν κανονικά. Δηλαδή τιμητικό άγημα, μεσίστιες σημαίες σε όλα τα δημόσια κτίρια, μεταφορά της σορού με μεταγωγικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας στα Χανιά. Ρώτησα ένα από τα μέλη της οικογενείας Μητσοτάκη γιατί αρνήθηκαν η κηδεία να γίνει δημοσία δαπάνη (όπως γίνονται όλες οι κηδείες πρώην πρωθυπουργών) και μου απάντησε: «Δεν γίνονται οι κηδείες δημοσία δαπάνη μόνο πρώην πρωθυπουργών ή πρώην Προέδρων της Δημοκρατίας, αλλά και άλλων». Δεν θέλησε να κατονομάσει τους «άλλους», αλλά μάλλον εννοούσε… ηθοποιούς. Επιπλέον μου εξήγησε ότι δεν ήθελε η οικογένεια να χρεώσει τους φορολογουμένους με τα έξοδα της κηδείας, έξοδα που μπορεί άνετα η οικογένεια να καταβάλει. Αλλωστε ζήτησε να μην υπάρξουν στεφάνια. Ετσι το Ιδρυμα Καραμανλή αντί στεφάνου θα διαθέσει χρήματα όπου θα το ζητήσει η οικογένεια.
nnn
Ενα Airbus της Aegean θα διατεθεί για τη μετάβαση βουλευτών και πρώην υπουργών της ΝΔ στα Χανιά. Θα είναι ειδική πτήση, όπως συμφώνησε η ΝΔ με τον μεγαλομέτοχο της Aegean. Οι θέσεις στο αεροπλάνο, όπως έμαθα, έχουν πληρωθεί. Το άλλο που πληροφορήθηκα είναι ότι οι επιβάτες βουλευτές και πρώην υπουργοί δεν θα πληρώσουν αεροπορικό εισιτήριο μετάβασης, αλλά μόνον επιστροφής. Υπάρχουν δύο εκδοχές για το ποιοι αναλαμβάνουν τα έξοδα μετάβασης και την παραμονή για ένα βράδυ στα Χανιά. Η μία εκδοχή λέει ότι τα αναλαμβάνει η ΝΔ, η δεύτερη ότι τα αναλαμβάνει η οικογένεια.


Με C-130
Μετά την εξόδιο ακολουθία η σορός του πρώην πρωθυπουργού θα μεταφερθεί από τη Μητρόπολη στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας και από εκεί με μεταγωγικό αεροσκάφος στα Χανιά, όπου θα προσγειωθεί στην 115 Πτέρυγα Μάχης, στη Σούδα. Στο μεταγωγικό αεροσκάφος (C-130) δεν θα βρίσκεται κανένα μέλος της οικογένειας. Θα ταξιδεύσει με αεροσκάφος της Αegean. Από τη Σούδα η σορός θα μεταφερθεί με όλες τις τιμές στην εκκλησία της Αγίας Μαγδαληνής, όπου θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα έως την Πέμπτη, ημέρα της ταφής. Η έκθεση της σορού στην Αγία Μαγδαληνή έχει, μου είπαν οι γνωρίζοντες, συμβολική σημασία. Στην ίδια εκκλησία είχε τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα και η σορός του Ελευθερίου Βενιζέλου. Αλλωστε οι τάφοι των Κωνσταντίνου και Μαρίκας Μητσοτάκη στα βράχια του Αργουλιδέ, βρίσκονται σε ευθεία γραμμή με τους τάφους των Βενιζέλων.


Το ΣτΕ και ο Τόμσεν

Κάποιες μεθοδεύσεις είναι τόσο κραυγαλέες που προκαλούν αγανάκτηση. Τι να πει κανείς για την απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας να ζητήσουν μέσω των νομικών συμβούλων του Κράτους να αναβληθεί η εκδίκαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας της υπόθεσης που θα έκρινε τη συνταγματικότητα του περιβόητου «νόμου Κατρούγκαλου». Η σχετική αίτηση ακύρωσης κατά των υπουργικών αποφάσεων, που εκδόθηκαν σε εφαρμογή του «νόμου Κατρούγκαλου» και αφορούν τον επανυπολογισμό κύριων και επικουρικών συντάξεων, καθώς και την περικοπή όσων συντάξεων υπερβαίνουν τα 1.300 ευρώ, είχε κατατεθεί το προηγούμενο καλοκαίρι.
nnn
Αρχικά οι αιτήσεις ακυρώσεως προσδιορίστηκαν να εκδικαστούν στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας σε πρώτη δικάσιμο στις 7 Απριλίου 2017, αφού το θέμα κρίθηκε μείζονος σημασίας, επειδή αφορά όλους τους συνταξιούχους. Ωστόσο, στις 7 Απριλίου που είχε οριστεί να γίνει η δίκη, έγινε αυτεπάγγελτη αναβολή για τις 2 Ιουνίου 2017, προκειμένου η εισηγήτρια να ετοιμάσει την εισήγηση. Προχθές και ενώ όλοι ανέμεναν την εκδίκαση της υπόθεσης την Παρασκευή, ανακοινώθηκε πως θα υπάρξει νέα αναβολή εκδίκασης της υπόθεσης για το φθινόπωρο.
nnn
Ποιο ήταν το επιχείρημα; Οτι οι εκπρόσωποι του Ελληνικού Δημοσίου μου λένε πως δεν ήταν έτοιμοι για τη δίκη της Παρασκευής. Δηλαδή έναν χρόνο μετά την υποβολή της αίτησης ακύρωσης και δύο μήνες μετά την αυτεπάγγελτη αναβολή οι νομικοί σύμβουλοι του Κράτους δεν είχαν ακόμη προετοιμαστεί.
nnn
Κάποιοι κακόπιστοι μου εξιστορούν ότι πίσω από την αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης κρύβεται ο ίδιος ο Πόουλ Τόμσεν. Ναι, δεν διαβάσατε λάθος, ο Τόμσεν, ο γαλανομάτης δανός διευθυντής του ΔΝΤ. Οπως προέκυψε από τα πρακτικά της θυελλώδους συνεδρίασης του Eurogroup της 22ας Μαΐου, ο Τόμσεν ήγειρε θέμα συμβατότητας των τελευταίων νομοθετικών ρυθμίσεων που ψήφισαν για το Ασφαλιστικό οι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με το ελληνικό Σύνταγμα. Συγκεκριμένα, διατύπωσε ενστάσεις για το Ασφαλιστικό, κυρίως ως προς τη μη ύπαρξη νομικής γνώμης για τη συνταγματικότητα των περικοπών στις συντάξεις. Στη βάση αυτή ζήτησε να τεθεί ως προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης η ύπαρξη μιας τέτοιας γνώμης. Για να προλάβει τα χειρότερα, δηλαδή τον χαρακτηρισμό του «νόμου Κατρούγκαλου» ως αντισυνταγματικού από το Συμβούλιο της Επικρατείας, η κυβέρνηση προέτρεξε (προτού ακόμη εξασφαλίσει τη γνωμοδότηση που ζητεί το ΔΝΤ για τα νέα ασφαλιστικά μέτρα) να πάρει αναβολή από το ΣτΕ. Σε κάθε περίπτωση κανείς δεν μπορεί να αποφύγει το πεπρωμένο και ειδικά ο «νόμος Κατρούγκαλου».

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.