Τα καλά νέα για το χρέος, που είχε προδιαγράψει ο πρωθυπουργός με μια διάθεση υπεραισιοδοξίας, φαίνεται να μην επαληθεύονται, για την ώρα τουλάχιστον, με αποτέλεσμα να επικρατεί νευρικότητα και ανησυχία στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Το χειρότερο όμως είναι ότι έχουν επανέλθει στο τραπέζι τα σενάρια περί πολιτικής διαπραγμάτευσης και παραπομπής του θέματος στη Σύνοδο Κορυφής, αφού οι μέχρι στιγμής διαπραγματεύσεις απέχουν πολύ από τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ.Τσίπρας φαίνεται να μεταθέτει τη λύση του προβλήματος,»λύση να είναι κι όποτε να έρθει», ενώ και ο κ.Τσακαλώτος πιο προσγειωμένος χαμήλωσε τον πήχη δηλώνοντας «αναζητούμε μια καλή όχι μια τέλεια λύση».

Οι μέχρι τώρα πληροφορίες δείχνουν ότι οι διαφορές Σόϊμπλε -ΔΝΤ δεν γεφυρώνονται με συνέπεια η υποχρέωση που έχουν αναλάβει οι δανειστές απέναντι στη χώρα μας, να καρκινοβατεί και να μετατίθεται για μετά τις γερμανικές εκλογές.

Η καθυστέρηση της αξιολόγησης ,η σύνδεση της με το χρέος οδήγησε σε ένα ακόμα σκληρό πακέτο μέτρων,χωρίς όπως αποδεικνύεται τώρα να ξεκαθαρίζει το τοπίο για την χώρα.

Η αβεβαιότητα όχι απλώς παραμένει, αλλά ενισχύεται από τις δηλώσεις υπουργών και στελεχών του Σύριζα που επαναφέρουν στο τραπέζι σενάρια ρήξης και σύγκρουσης με τους δανειστές.

Μια τέτοια επιλογή θα είναι όμως καταστροφική για την οικονομία και την χώρα συνολικά. Περιθώρια για άλλα άσφαιρα διαπραγματευτικά παιγνίδια όχι μόνο δεν υπάρχουν, αλλά έχει αποδειχθεί πολλάκις στο παρελθόν, ότι οδηγούν σε χειρότερες λύσεις από αυτές που επιδιώκαμε.

Ούτως ή άλλως οι πάντες γνώριζαν και γνωρίζουν ότι οριστική λύση για το χρέος δεν πρόκειται να υπάρξει αν δεν ξεκαθαρίσει ο εκλογικός ορίζοντας στην Ευρώπη.

Αυτό που επείγει είναι να κλείσει οριστικά η αξιολόγηση, να εκταμιευθεί η δόση και να αρχίσει η οικονομία να κινείται και να μπαίνει σε ένα δρόμο σταθερότητας. Αμεσες ανάγκες για το χρέος τα δύο επόμενα χρόνια δεν υπάρχουν.

Δεν χρειαζόμαστε λοιπόν άλλους λεονταρισμούς για εσωτερική και κυρίως εσωκομματική κατανάλωση. Αυτό που προέχει είναι να επικρατήσει κλίμα ηρεμίας στην κοινωνία και ομαλότητας στην οικονομία.

ΤΟ ΒΗΜΑ