Το Σαμιώτικο κρασί, ειδικά το γλυκό, αποτελεί έναν από τους κυριότερους πρεσβευτές της Ελλάδας στο εξωτερικό, με εξαγωγές σε χώρες όπως η Γαλλία – η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά – και άλλες 22 χώρες. Πίσω από την οινική παραγωγή του νησιού, κρύβεται ο συνεταιρισμός της Σάμου (ΕΟΣ) ο οποίος συγκεντρώνει, οινοποιεί και εμπορεύεται το σύνολο σχεδόν της παραγωγής των αμπελουργών από το 1934, έτος της ιδρύσεώς του.
Αξίζει να αναφερθεί λοιπόν ότι φέτος δύο κρασιά του συνεταιρισμού βραβεύτηκαν σε διεθνείς διαγωνισμούς. Πρόκειται για το Samos Anthemis (2011), που απέσπασε το Χρυσό βραβείο και το Samos Nectar (2010) που έλαβε Ασημένια διάκριση, στον 24ο διεθνή διαγωνισμό Concours Mondial de Bruxelles.
Tο Samos Anthemis (2011), ένα ξεχωριστό γλυκό κρασί πενταετούς ωρίμανσης σε γαλλικά δρύινα βαρέλια, μαγεύει με το πολύπλοκο αρωματικό του προφίλ, τη μαλακή και ισορροπημένη γεύση και τη μακράς διάρκειας επίγευσή του. Στο στόμα, η θαυμάσια ισορροπία του κατορθώνει να διατηρεί σχεδόν ανέπαφη την πρωτογενή φρεσκάδα και τα ευγενή αρώματα του μοσχάτου με τα τριτογενή αρώματα της παλαίωσης να αναδεικνύονται και να συνδυάζονται μοναδικά.
Το Samos Nectar (2010), αποτελεί ίσως το πιο ιστορικό κρασί του ΕΟΣ Σάμου κι ένα από τα καλύτερα στον κόσμο. Ένα λιαστό κρασί που παλαιώνει για έξι χρόνια σε δρύινα βαρέλια, αποκτώντας εκλεκτά αρώματα σταφίδας, δαμάσκηνων και καβουρντισμένης κανέλλας. Στη γεύση ξεχωρίζουν τα ακούσματα καραμέλας βουτύρου, σταφίδας, καρυδιού, ώριμου πορτοκαλιού, ακόμα και γαρύφαλλου, σε μια ποιοτική αλληλοσυμπλήρωση.
Ο διαγωνισμός Concours Mondial de Bruxelles μετράει φέτος 24 χρόνια και συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πιο αυστηρούς και απαιτητικούς διαγωνισμούς παγκοσμίως. Οινολόγοι, sommelier, γευσιγνώστες, κριτικοί οίνου αλλά και ερευνητές του κλάδου με γνώμονα τις δοκιμές ελέγχου ποιότητας και την αξιολόγηση των ποιοτικότερων κρασιών σε διεθνή κλίμακα, ξεχώρισαν τα εξαιρετικής ποιότητας κρασιά της Σάμου τιμώντας έτσι το ποιοτικό δυναμικό του σαμιακού αμπελώνα.