Χωρίς παιδιατρική φροντίδα παραμένουν τα 350 παιδιά που ζουν μόνιμα στην Ιθάκη, ενώ ακάλυπτες παραμένουν πολλές από τις υγειονομικές ανάγκες των συνολικά 32.200 κατοίκων του νησιού, αφού το μικροβιολογικό εργαστήριο του Κέντρου Υγείας δεν λειτουργεί, ενώ το ένα ασθενοφόρο δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες ειδικά κατά την θερινή περίοδο που ο πληθυσμός πολλαπλασιάζεται.
Ο δήμαρχος Ιθάκης, Διονύσης Στανίτσας, σε διαδοχικές συναντήσεις που είχε το Σάββατο 27 Μαΐου με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτη Κουρουμπλή, καθώς και τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και του ΙΣΑ, Γιώργο Πατούλη, εξέθεσε το πρόβλημα των υγειονομικών ελλείψεων που αντιμετωπίζει το νησί, αλλά και της απουσίας απευθείας ακτοπλοϊκής σύνδεσης με την Αθήνα.
Σύμφωνα με τον κ. Στανίτσα, εδώ και 2,5 χρόνια δεν υπάρχει παιδίατρος να εξυπηρετήσει τα 350 παιδιά που ζουν μόνιμα στο νησί παρά το γεγονός ότι θέση παιδιάτρου έχει προκηρυχθεί από το υπουργείο Υγείας. Επίσης, η δημοτική αρχή προσφέρει ως κίνητρο για την πλήρωση της θέσης, δωρεάν στέγαση και κάλυψη παγίων, αφού διαθέτει τέσσερα ιδιόκτητα διαμερίσματα.
Ακόμα η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων προβλέπει την προσφορά 300 ευρώ, ως bonus, για την πλήρωση των κενών θέσεων ιατρικού προσωπικού, αλλά και δυστυχώς δεν υπάρχει ενδιαφέρον. Έτσι η μόνη επιλογή των γονιών για την υγειονομική φροντίδα των παιδιών τους είναι η μετακίνηση προς τις υγειονομικές δομές της Κεφαλονιάς, οι οποίες επίσης είναι αποδυναμωμένες από προσωπικό και υλικοτεχνικές υποδομές.
Σοβαρό πρόβλημα για τον ενήλικο πληθυσμό της Ιθάκης αποτελεί και η έλλειψη μικροβιολόγου αφού τα τελευταία τρία χρόνια που συνταξιοδοτήθηκε η μικροβιολόγος, το μικροβιολογικό εργαστήριο παραμένει κλειστό.
Ανεπαρκές κρίνεται και το ένα ασθενοφόρο του νησιού για τις διακομιδές ντόπιων και τουριστών. Ο δήμαρχος Ιθάκης κάνει έκκληση στην Πολιτεία για ένα ακόμη ασθενοφόρο και οδηγό, χωρίς ωστόσο να έχει λάβει επίσημες δεσμεύσεις για την ικανοποίηση του αιτήματος του.
Σχολιάζοντας την κατάσταση ο κ. Πατούλης έκανε λόγο για «τριτοκοσμικές καταστάσεις» και τόνισε ότι είναι πια καιρός να υπάρξει βούληση από το κράτος προκειμένου να δημιουργηθούν σοβαρά κίνητρα για τους γιατρούς να στελεχώσουν τις νησιωτικές και ακριτικές περιοχές της χώρας καθώς και να εφαρμοστούν σύγχρονοι μέθοδοι αντιμετώπισης των ασθενών, όπως η τηλεϊατρική.
«Τα νησιά και οι ακριτικές περιοχές της Ελλάδας είναι στο έλεος του Θεού. Ολόκληρες γενιές παιδιών μεγαλώνουν χωρίς παιδίατρο και χιλιάδες τουρίστες είναι ακάλυπτοι στη στοιχειώδη υποστήριξη ζωής σε επείγουσες καταστάσεις. Καλούμε εδώ και τώρα την Πολιτεία να προχωρήσει στη στελέχωση των υγειονομικών δομών απομακρυσμένων νησιών, με εξειδικευμένο ιατρικό δυναμικό και συστήματα τηλεϊατρικής», είπε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και του ΙΣΑ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ενημέρωση που έκανε ο κ. Στανίτσας στον κ. Κουρουμπλή, στο περιθώριο συνεδρίου για τον Τουρισμό Υγείας (26-27 Μαΐου, Ιθάκη), για τις ανάγκες του νησιού του έθεσε και το σοβαρό ζήτημα της απουσίας απευθείας ακτοπλοϊκής σύνδεσης του νησιού με την Αθήνα. Μάλιστα, το πρόβλημα έχει ενταθεί ακόμη περισσότερο μετά τη διακοπή το 2016, της σύνδεσης της Ιθάκης με την Πάτρα. Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής επιφυλάχθηκε για την εξέταση του προβλήματος.