Όλο και περισσότερες οργανώσεις και απλοί πολίτες προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη καταγγέλλοντας την αδράνεια των κυβερνήσεων στο φλέγον πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, αποκαλύπτει έκθεση του ΟΗΕ.
Μέχρι σήμερα έχουν έχουν κατατεθεί συνολικά 894 μηνύσεις και αγωγές σε συνολικά 24 χώρες, αναφέρει η έκθεση του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ (UNEP) και της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη.
Οι περισσότερες προσφυγές στρέφονται εναντίον κυβερνήσεων, ορισμένες όμως βάζουν στο στόχαστρο εταιρείες ορυκτών καυσίμων ή ακόμα και επενδυτές των ορυκτών καυσίμων.
Τα πρωτεία των προσφυγών στις ΗΠΑ
Οι περισσότερες προσφυγές (654) έχουν κατατεθεί στις ΗΠΑ και ακολουθούν η Αυστραλία (80) και η Βρετανία (49). Ο αριθμός των χωρών στις οποίες υπάρχουν τέτοιες υποθέσεις έχει τριπλασιαστεί από το 2014 έως σήμερα, επισημαίνουν οι συντάκτες της έκθεσης.
Ο ρυθμός υποβολής προσφυγών δεν μπορεί παρά να αυξηθεί μετά την ενεργοποίηση της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα, η οποία επιτρέπει στους ενάγοντες «να διατυπώνουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τις ανησυχίες τους για το χάσμα ανάμεσα στην υφιστάμενη πολιτική και την πολιτική που απαιτείται για να επιτευχθούν οι στόχοι [για το κλίμα]» επισημαίνεται στην έκθεση.
Σε αρκετές περιπτώσεις, οι ενάγοντες κερδίζουν τις δίκες. Το 2015, για παράδειγμα, η περιβαλλοντική οργάνωση Urgenta δικαιώθηκε και κατάφερε να αναγκάσει την κυβέρνηση της Ολλανδίας να δεσμευτεί σε μεγαλύτερες μειώσεις των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Την ίδια χρονιά, υπενθυμίζει το περιοδικό New Scientist, πακιστανός αγρότης κέρδισε την αγωγή που είχε καταθέσει κατά της κυβέρνησης καταγγέλλοντας ανεπαρκή μέτρα κατά της κλιματικής αλλαγής.
Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις αποτυχίας, όπως η απόφαση της αυστραλιανής δικαιοσύνης να μην ακυρώσει την έγκριση κατασκευής μεγάλου ανθρακωρυχείου, όπως ζητούσε η οργάνωση Australian Conservation Foundation.
Στόχος και οι τράπεζες;
Στόχος αγωγών και μηνύσεων, με την κατηγορία της απιστίας, θα μπορούσαν σύντομα να γίνουν και οι τράπεζες που χρηματοδοτούν έργα ορυκτών καυσίμων. Πρόσφατα, η περιβαλλοντική οργάνωση Client Earth προειδοποίησε γραπτώς τις πετρελαιοβιομηχανίες BP και Glencore ότι θα μπορούσαν να δεχτούν αγωγές από επενδυτές λόγω των υπεραισιόδοξων εκτιμήσεών τους για την μελλοντική ζήτηση σε ορυκτά καύσιμα.
Οι κινήσεις αυτές φαίνεται ότι αποδίδουν: οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της Αυστραλίας αρνήθηκαν να επενδύσουν στο αμφιλεγόμενο νέο ανθρακωρυχείο, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο 700 οργανισμοί σε 76 χώρες έχουν δεσμευτεί να σταματήσουν τις επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα.
Όπως φαίνεται, η Δικαιοσύνη μπορεί να πιέσει προς την κατεύθυνση της σωτηρίας του πλανήτη.
Newsroom ΔΟΛ