Ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος είναι γνωστό ότι συντελεί σε κακή καρδιαγγειακή υγεία στη μέση και τρίτη ηλικία. Και τώρα μια νέα μελέτη από τη Μ. Βρετανία τεκμηριώνει τις αρνητικές επιπτώσεις της παχυσαρκίας ακόμα και σε εμφανώς υγιείς νεαρούς ενήλικες.
Σύμφωνα με στοιχεία που πρόκειται να παρουσιαστούν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Γενετικής, που θα διεξαχθεί στην Κοπεγχάγη, ο υψηλός ΔΜΣ μπορεί να επιδεινώσει την καρδιαγγειακή υγεία ήδη από την υγεία των 17 ετών.
Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, με επικεφαλής την Δρ Κέιτλιν Γουέιντ, μελέτησε στοιχεία από τη μελέτη “The Avon Longitudinal Study of Parents and Children (ALSPAC)” για τη σχέση μεταξύ υψηλού ΔΜΣ και καρδιαγγειακής υγείας.
Η ALSPAC ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990 με αρχικό δείγμα πάνω από 14.000 εγκύους, τους συντρόφους και τα παιδιά τους και μελετά περιβαλλοντικούς και γενετικούς παράγοντες που επιδρούν στην υγεία και την ανάπτυξη του ανθρώπου.
Οι βρετανοί επιστήμονες υπέθεσαν ότι ο καρδιαγγειακός κίνδυνος λόγω αυξημένου ΔΜΣ ήταν πιθανό να προκύψει νωρίς στη ζωή του ατόμου. Με τη χρήση γενετικών δεδομένων μπόρεσαν να εντοπίσουν την αιτιολογική σχέση μεταξύ υψηλού ΔΜΣ και υψηλή αρτηριακής πίεσης και του Δείκτη Μάζας Αριστερής (καρδιακής) Κοιλίας, σε άτομα 17 και 21 ετών. Η υπερτροφία της αριστερής καρδιακής κοιλίας αποτελεί ένδειξη ότι δυσκολεύεται να αντλήσει αίμα και αποτελεί δείκτη καρδιακής νόσου.
Ο υψηλός ΔΜΣ δεν φάνηκε να έχει επίπτωση στον καρδιακό ρυθμό των νεαρών ενηλίκων αν και παλαιότερες μελέτες είχαν εντοπίσει σχέση. «Ωστόσο, τα αποτελέσματα ανέδειξαν ότι η αιτιολογική επίπτωση του υψηλότερου ΔΜΣ στην καρδιακή λειτουργία πήγαζε αποκλειστικά από τον όγκο αίματος που αντλούσε η αριστερή καρδιακή κοιλία. Αυτό εν μέρει εξηγεί την αιτιολογική επίδραση του υψηλού ΔΜΣ στην καρδιακή υπερτροφία και την υψηλότερη αρτηριακή πίεση», εξηγεί η Δρ Γουέιντ.
Η μελέτη ενισχύει την άποψη ότι η επιδημία παχυσαρκίας θα πρέπει να καταπολεμηθεί από νεαρή ηλικία ώστε να προληφθούν καρδιαγγειακές αλλαγές που αποτελούν πρόδρομους καρδιαγγειακής νοσηρότητας.
Μαίρη Μπιμπή