Εχουν περάσει επτά χρόνια οικονομικής ασφυξίας στη μνημονιακή μέγκενη, έχουν συμπληρωθεί τρία χρόνια από τις τοπικές εκλογές και μένουν ακόμη 24 μήνες ως το 2019 για την επόμενη κάλπη. Ούτε νωρίς ούτε αργά για να διερευνήσουν οι σημερινοί δήμαρχοι της Αττικής, με δημοσκοπικά εργαλεία, εκτός άλλων, τις βουλές των δημοτών για το έργο τους, για τα προβλήματα που ταλανίζουν τη ζωή τους αλλά και τα κριτήρια της επόμενης δημοτικής ψήφου. Το… έψαξαν και είδαν, μεταξύ άλλων, ότι ο ιδανικός δήμαρχος στις εκλογές του 2019 είναι ο επιτυχημένος στην επαγγελματική του ζωή, ο νέος ηλικιακά και εκείνος που είναι «ανεξάρτητος», άλλως ειπείν «ακομμάτιστος», κατά την κυρίαρχη αντίληψη που καλλιεργείται εδώ και χρόνια για να κρύβεται επί της ουσίας ο προσανατολισμός των εφαρμοζόμενων πολιτικών που πάντα έχει «χρώμα». Παράλληλα, είναι ενδιαφέρον ότι οι κάτοικοι στο Λεκανοπέδιο όταν εστιάζουν στα σημαντικά προβλήματα στην περιοχή τους επιρρίπτουν τις ευθύνες κατά κύριο λόγο στον δήμο (46,5%) και δευτερευόντως στην κεντρική κυβέρνηση (32,1%), ενώ σχετικά στο απυρόβλητο μένει η Περιφέρεια Αττικής (13,7%).

Αλλαγές στην κορυφή
«Το Βήμα» παρουσιάζει την έρευνα κοινής γνώμης η οποία διενεργήθηκε από την Κάπα Research για λογαριασμό της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) και αφορά τις απόψεις των κατοίκων της Αττικής για την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση, την κριτική τους αλλά και τις προσδοκίες τους από τις δημοτικές αρχές. Η συλλογή των στοιχείων έγινε κατά το χρονικό διάστημα Μάρτιος – Απρίλιος 2017, βάσει ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου. Μετείχαν 7.983 άτομα (άνδρες και γυναίκες άνω των 18 ετών) στην Αττική που είναι χρήστες του Διαδικτύου και είχαν απαντήσει επίσης το 2013 σε έρευνα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση (τα αποτελέσματα είναι σταθμισμένα με την ψήφο του Σεπτεμβρίου 2015). Σκοπός, σύμφωνα με την ΠΕΔΑ, είναι η έρευνα να αποτελέσει ένα ακόμα εργαλείο για τη βελτίωση της δουλειάς των δήμων και την καλύτερη οριοθέτηση των προτεραιοτήτων τους.
Πάντως, ιδιαίτερα ενδιαφέροντα είναι τα ερωτήματα για τις επόμενες τοπικές εκλογές στην Αττική. Οι περισσότεροι αξιολογούν μεταξύ τεσσάρων χαρακτηριστικών στοιχείων ως πιο σημαντικό στην επιλογή τους για δήμαρχο στις εκλογές του 2019 το «να είναι επιτυχημένος στην προηγούμενη δουλειά του» (84,3%), «να είναι νέος στην ηλικία» (54%) και ακολούθως «να είναι πολιτικά και ιδεολογικά κοντά στα πιστεύω μου» (36,8%) και «να έχει διατελέσει δήμαρχος ή δημοτικός σύμβουλος» (26,4%). Μάλιστα, ιδιαίτερα για τις γυναίκες μετράει μακράν ο καλός επαγγελματίας (88,1%) και το νεαρόν της ηλικίας (61,4%).
Πιστεύουν, όπως και το 2013, ότι πρέπει να εκλεγεί άλλος δήμαρχος (60,9%), εκφράζοντας πιθανόν την προσδοκία για καλύτερες μέρες μέσω αλλαγής προσώπου… Ικανοποιημένο από το έργο του σημερινού δημάρχου τους εμφανίζεται σήμερα ποσοστό 35,4% έναντι 37,9% προ τετραετίας.

Στο ερώτημα για τον πολιτικό χώρο από τον οποίο θα προτιμούσαν να προέρχεται ο δήμαρχος που θα εκλεγεί, απάντησαν σε ποσοστό 46,8% «ανεξάρτητος», ενώ το 12% δήλωσε «από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ», το 9,6% «από τον χώρο της ΝΔ», το 9,6% «από τον χώρο της Κεντροαριστεράς (ΠαΣοΚ – ΔΗΜΑΡ, Ποτάμι)», 11,3% «από άλλον πολιτικό χώρο» και 10,8% «δεν ξέρω/δεν απαντώ». Είναι ενδιαφέρον ότι οι γυναίκες σε ποσοστό 54,2% προτιμούν «ανεξάρτητο», ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό για τον ΣΥΡΙΖΑ (15,9%) καταγράφεται στις ηλικίες 55 ετών και άνω.
Κάθε άλλο παρά ικανοποίηση από τις συνθήκες που επικρατούν στον δήμο τους εκφράζουν οι πολίτες στην Αττική, με μόλις 32,9% να δηλώνει «πολύ & αρκετά ικανοποιημένος-η», σαν να μην έχει περάσει ούτε μια μέρα από το 2013 (το αντίστοιχο ποσοστό ήταν τότε 32,4%).
Στην κορυφή των δυσαρεστημένων από την καθημερινότητά τους είναι οι κάτοικοι των δυτικών προαστίων (70,7%), ενώ ακολουθούν κατά σειρά το Υπόλοιπο Αττικής (68,1%) και τα ανατολικά προάστια (67%). Στον αντίποδα, με τα ποσοστά δυσαρέσκειας να «πέφτουν» σχετικώς (ως και επτά μονάδες), βρίσκονται οι ερωτηθέντες στα νότια προάστια και στον Πειραιά (64,7%) και στα βόρεια προάστια (63,8%).
Οι τομείς στους οποίους εντοπίζουν οι πολίτες στο Λεκανοπέδιο τα περισσότερα προβλήματα είναι το οδικό δίκτυο (47,6%), η καθαριότητα (38%), το περιβάλλον/πράσινο (22,8%), το κυκλοφοριακό (22,5%), οι συγκοινωνίες (19,7%). Ακολουθούν η φτώχεια (15,5), η διαφθορά (14,9%), οι δομές Υγείας – νοσοκομείο (13,6%), το Προσφυγικό /Μεταναστευτικό (13%). Σε σχέση με το 2013, φαίνεται να καταγράφονται πιο ενισχυμένα τα προβλήματα της καθαριότητας (κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες) και του κυκλοφοριακού (δύο ποσοστιαίες μονάδες), ενώ αντιθέτως με χαμηλότερα συγκριτικά ποσοστά τα προβλήμτα της φτώχειας (τρεις ποσοστιαίες μονάδες), της διαφθοράς (πέντε ποσοστιαίες μονάδες) και των υπηρεσιών Υγείας (περίπου τρεις ποσοστιαίες μονάδες).

«Εφιάλτης η καθηµερινότητα»

Σχολιάζοντας τα συµπεράσµατα της έρευνας, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης Δήµων Αττικής και δήµαρχος Αγ. Αναργύρων – Καµατερού κ. Νίκος Σαράντης εστιάζει στο ότι οι πολίτες που δηλώνουν «πολύ/αρκετά ικανοποιηµένοι» από την καθηµερινή ζωή στους δήµους της Αττικής παραµένουν στα ίδια επίπεδα συγκριτικά µε προηγούµενη έρευνα του 2013. «Είναι αναµφισβήτητα θετικό ότι µέσα σε τέσσερα χρόνια κρίσης και οικονοµικής αποδυνάµωσης των δήµων η ποιότητα των προσφεροµένων στους πολίτες υπηρεσιών βελτιώνεται έστω και οριακά» παρατηρεί. Σηµειώνει ότι τα κυριότερα προβλήµατα που οι πολίτες λένε πως υπάρχουν στους δήµους αφορούν την καθηµερινότητα: οδικό δίκτυο, καθαριότητα, κυκλοφοριακό – συγκοινωνίες, πράσινο.

«Οι δήµαρχοι της Αττικής γνωρίζουµε καλά αυτά τα µεγάλα προβλήµατα, µε τα οποία παλεύουµε καθηµερινά, και τις δυσκολίες που υπάρχουν στην υλοποίηση του δηµοτικού έργου όπως το επιθυµούµε. Ειδικά τα προβλήµατα της καθηµερινότητας απαιτούν για την καλύτερη αντιµετώπισή τους προσωπικό και πόρους, που και τα δύο έχουν περιοριστεί δραµατικά στους δήµους τα τελευταία επτά χρόνια της κρίσης».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ