«Κανείς δεν δείχνει να βιάζεται. Απαντες όμως σπεύδουν να ενισχύσουν τη θέση τους εν όψει της κούρσας για τον ενιαίο φορέα». Η φράση κορυφαίου κοινοβουλευτικού στελέχους του ΠαΣοΚ περιγράφει σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση που επικρατεί στους κόλπους των κομμάτων και των κινήσεων του χώρου της Κεντροαριστεράς. Η εκτίμηση ότι απομακρύνεται το ενδεχόμενο πολιτικών εξελίξεων οδηγεί κεντρικά στελέχη του χώρου να πιστεύουν ότι υπάρχει χρόνος για διεργασίες, μολονότι οι εμπειρότεροι τους προειδοποιούν να μην πέσουν στην παγίδα της κυβέρνησης καθώς η εμπλοκή στο Eurogroup δεν αποκλείεται να σημάνει εξελίξεις.
Η επαναφορά από την κυρία Φώφη Γεννηματά της πρότασης για τη δημιουργία νέου φορέα με εκλογή αρχηγού από τη βάση δεν δημιούργησε την κινητικότητα που ανέμεναν οι επιτελείς της. Οι επαφές σε «επίπεδο κορυφής» δεν αναζωπυρώθηκαν. Ωστόσο, όπως αναφέρουν επιτελικά στελέχη της Χαρ. Τρικούπη, η μπάλα είναι πλέον στο γήπεδο των άλλων. Μένει, όπως επισημαίνουν, «να φανεί αν θα μπουν στη διαδικασία εκλογής αρχηγού από τη βάση και στη συνέχεια στη δημιουργία του ενιαίου φορέα ή αν θα κρυφτούν πίσω από προσχήματα αφού ουσιαστικές πολιτικές διαφορές δεν υπάρχουν, εκτός της επιθυμίας ορισμένων να διατηρήσουν τα μαγαζάκια τους».
Η απόφαση της κυρίας Γεννηματά «να επιστρέψει το επιχείρημα της διατήρησης των μικρομάγαζων σε όσους το χρησιμοποίησαν εναντίον της» συνδυάστηκε με μια στροφή στις θέσεις της για την πολιτική των ίσων αποστάσεων, τις εκλογές και τις μετεκλογικές συνεργασίες, ώστε να καλυφθεί η θέληση της βάσης για επίθεση εφ’ όλης της ύλης στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς και το αίτημα να ξεκαθαριστεί η στάση του ΠαΣοΚ στο μετεκλογικό σκηνικό. Προς αυτή την κατεύθυνση, και παρά το γεγονός ότι επισημαίνονται οι ιδεολογικές διαφορές με τη ΝΔ, η κυρία Γεννηματά έχει ανεβάσει αισθητά τους τόνους εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα αν και επιμένει στη γραμμή της εθνικής συνεννόησης ξεκαθαρίζει ότι αυτή δεν μπορεί να υπάρξει στη βάση των συσχετισμών της σημερινής Βουλής αλλά μετά από εκλογές, πλησιάζοντας τη θέση του Ευ. Βενιζέλου. Σε ό,τι αφορά το μετεκλογικό τοπίο τονίζει ότι θα καθοριστεί από το εκλογικό μέγεθος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και όχι από τη στάση της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν χρειαστεί θα πάρει σαφή θέση προκειμένου να μην οδηγηθεί η χώρα σε περιπέτειες.
Τα επιτελικά στελέχη της Χαρ. Τρικούπη εκτιμούν ότι η ψήφιση του πακέτου των επώδυνων μέτρων «αποτελεί την ταφόπλακα κάθε ελπίδας ανάκαμψης του ΣΥΡΙΖΑ που καταρρέει». Ωστόσο η κατάρρευση αυτή, με βάση την εικόνα που έχουν, δεν συνοδεύεται από σημαντική ανάκαμψη των ποσοστών της ΔΗΣΥ.
Η στροφή Γεννηματά αποτυπώνεται και στο σχέδιο για τον οδικό χάρτη για τη δημιουργία του νέου φορέα, όπως αποτυπώνεται στο σχέδιο Διακήρυξης του Συνεδρίου. Είναι εμφανής η προσπάθεια να καμφθούν οι αντιρρήσεις που υπάρχουν τόσο από την πλευρά του Ποταμιού όσο και της Ωρας Αποφάσεων.
Οι πολιτικές θέσεις του νέου φορέα θα έχουν ως βάση συζήτησης το πόρισμα της επιτροπής διαλόγου με το Ποτάμι και το Δίκτυο της Αννας Διαμαντοπούλου. Αρχικά, θα υπάρξει νέο κάλεσμα στα κόμματα και στις κινήσεις του χώρου, τα οποία θα κληθούν μέσα σε τέσσερις μήνες να αποφασίσουν αν ο νέος φορέας θα είναι πολυτασικός ή πολυκομματικός. Παράλληλα θα δημιουργηθεί μια οργανωτική επιτροπή για το συνέδριο που θα αποτελείται από εκπροσώπους κομμάτων και κινήσεων καθώς και από ανεξάρτητες προσωπικότητες της Κεντροαριστεράς. Η επιτροπή αυτή θα διασφαλίσει τη διαφάνεια της διαδικασίας για την εκλογή του αρχηγού που θα πραγματοποιηθεί μέσα στο 2017, τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο. Οι πολίτες που θα συμμετάσχουν στη διαδικασία θα αποτελέσουν το μητρώο μελών του νέου φορέα που θα πραγματοποιήσει το ιδρυτικό του συνέδριο, το αργότερο, μέχρι τις αρχές Μαρτίου.
Η δημιουργία σε πρώτη φάση ενός πολυκομματικού φορέα εκτιμάται ότι δεν θα δημιουργήσει αντιδράσεις στα κόμματα που δεν επιθυμούν την αυτοδιάλυσή τους. Παράλληλα δεν φαίνεται ότι δημιουργεί ζητήματα στη ΔΗΜΑΡ, που δεν επιθυμεί «ένα κόμμα παραγόντων» αλλά «ένα ενιαίο σοσιαλδημοκρατικό φορέα» τις Κινήσεις Πολιτών που κινούνται στην ίδια γραμμή πλεύσης, αλλά και τους μεταρρυθμιστές του
Σπύρου Λυκούδη, ο οποίος που εκτιμά ότι ο νέος ενιαίος φορέας θα έπρεπε να είχε γίνει χθες, ώστε να έχει τον χρόνο να αναδείξει τις εναλλακτικές πολιτικές του προτάσεις.
Εκτός κάδρου το Ποτάμι
Αποφασισμένος να ακολουθήσει τη δική του γραμμή πλεύσης εμφανίζεται ο Σταύρος Θεοδωράκης. Ο επικεφαλής του Ποταμιού εξακολουθεί να βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με την Ωρα Αποφάσεων και πιστεύει στην ανάγκη της συνένωσης των δυνάμεων του μεταρρυθμιστικού Κέντρου. Ωστόσο, στη Σεβαστουπόλεως δεν θεωρούν ότι το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, «ένα συνέδριο διορισμένων», μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για τη δημιουργία του καινούργιου που χρειάζεται η χώρα.
Το Συνέδριο, ο Σημίτης και ο Βενιζέλος
Η επιτυχία ή μη του συνεδρίου, ειδικά στο επίπεδο του συμβολισμού της ενότητας του χώρου, θα κριθεί όπως ομολογούν επιτελικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη από την παρουσία ή μη του Κώστα Σημίτη και του Ευ. Βενιζέλου οι οποίοι το προηγούμενο διάστημα κρατούσαν διακριτές αποστάσεις από την ηγεσία του ΠαΣοΚ. Οι δύο άνδρες συμπίπτουν στην εκτίμηση ότι ο χώρος της Κεντροαριστεράς χρειάζεται κάτι νέο που θα του επιτρέψει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις καθορίζοντας την πορεία της χώρας, φαίνεται όμως ότι θα ακολουθήσουν διαφορετική στάση απέναντι στο συνέδριο.
Η ιστορική στήλη του Βήματος στο inbox σου
Γίνε μέλος του καθημερινού newsletter που αποκαλύπτει όσα συμβαίνουν στο πολιτικό παρασκήνιο και απόκτησε πρόσβαση σε αποκλειστικό περιεχόμενο. Ο πρώην πρωθυπουργός που είδε έστω και με καθυστέρηση το ΠαΣοΚ να υπερασπίζεται το έργο του και τον ίδιο από τις επιθέσεις που δέχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει το «παρών» στο συνέδριο του Ιουνίου, όπως μεταδίδει η Χαρ. Τρικούπη και επιβεβαιώνουν συνεργάτες του. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο αν θα μιλήσει και σε ποια κατεύθυνση θα κινηθεί η ομιλία του καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που έχει κατηγορήσει τα «προσωπικά καπετανάτα» τα οποία εμποδίζουν την ενοποίηση της Κεντροαριστεράς.
Θολό παραμένει το τοπίο σε ό,τι αφορά τις προθέσεις του κ. Βενιζέλου, ο οποίος απέχει από τις κομματικές και προσυνεδριακές διαδικασίες οδηγώντας στην εκτίμηση ότι η παρουσία του είναι αβέβαιη. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κύκλος ιδεών του κ. Βενιζέλου διοργανώνει στις Αθήνα, 12 και 13 Ιουνίου, διημερίδα στην οποία θα συμμετέχουν πάνω από 50 ομιλητές. Στις συζητήσεις που θα γίνουν θα επιχειρηθεί να υπάρξει μια σύνθεση των προτάσεων που κατατέθηκαν στις πάνω από 20 εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα, ώστε να αποτελέσουν το νέο εθνικό αφήγημα που θα επιτρέψει στις Ελληνίδες και στους Ελληνες «να ξαναονειρευθούν».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ