Apple και Nokia ξαναέγιναν φίλες, και μάλιστα με… πατέντα

H Apple και η Nokia αποκατέστησαν την παλαιά τους εγκάρδια φιλία που κλονίστηκε λόγω της οικειοποίησης καινοτομιών της φινλανδικής εταιρείας από την αμερικανική. Σε κοινό ανακοινωθέν που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη οι δύο όμιλοι τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού ανακοίνωσαν την υπογραφή μιας μακρόχρονης συμφωνίας σε ό,τι αφορά τις κατοχυρωμένες ευρεσιτεχνίες τους - κοινώς τις πατέντες.

H Apple και η Nokia αποκατέστησαν την παλαιά τους εγκάρδια φιλία που κλονίστηκε λόγω της οικειοποίησης καινοτομιών της φινλανδικής εταιρείας από την αμερικανική. Σε κοινό ανακοινωθέν που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη οι δύο όμιλοι τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού ανακοίνωσαν την υπογραφή μιας μακρόχρονης συμφωνίας σε ό,τι αφορά τις κατοχυρωμένες ευρεσιτεχνίες τους –κοινώς τις πατέντες.
Αμεση συνέπεια της συμφωνίας είναι η διακοπή των δικαστικών μαχών στις οποίες έχουν εμπλακεί οι εταιρείες τους τελευταίους μήνες. Οπως διευκρινίζεται στο ανακοινωθέν, εκπρόσωποι των επιτελείων της Apple και της Nokia θα εγκαινιάσουν τακτική συνεργασία για να εδραιώσουν μια διαρκή και αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ των εταιρειών.
Η άλλοτε πρωτοπόρα στον κλάδο των συσκευών κινητών τηλεφώνων Nokia διαθέτει δεκάδες χιλιάδες πατέντες στο χαρτοφυλάκιό της. Ενα χαρτοφυλάκιο που «φούσκωσε» ακόμη περισσότερο πέρυσι, με την εξαγορά της Alcatel-Lucent. Περίπου το 40% των περυσινών λειτουργικών κερδών της το 2015 η Nokia το οφείλει στον κλάδο Nokia Technologies, που διαχειρίζεται το σημαντικό για τον όμιλο κεφάλαιο των ευρεσιτεχνιών.
Η διαμάχη της Nokia με την Apple οφείλεται στην αδυναμία των δύο εταιρειών να ανανεώσουν την πενταετή συμφωνία για τις ευρεσιτεχνίες που είχαν υπογράψει το 2011. Η εξάμηνη εκκρεμότητα αποκαθίσταται και πλέον η φινλανδική εταιρεία μπορεί να υπολογίζει σε έσοδα περίπου 150 εκατ. ευρώ ετησίως από τη Nokia Technologies. Την Τρίτη η τιμή της μετοχής της Nokia εκτινάχθηκε κατά 6,5% υψηλότερα στο Χρηματιστήριο του Ελσίνκι.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.