Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου τίμησε στο πρόσωπο του προέδρου του, κ. Guido Raimondi, το Συμβούλιο της Επικρατείας, σε πανηγυρική συνεδρίαση της Ολομελείας του, το πρωί της Παρασκευής, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου.
Το «παρών» στη συνεδρίαση, την οποία λόγω του ταξιδιού του στις Βρυξέλλες δεν μπόρεσε τελικά να παρακολουθήσει ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας (εκπροσωπήθηκε από τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης), έδωσαν μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου κυρία Βασιλική Θάνου, ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Σταύρος Κοντονής, η επικεφαλής της Περιφέρειας Αττικής κυρία Ρένα Δούρου, ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της Ν.Δ. κ. Ν. Παναγιωτόπουλος. Τον κ. Raimondi συνοδεύει στο ταξίδι του ο έλληνας αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κ. Λίνος – Αλέξανδρος Σισιλιάνος.
Οι ομιλίες
«Η αξιοπιστία των θεσμών προκύπτει κυρίως από την αξιοπιστία των προσώπων, τα οποία τους εκφράζουν», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣτΕ κ. Νικόλαος Σακελλαρίου, παραπέμποντας στην «κεφαλαιώδους σημασίας συμβολή» του κ. Raimondi στην εμπέδωση της ευρωπαϊκής δημόσιας τάξης.
Ο κ. Σακελλαρίου αναφέρθηκε στην ενίσχυση του κλασικού διαλόγου με το δικαστήριο του Στρασβούργου, με την ένταξη και του ΣτΕ στο δίκτυο ανώτατων δικαστηρίων που έχει συστηθεί, η οποία αποτελεί και τη βασική αφορμή της επίσκεψης του κ. Raimondi (θα είναι επίσης ομιλητής και σε διημερίδα Διεθνούς Δικαίου στο Ναύπλιο).
Παίρνοντας τον λόγο, ο κ. Raimondi (ο οποίος επέλεξε να μιλήσει στα γαλλικά) δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει την πολιτισμική συμβολή της Ελλάδας – «συμβολικού τόπου στο κράτος δικαίου». «Υπήρξε μια στιγμή στην Ιστορία οπότε ο πολίτης απόλαυσε δικαιώματα (…) Ήταν εδώ, στην Ελλάδα. Η ελευθερία αυτή, έστω και ατελής, ήταν ο πυρήνας για αυτό που έχουμε σήμερα. Ο άνθρωπος βρέθηκε στο κέντρο του κόσμου», είπε.
Με αναφορές στον Πρωταγόρα, αλλά και θυμίζοντας υποθέσεις που έφθασαν στο Δικαστήριο του Στρασβούργου, όπως την υπόθεση Βαλλιανάτου κατά Ελλάδας, την εποχή που το σύμφωνο συμβίωσης δεν αφορούσε ακόμη τα ομόφυλα ζευγάρια, ο κ. Raimondi τόνισε τις συνθήκες της ολοένα και κλιμακούμενης μη συναίνεσης εν μέσω της οποίας φθάνουν δύσκολα ερωτήματα στο Δικαστήριο του Στρασβούργου. Ο ίδιος χαρακτήρισε φυσικό δικαστή τον εθνικό δικαστή και την αρνησιδικία «τυφλό σημείο» για τα δικαιώματα του ανθρώπου, ενώ μίλησε για εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος δικαίου σε μια φάση κατά την οποία υπάρχει γενικότερο δίλημμα εμπιστοσύνης.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αναφέρθηκε και στο δίκτυο των ανώτατων δικαστηρίων, καθιστώντας σαφές ότι στους κόλπους του ευνοείται ο δικαιοδοτικός διάλογος, ο οποίος και δεν δεσμεύει τα εθνικά δικαστήρια. Πρόκειται για δίκτυο ανταλλαγής νομολογιακών πληροφοριών, τα θεμέλια του οποίου τέθηκαν στα τέλη του 2015, σημείωσε ο κ. Raimondi, κάνοντας αναφορά στην πρώτη πιλοτική δοκιμή συνεργασίας με τα γαλλικά δικαστήρια, που απέδωσε τα μέγιστα. Στο δίκτυο έχει πλέον ενταχθεί και το Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ εξεδήλωσε ενδιαφέρον να συμμετάσχει ο Άρειος Πάγος.
Στη δική του ομιλία, ο κ. Κοντονής προσέδωσε στην επίσκεψη του κ. Raimondi χροιά «έμπρακτης ενθάρρυνσης των πρωτοβουλιών της ελληνικής κυβέρνησης, στην κατεύθυνση εναρμόνισης με τα Πρωτόκολλα και τις αποφάσεις του Δικαστηρίου στο Στρασβούργο», αναφερόμενος σε όλα τα σχετικά βήματα που έχουν γίνει σε νομοθετικό επίπεδο, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον νόμο για το σύμφωνο συμβίωσης.
«Στα πολύ σοβαρά αυτά βήματα που έχουν γίνει, οφείλεται και το γεγονός ότι έχουν μειωθεί σε ικανοποιητικό βαθμό οι προσφυγές πολιτών κατά της Ελλάδας ενώπιον του Δικαστηρίου», είπε ο κ. Κοντονής.
Η απόφαση και ο Σωκράτης
Στο τέλος της συνεδρίασης, ο κ. Σακελλαρίου επέδωσε στον κ. Raimondi την απόφαση της Ολομέλειας, στην οποία γίνεται αναφορά σε ρήση του Σωκράτη, όπως έχει διατυπωθεί στον πλατωνικό διάλογο Γοργίαν (469 c): «Δεν θα ήθελα να αδικούμαι, ούτε να αδικώ. Εάν ήταν, όμως, απόλυτη ανάγκη να επιλέξω, θα προτιμούσα να αδικούμαι αντί να αδικώ».
Και συμπληρώνεται στην απόφαση: «Με την υπενθύμιση της σωκρατικής αντίληψης της δικαιοσύνης ως υπόθεσης του εσωτερικού κόσμου του Ανθρώπου, ως πνευματικής άθλησης για τη δημιουργία ενός κόσμιου εαυτού που προτιμά να αδικείται αντί να αδικεί, οι δικαστές του ΣτΕ υποδέχονται τον εντιμολογιώτατο κ. Raimondi, στην πόλη που έθεσε τα θεμέλια του σύγχρονου ευρωπαϊκού πολιτισμού».