«Εντατικοποίηση των μέτρων ασφαλείας με έλεγχο της αλληλογραφίας και των δρομολογίων των πολιτικών προσώπων, των δικαστών και άλλων φρουρούμενων προσώπων» ζητούσε προ μερικών ημερών η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ με φόβο νέας επίθεσης με τρομοδέματα.
Αυτό το στοιχείο ανακύπτει λίγες ώρες μετά την έκρηξη -το απόγευμα της Πέμπτης – , στην συμβολή των οδών Μάρνη και 3ης Σεπτεμβρίου- μέσα στο ΙΧ της Τράπεζας της Ελλάδος στο οποίο επέβαινε ο πρώην πρωθυπουργός, παλιός διοικητής της Τράπεζας και νυν Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, κ. Λουκάς Παπαδήμος, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του. Με τις εντολές για «επιφυλακή» και ειδικούς ελέγχους σε αλληλογραφία να μην αποτρέπουν την επίθεση σε βάρος του κ. Παπαδήμου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, η φρουρά του πρώην πρωθυπουργού είχε μειωθεί σημαντικά το τελευταίο χρονικό διάστημα (σ.σ. περίπου σε ποσοστό 50%). Επιπλέον στελέχη της ΕΛ.ΑΣ επισήμαναν ότι «οι κανόνες ασφαλείας επιβάλλουν σε πρόσωπα υπό αστυνομική προστασία τους φακέλους να τους ανοίγουν με τη δέουσα προσοχή οι φρουροί τους».
Στην φρουρά του κ. Παπαδήμου, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, που αποτελείτο από αστυνομικούς και υπαλλήλους της Τράπεζας, είχε δοθεί εντολή για επιφυλακή μετά από σημειώσεις που είχαν βρεθεί γι αυτόν προσφάτως σε καταλύματα της Πόλας Ρούπα και άλλων ενόπλων.
Ο διπλός έλεγχος και τα «γερασμένα» x-ray
Σύμφωνα με μαρτυρία υπαλλήλου της Τράπεζας, που είναι οδηγός του κ. Παπαδήμου, παρέλαβε φάκελο από το γειτονικό γραφείο που είχε στην Ακαδημία Αθηνών και αρχικά το ήλεγξε με φορητή συσκευή x-ray. Ακολούθως το δέμα-βόμβα το ήλεγξε σε συσκευή Χ-ray στη Τράπεζα της Ελλάδος που είναι αμερικανικής κατασκευής και έχει τοποθετηθεί την περίοδο 2011-2012 (σ.σ. θεωρείται από τεχνικούς ότι δεν έχει απολύτως ευκρινή εικόνα). Χωρίς να εντοπισθεί η μικρή ποσότητα εκρηκτικής ύλης -πιθανόν πυρίτιδα- που περιείχε. Το δέμα που περιείχε βιβλίο μαζί με εφημερίδες παραδόθηκαν στον κ. Παπαδήμο, ο οποίος το άνοιξε μέσα στο αυτοκίνητο.
Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ αναζητούν ήδη τις καταγραφές από κάμερες και το ηλεκτρονικό αρχείο των συσκευών ακτινοσκοπικού ελέγχου για να επιβεβαιώσουν την κρίσιμα μαρτυρία του φρουρού του κ. Παπαδήμου.
Η αδυναμία αυτή επαρκούς ελέγχου των δεμάτων-βομβών στο κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος προκαλεί περαιτέρω προβληματισμό στην ΕΛ.ΑΣ αφού το κτίριο της Τράπεζας είχε γίνει στόχος βομβιστικής επίθεσης το 2014 από τον «Επαναστατικό Αγώνα», έχουν υπάρξει δεκάδες απειλητικές αναφορές ενόπλων οργανώσεων ενώ στο ίδιο κτίριο έχουν έδρα μέλη της τρόικας όταν έρχονται στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με άλλες πηγές – χωρίς προς το παρόν επιβεβαίωση – το δέμα βόμβα εξετάσθηκε και από αντίστοιχη συσκευή της Βουλής, λόγω της ιδιότητας του πρώην πρωθυπουργού που έχει ο κ Παπαδήμος. Όμως οι σχετικές συσκευές της Βουλής είναι παλαιάς τεχνολογίας, έχουν τοποθετηθεί το 2003 και προ τριών μηνών από τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ, υπευθύνους φρούρησης της Βουλής, είχε ζητηθεί με κατεπείγον έγγραφο η αντικατάστασή τους. Χωρίς όμως να έχει συμβεί κάτι τέτοιο και η Βουλή να θεωρείται ευάλωτη σε τέτοιου είδους ένοπλες επιθέσεις…
Στελέχη των διωκτικών αρχών θεωρούν ότι υπήρξε μία δυσμενής συγκυρία που οδήγησε στον τραυματισμό του κ. Παπαδήμου και δύο τραπεζικών υπαλλήλων-φρουρών. Αρχικά γιατί δεν υπήρξε αποτελεσματικός έλεγχος στο δέμα-βόμβα το οποίο στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο ΙΧ του πρώην πρωθυπουργού. Κι έτσι το άνοιγμα και η πυροδότηση του μηχανισμού προκάλεσε έκρηξη μικρής ισχύος η οποία όμως σε μικρό-κλειστό χώρο προκάλεσε σημαντικούς τραυματισμούς. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ μάλιστα εκφράζουν φόβους ότι ίσως έχουν σταλεί και άλλοι εκρηκτικοί μηχανισμοί με τον ίδιο τρόπο. Επιπλέον πιστεύουν ότι οι αποστολείς των δεμάτων-βομβών θα «ενθαρρυνθούν» από τους τραυματισμούς που προκάλεσε ο παγιδευμένος φάκελος με παραλήπτη τον κ. Παπαδήμο και ίσως επαναλάβουν σύντομα το εγχείρημά τους.
Τα τρομο-δέματα
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ εκτιμούν ότι η επίθεση έχει οργανωθεί από μέλη της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς» που χρησιμοποιούν κατασκευαστές από τον αναρχικό χώρο και οι οποίοι τοποθετούν εξαιρετικά μικρή ποσότητα πυρίτιδας ώστε να είναι δύσκολο να ανιχνευθεί σε ακτινοσκοπικούς ελέγχους. Σημειώνεται ότι η οργάνωση είχε στείλει τον περασμένο Μάρτιο δέματα –βόμβες στο γραφείο του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που «πέρασε» από αποτυχημένους ακτινοσκοπικούς ελέγχους και τραυμάτισε μία υπάλληλο αλλά και στο ΔΝΤ.
Λίγα 24ωρα αργότερα η ΕΛ.ΑΣ ανακάλυψε στο κέντρο διαλογής των ΕΛΤΑ στο Κρυονέρι οκτώ νέα δέματα-βόμβες με παραλήπτες γραφεία του οίκου αξιολόγησης «Fitch» που έχει προχωρήσει σε αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας αλλά και γραφεία ευρωπαϊκών υπηρεσιών σε χώρες όπως η Ιταλία και η Αγγλία ενώ ανάμεσα στους «αποστολείς» εμφανιζόταν και ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης.