Αμερικανοί ερευνητές που μελετούσαν τα αίτια της πολλαπλής σκλήρυνσης ανακάλυψαν ένα αντίσωμα που μπορεί να θεραπεύσει τον καρκίνο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Science Immunology.
Στόχος τα Τ-κύτταρα
Επιστημονική ομάδα του Νοσοκομείου «Brigham and Women’s Hospital» της Βοστόνης, με επικεφαλής τον Χαουαρντ Γουέινερ, ανακάλυψε ένα αντίσωμα που μπορεί να στοχεύσει με ακρίβεια τα ρυθμιστικά Τ-κύτταρα, τα οποία με τη σειρά τους ωθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να εξαπολύσει επίθεση κατά των καρκινικών κυττάρων.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το αντίσωμα περιόρισε την ανάπτυξη του όγκου σε μοντέλα μελανώματος, γλοιοβλαστώματος και ορθοκολικού καρκινώματος.
«Ως νευρολόγος, ποτέ δεν περίμενα να δημοσιεύσω μια εργασία για την θεραπεία του καρκίνου, αλλά καθώς μελετούσαμε με τους συνεργάτες μου ένα υπο-πληθυσμό Τ-κυττάρων που υποτίθεται ότι προλαμβάνουν την πολλαπλή σκλήρυνση σκεφτήκαμε το εξής: αν ο καρκίνος είναι το αντίθετο μιας αυτοάνοσης πάθησης, τότε θα μπορούσαμε να σκεφτούμε πώς να αποκαταστήσουμε την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να εμποδίσει την ανάπτυξη του καρκίνου», εξηγεί ο Δρ Γουέινερ.
Γραμμή άμυνας αλλά και επίθεσης
Τα Τ-κύτταρα που αποτελούν μια από τις κύριες γραμμές άμυνας του ανοσοποιητικού συστήματος ενάντια σε εισβολείς μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να λειτουργήσουν αντίστροφα και να προαγάγουν την καρκινική ανάπτυξη εμποδίζοντας το ανοσοποιητικό να ανιχνεύσει και να επιτεθεί στα καρκινικά κύτταρα.
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι μπορούν να στοχεύσουν με ακρίβεια τα Τ-κύτταρα με αντίσωμα anti-LAP που κλειδώνει πάνω σε ένα μοριακό σύμπλεγμα το οποίο εκφράζεται μόνον στην κυτταρική επιφάνεια των Τ-κυττάρων.
Σε προκλινικά μοντέλα δοκίμασαν την λειτουργικότητα των anti-LAP αντισωμάτων στην εμπλοκή σημαντικών μηχανισμών των Τ-κυττάρων και στην αποκατάσταση της ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμά τον καρκίνο. Και όντως διαπίστωσαν ότι τα anti-LAP επιδρούν σε πολλαπλούς κυτταρικούς πληθυσμούς για να προάγουν την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμά τον καρκίνο, περιλαμβανομένης της αύξησης της ικανότητας συγκεκριμένων τύπων των Τ-κυττάρων και ενίσχυσης της μνήμης του ανοσοποιητικού.
Newsroom ΔΟΛ