Τον θυμόμαστε υπό τις οδηγίες του Αλφρεντ Χίτσκοκ στις «Υποψίες», στην «Υπόθεση Νοτόριους», στο «Κυνήγι του κλέφτη» και στη «Σκιά των τεσσάρων γιγάντων», έχουμε αγαπήσει τον «αέρα» του είτε βλέποντάς τον δίπλα στην Κάθριν Χέπμπουρν στη «Γυναίκα με τη λεοπάρδαλη» είτε δίπλα στην Ντέμπορα Κερ στην «Ιστορία ενός μεγάλου έρωτα». Ορισμένες ταινίες του δεν πρόκειται να παλιώσουν ποτέ και νομίζω ότι αυτό οφείλεται στον ίδιο –αρκεί να θυμηθείς σήμερα την κινηματογραφική διασκευή του «Αρσενικό και παλιά δαντέλα», ταινία του 1944.
Γνωστός με το ψευδώνυμο Κάρι Γκραντ, ο Αρτσιμπαλντ Αλεξάντερ Λιτς που γεννήθηκε στο Μπρίστολ το 1904 και πέθανε το 1986 στην Αϊοβα των ΗΠΑ σε ηλικία 82 ετών, ανήκει αναμφισβήτητα στις πιο χαρακτηριστικές φιγούρες που έχουν περάσει ποτέ από το σελιλόιντ. Η ζωή του υπήρξε θυελλώδης και γεμάτη σκάνδαλα, όπως άλλωστε θα περίμενε κανείς από έναν σταρ που παντρεύτηκε πέντε φορές και πάντα με ηθοποιούς: Βιρτζίνια Τσέριλ, Μπάρμπαρα Χάτον, Μπέτσι Ντρέικ, Νταϊάν Κάνον και Μπάρμπαρα Χάρις.
Αυτό που ωστόσο δεν έγινε ποτέ ευρέως γνωστό και που μια ταινία αναδεικνύει στο φεστιβάλ των Καννών ήταν η εξάρτηση του Κάρι Γκραντ από το LSD. Το «Becoming Cary Grant» του Μαρκ Κιντέλ αναφέρεται στα τέλη της δεκαετίας του 1950, σε μια περίοδο που ο Γκραντ αναγκάστηκε να καταφύγει στο συγκεκριμένο ναρκωτικό για θεραπευτικούς λόγους. Μάλιστα, άρθρο του Vanity Fair σχετικό με αυτή την υπόθεση είχε κυκλοφορήσει με τίτλο «Cary in the sky with diamonds» παραφράζοντας το γνωστό τραγούδι των Beatles «Lucy in the Sky with Diamonds» που έχει συνδεθεί με το ίδιο ναρκωτικό.
O Kάρι Γκραντ πήρε LSD τουλάχιστον 100 φορές, μαθαίνουμε από την ταινία. «Ηταν ένα τεράστιο πείραμά του στην ενδοσκόπηση» ανέφερε ο Κιντέλ, γνωστός σκηνοθέτης στον χώρο των ντοκιμαντέρ. Πίσω από τη χαρωπή εικόνα του ανάλαφρου ανθρώπου που βλέπαμε στην οθόνη κρυβόταν μια ταλαιπωρημένη ψυχή που πέρασε δύσκολα χρόνια στο Μπρίστολ όταν ακόμα λεγόταν Αρτσι Λιτς. Το ναρκωτικό τον βοήθησε να διαχειριστεί θέματα που δεν είχε ποτέ καταφέρει να ξεπεράσει. Ενα παράδειγμα ήταν η ξαφνική εξαφάνιση της μητέρας του όταν ο Αρτσι ήταν μόλις 11 χρόνων. Χρόνια αργότερα θα μάθαινε ότι η μητέρα του είχε εισαχθεί σε ψυχιατρική κλινική.
Το συγκεκριμένο περιστατικό άγγιξε πολύ τον Μαρκ Κιντέλ διότι στα 11 του είχε ο ίδιος μια παρόμοια εμπειρία όταν μια μέρα τον πλησίασε η μητέρα του και του είπε ότι φεύγει από το σπίτι γιατί έχει γνωρίσει άλλον άνδρα. Πάντως, η δουλειά του σκηνοθέτη δεν ήταν εύκολη λόγω της επίπονης έρευνας και της λεπτότητας στον χειρισμό που απαιτούσε το θέμα. Τον βοήθησε πολύ το «σπιτικό» οπτικοακουστικό υλικό που του παραχωρήθηκε από την τελευταία σύζυγο του Γκραντ, την Μπάρμπαρα Χάρις, που υπήρξε και ατζέντισσά του. Μικρού μήκους έγχρωμες ταινίες που γύρισε ο ίδιος ο Γκραντ σε φιλμ 16 mm σε μια προσπάθεια αυτοψυχανάλυσης. Υλικό από αυτές τις ταινίες εμπεριέχεται στο «Cary in the sky with diamonds».
HeliosPlus