Τρία βιβλία του, μεταξύ άλλων, δώρισε στον Ντόναλντ Τραμπ ο Πάπας Φραγκίσκος κατά την επίσκεψη του αμερικανού προέδρου στην Πόλη του Βατικανού, τρία βιβλία τα οποία καταπιάνονται, όπως δήλωσε ο ίδιος ο Ποντίφικας, με «τα θέματα της οικογένειας, της χαράς του Ευαγγελίου και της μέριμνας για το κοινό μας σπίτι που είναι το περιβάλλον». Και αυτό το τελευταίο είναι σίγουρα το πιο πολιτικό από τα δώρα που ο 266ος επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας πρόσφερε στον 45ο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο πιο οικολόγος Πάπας στην Ιστορία τάσσεται φανατικά υπέρ της εφαρμογής όλων όσα ορίζονται στη Συμφωνία των Παρισίων για το Κλίμα, μια παγκόσμια συμφωνία για την κλιματική αλλαγή που επιτεύχθηκε στις 12 Δεκεμβρίου του 2015 στο Παρίσι με στόχο τη συγκράτηση της αύξησης της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου.
Αντιθέτως, ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου κατήγγειλε, κατά την προεκλογική του εκστρατεία, τη συμφωνία που φέρει τις υπογραφές εκπροσώπων 195 χωρών (συμπεριλαμβανομένης και της Κίνας) και ασπάστηκε τις θέσεις των (δεξιών) αμερικανών αρνητών της κλιματικής αλλαγής οι οποίοι χαίρουν, φυσικά, της αμέριστης στήριξης των πετρελαϊκών λόμπι. Ο Τραμπ έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι η κλιματική αλλαγή είναι «μια φάρσα των Κινέζων με στόχο να πληγεί η ανταγωνιστικότητα της αμερικανικής βιομηχανίας».
Αλλά λίγο πριν από την αναχώρησή του από την Ουάσιγκτον γι’ αυτήν την πρώτη του περιοδεία στο εξωτερικό, εμφανίστηκε αόριστα διατεθειμένος να επανακαθορίσει τις θέσεις του, δηλώνοντας ότι θ΄ ακούσει με προσοχή όλα όσα έχουν να του πουν οι Ευρωπαίοι. Προφανώς αναφερόταν στη Σύνοδο της Ομάδας των Επτά (G7) που θα πραγματοποιηθεί στην Ταορμίνα της Σικελίας την Παρασκευή και το Σάββατο. Και η κλιματική αλλαγή συγκαταλέγεται φυσικά μεταξύ των κύριων θεμάτων που θα εξεταστούν.
Δεν αποκλείεται ο Τραμπ ν’ αλλάξει γνώμη και όσον αφορά το περιβάλλον, όπως έχει κάνει, άλλωστε, ήδη αναφορικά με πολλά άλλα θέματα. Η συνάντησή του με τον Φραγκίσκο, έσβησε την ανάμνηση των λεκτικών αντιπαραθέσεων μεταξύ των δύο ανδρών κατά την περίοδο της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ. Και όπως ακριβώς ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι το NATO τελικά «δεν είναι παρωχημένο» ενώ πριν έκανε λόγο για μια «ξεπερασμένη και άχρηστη» Βορειοατλαντική Συμμαχία, έτσι και τώρα κάλλιστα θα μπορούσε να μην σκίσει την Παρισινή Συμφωνία.
Αλλά δυστυχώς αποτελεί γεγονός πως η ουσία παραμένει η ίδια. Ακόμη και στην περίπτωση που ο Λευκός Οίκος τηρήσει τα συμφωνηθέντα, οι ενέργειες του Τραμπ για το κλίμα από τότε που ανέλαβε την προεδρία εστιάζουν στη συστηματική αποδόμηση των περιβαλλοντικών πολιτικών του προκατόχου του.
Όσον αφορά τα ανώτατα όρια εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που επέβαλε ο Μπαράκ Ομπάμα σε αυτοκίνητα και εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ήδη υπαναχωρήσει. Ενέκρινε επίσης τη διεξαγωγή γεωτρήσεων σε προστατευόμενες περιοχές καθώς και την κατασκευή μεγάλων πετρελαιαγωγών αγωγών που ο Ομπάμα είχε απαγορέψει, διόρισε στη θέση του επικεφαλής της ομοσπονδιακής αρχής για την προστασία του περιβάλλοντος (Environmental Protection Agency) τον Σκοτ Προύιτ – έναν πολιτικό που υπηρέτησε με σθένος τα συμφέροντα των πολυεθνικών του πετρελαίου και αμφισβητεί την κλιματική αλλαγή – και μείωσε τους πόρους για ερευνητικά προγράμματα. Ο αντίκτυπος των επιλογών αυτών θα γίνει σίγουρα αισθητός, ανεξάρτητα από όσα ορίζονται στη Συμφωνία των Παρισίων.