Ο κ. Ξανθός απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, Κώστα Μπαργιώτα, για το αντιεμβολιαστικό κίνημα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «υπάρχει μια σκέψη να είναι υποχρεωτικό ο γονιός που αρνείται να εμβολιαστεί το παιδί του να υπογράφει ένα έντυπο το οποίο θα καταχωρείται στο βιβλιάριο υγείας του παιδιού και άρα, στον ηλεκτρονικό φάκελο. Έτσι, θα δίνεται η δυνατότητα να υπάρξουν παρεμβάσεις αλλαγής συνείδησης».
Το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει «ατυχείς» τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας θεωρώντας ότι αντί να δώσει σαφές και ισχυρό μήνυμα στους γονείς για την ανάγκη αλλά και την ασφάλεια του εμβολιασμού, προσφέρει παράθυρο στην παραπληροφόρηση, θέτοντας σε κίνδυνο τους πιο ευαίσθητους συμπολίτες μας.
«Η ανευθυνότητα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, της δήθεν αριστεράς και της κοινωνικής αλληλεγγύης αποτυγχάνει ακόμα μια φορά να διασφαλίσει τα συμφέροντα της χώρας», καταλήγει η ανακοίνωση του Ποταμιού.
Να σημειωθεί ότι, ο υπουργός Υγείας, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του Κ. Μπαργιώτα για το αντιεμβολιαστικό κίνημα, παραδέχθηκε ότι όντως υπάρχει πανευρωπαϊκό πρόβλημα και το χαρακτήρισε «αυξανόμενη απειλή για τη δημόσια υγεία σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Ωστόσο έσπευσε να τονίσει ότι, «στη χώρα μας για πολλούς λόγους, φαντάζομαι κυρίως επειδή είναι πολύ ισχυρό το ιατροκεντρικό και πατερναλιστικό πρότυπο που υπάρχει στο σύστημα υγείας μας, δεν έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά κινήματος. Προφανώς, είναι μεμονωμένες οι συμπεριφορές γονιών που υιοθετούν μια εναλλακτική κουλτούρα, υποτίθεται, στην προσέγγιση αυτών των θεμάτων».
Ο κ. Ξανθός χαρακτήρισε τα εμβόλια κρίσιμο εργαλείο προστασίας της δημόσιας υγείας και πρόληψης, διεθνώς, και πρόσθεσε πως «αυτό που χρειάζεται είναι με σοβαρότητα η πολιτεία να ενισχύσει την κουλτούρα της πρόληψης».
Εξηγώντας περαιτέρω το σκεπτικό του ανέφερε ότι «το βιβλιάριο υγείας του παιδιού, το πρόσφατο, που έχει αναδιοργανωθεί θα συνδεθεί με τον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας στα πλαίσια της πρωτοβάθμιας φροντίδας κι εκεί θα διασυνδέεται, λοιπόν, η καταγραφή που υπάρχει για τα εμβόλια των παιδιών. Θα υπάρχει στον οικογενειακό φάκελο υγείας και θα μπορεί ο οικογενειακός γιατρός να ανατρέχει, να βλέπει, να παρακολουθεί και να κατευθύνει τους γονείς. Υπάρχει μια σκέψη να είναι υποχρεωτικό ο γονιός που αρνείται να εμβολιαστεί το παιδί του να υπογράφει ένα έντυπο το οποίο θα καταχωρείται στο βιβλιάριο υγείας του παιδιού και άρα, στον ηλεκτρονικό φάκελο. Έτσι, θα δίνεται η δυνατότητα να υπάρξουν παρεμβάσεις αλλαγής συνείδησης».
Τέλος, υπενθυμίσε ότι έχει αποφασιστεί να προχωρήσει μια καμπάνια καθολικής ενημέρωσης από το ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ στο νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια υγεία ενισχύεται ο ρόλος του επισκέπτη υγείας, ο οποίος έχει την αρμοδιότητα και τη γνώση για να συνεισφέρει σε αυτήν την κατεύθυνση.
«Θεωρώ ότι αυτό που χρειαζόμαστε τώρα -και είναι πολύ σημαντικό- είναι να μην θέσουμε σε κίνδυνο ένα πολύ καλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού που έχουμε πετύχει στην Ελλάδα, το οποίο είναι 97% στα κρίσιμα εμβόλια με βάση το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών», κατέληξε ο υπουργός Υγείας.