Με την θετική ψήφο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠαΣοΚ-ΔΗΜΑΡ πέρασε η διάταξη για το μουσουλμανικό τέμενος που ανεγείρεται στο Βοτανικό. Κατά την συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή επί των άρθρων του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας στο οποίο περιέχεται, οι συγκυβερνώντες ΑΝ.ΕΛ. καταψήφισαν, όπως είχαν προαναγγείλει, μαζί με την Χρυσή Αυγή, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια: ΝΔ, ΚΚΕ, Ένωση Κεντρώων, καθώς και το Ποτάμι, αν και οι διατυπώσεις των βουλευτών του ήταν υπέρ της διάταξης.
Ωστόσο, ο βουλευτής του κόμματος Γρ. Ψαριανός δήλωσε ότι το κόμμα του είναι υπέρ του τεμένους αλλά είπε ότι επιφυλάσσεται για την Ολομέλεια. Λίγο αργότερα αρμόδιοι κύκλοι του Ποταμιού διευκρίνιζαν ότι η θέση του κόμματος είναι ξεκάθαρο «ναι» υπέρ του τεμένους, «αδειάζοντας» επί της ουσίας τον κ. Ψαριανό ο οποίος επιφυλάχθηκε. Οι ίδιοι κύκλοι είπαν ότι πρόκειται για σχήμα λόγου ή παραδρομή του βουλευτή. Μάλιστα ο έτερος βουλευτής του Ποταμιού Γ. Μαυρωτάς είχε διερωτηθεί λίγο νωρίτερα απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση: «Είναι τόσο χαμηλά στην αξιακή σας κλίμακα τα θέματα των δικαιωμάτων που τα παραβλέπετε για να συγκυβερνάτε με τους ΑΝΕΛ και να έρχεται το Ποτάμι και το κάθε Ποτάμι να σας ξελασπώνει;». Ωστόσο, η στάση του κ. Ψαριανού ανέτρεψε την «γραμμή» του Ποταμιού προκαλώντας σύγχυση.
Έτσι, ο ΣΥΡΙΖΑ διασώθηκε από την ΔΗ.ΣΥ. και η διάταξη υπερψηφίστηκε. Αν συνέβαινε το αντίθετο, το επίμαχο άρθρο 5 θα έπρεπε να αφαιρεθεί από το νομοσχέδιο το οποίο θα εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια την Πέμπτη 25 Μαίου 2017. Ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Κ. Κατσίκης ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του δεν θα ψηφίσει την εν λόγω διάταξη για λόγους αρχής, ενώ οι επιφυλάξεις που διατυπώθηκαν από τα άλλα κόμματα εστιάστηκαν σε επί μέρους ενστάσεις ως προς την σύνθεση του ΔΣ του νομικού προσώπου που θα διοικεί το τέμενος και σε θέματα λειτουργίας. Έτσι, το πιθανότερο είναι τα κόμματα που επιφυλάχθηκαν να υποστηρίξουν στην Ολομέλεια την σχετική διάταξη, η οποία προβλέπει την ίδρυση ΝΠΙΔ με την επωνυμία «Διοικούσα Επιτροπή Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών» και εποπτεύεται από τον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και δεν υπάγεται στις διατάξεις περί δημόσιου τομέα.
Οι πόροι του ΝΠΙΔ είναι ιδίως οι τακτικοί που προέρχονται από επιχορηγήσεις του κρατικού προϋπολογισμού του υπουργείου Παιδείας για την κάλυψη της μισθοδοσίας του προσωπικού και της αποζημίωσης των μελών του Δ.Σ., των δαπανών λειτουργίας και συντήρησης του τεμένους, καθώς και έκτακτοι από πάσης φύσεως επιχορηγήσεις, κληρονομιές, δωρεές κλπ. Το ΔΣ είναι επταμελές με τριετή θητεία που δύναται να ανανεώνεται και διορίζεται με απόφαση του υπουργού Παιδείας. Στον οργανισμό του ΝΠΙΔ ορίζονται κατά παρέκκλιση των ισχυουσών για το δημόσιο τομέα διατάξεων, η διάρθρωση και λειτουργία του, ο αριθμός, οι θέσεις, οι κατηγορίες, τα προσόντα, η κατάσταση και τα καθήκοντα του προσωπικού καθώς και το πειθαρχικό δίκαιό τους.