Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε την Τετάρτη το αξιόχρεο της Κίνας λόγω φόβων ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της δεύτερης σε μέγεθος, μετά την αμερικανική, οικονομίας στον κόσμο θα επιβραδυνθούν τα επόμενα χρόνια.
Συγκεκριμένα, η Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Κίνας κατά μία βαθμίδα από το Aa3 στο Α1. Ο οίκος αναθεώρησε επίσης τις προοπτικές της κινεζικής οικονομίας από σταθερές σε αρνητικές. Είναι η πρώτη υποβάθμιση της χώρας από το 1989.
Το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας έκανε λόγο για υπερβολές της Moody’s, η οποία δίνει μεγαλύτερη από τη σημασία που θα έπρεπε στις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν γεωγραφικές περιοχές στα ηπειρωτικά της χώρας. Το υπουργείο εκτιμά επίσης ότι ο διεθνής οίκος υποτιμά τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της κινεζικής κυβέρνησης.
Οι άλλοι δύο μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης, η Standard & Poor’s και η Fitch διατηρούν σταθερή την αξιολόγησή τους για την Κίνα. Η Standard & Poor’s στη βαθμίδα AA- με αρνητική προοπτική και η Fitch στην A+ με σταθερή προοπτική.
Η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας υποχώρησε στο 6,7% το 2016 από το 6,9% που ήταν την αμέσως προηγούμενη χρονιά. Πρόκειται για το χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από το 1990.
Όπως επισημαίνει η οικονομική αναλύτρια του BBC Καρίσμα Βασουανί, είναι η πρώτη φορά που η Moody’s υποβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα της Κίνας εδώ και περισσότερο από ένα τέταρτο του αιώνα. Και για το λόγο αυτό η κίνηση του οίκου αξιολόγησης είναι πολύ σημαντική και πιθανώς να οδηγήσει σε αύξηση του κόστους δανεισμού της κινεζικής κυβέρνησης από τις αγορές.