Με το σύνθημα «Γεφυρώνοντας τις διαφορετικότητες» το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά συμμετέχει στην ενότητα «Ανοιγμα στην πόλη» που εγκαινιάζει εφέτος το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου με 16 πολύ ενδιαφέρουσες δράσεις και παραστάσεις οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σε τόπους της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, με κοινωνικό και συμβολικό χαρακτήρα. Με αφετηρία το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά έως την Τρούμπα, τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, τοΠάρκο Δηλαβέρη, τα λιπάσματα Δραπετσώνας, τα Προσφυγικά της Νίκαιας, την εκκλησία της Αγίας Σοφίας, την Πειραϊκή και τη μαρίνα Ζέας, όλη η πόλη του Πειραιά θα βιώσει μια γιορτή για τον πολιτισμό.
Αλλωστε με γιορτή έμοιαζε η μεγάλη περιήγηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΘΠ κ. Νίκο Διαμαντή σε συνεργασία με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου κ. Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο στους τόπους και στους χώρους παρουσίασης των δράσεων της πλατφόρμας «Γεφυρώνοντας τις διαφορετικότητες». Στη μεγάλη αυτή βόλτα-ξενάγηση συμμετείχαν και οι καλλιτέχνες του προγράμματος, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν στους δημοσιογράφους για τις παραστάσεις ή τις δράσεις τους.
Ο δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης χαιρετίζει αυτή την πρώτη συνεργασία του ΔΘΠ με το Φεστιβάλ Αθηνών, σημειώνοντας ότι «πρόκειται για μια πολύ σημαντική στιγμή για την πολιτιστική και κοινωνική ζωή της πόλης. Στο «Ανοιγμα στην πόλη» καλλιτέχνες και πολίτες του Πειραιά θα συνυπάρξουν μέσα από δράσεις και παραστάσεις οι οποίες εμπλέκουν το παρελθόν με το παρόν, τη μνήμη με τη ζωή τους σήμερα. Το αίτημα των καιρών είναι μια ζωντανή, δημιουργική πόλη».

Η ιδέα της πλατφόρμας «Γεφυρώνοντας τις διαφορετικότητες» γεννήθηκε από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΘΠ, ο οποίος θέλησε να αναδείξει την ιστορία του Πειραιά, τις μνήμες και τα βιώματα των κατοίκων του. «Ο Πειραιάς είναι μια πόλη με ιδιαιτερότητες και αυτές θέλουμε να αναδείξουμε. Επαγγελματίες σκηνοθέτες, ηθοποιοί, χορευτές, εικαστικοί, ιστορικοί, μουσικοί, περφόρμερ και άλλοι συναντούν κατοίκους της πόλης, εμπνέονται από την ιστορία της πόλης τους αλλά και τις προσωπικές ιστορίες των ανθρώπων που την κατοικούν και αναπτύσσουν έναν δημιουργικό διάλογο.
Οι συμμετέχοντες προσεγγίζουν διαφορετικές κοινωνικές δομές, φορείς και ποικίλες κοινωνικές ομάδες της πόλης του Πειραιά, με σκοπό να χτίσουν γέφυρες επικοινωνίας.

Η οικονομία, το φύλο και η σεξουαλικότητα, η καταγωγή, η θρησκεία, η διαχείριση της πόλης και άλλα καυτά σύγχρονα ζητήματα είναι οι θεματικές ενότητες οι οποίες απασχόλησαν τους καλλιτέχνες –δημιουργούς οι οποίοι συμμετέχουν στο «Ανοιγμα στην πόλη»» υπογραμμίζει ο κ. Διαμαντής.


Ολη η πόλη μια γιορτή

n Την Κυριακή 25 Ιουνίου, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος ο Κωνσταντίνος Μίχος θα παρουσιάσει την παράσταση «Ιφιγένεια εν …».
n Η ιστορία του Σμυρνιού Κώστα Μασσέλου ή Νούρου, μιας ιδιαίτερης προσωπικότητας που με τη ζωή του και τη φωνή του σφράγισε μοναδικά και ανατρεπτικά το ρεμπέτικο, θα ξεδιπλωθεί μέσα και έξω από τις ταβέρνες. Στις 10-11 Ιουνίου: ταβέρνα «Ρεβαΐζι», Θερμοπυλών 28, Πειραιάς. Στις 12 και 19 Ιουνίου: ταβέρνα «Μπαρμπαδήμος», Αγ. Γεωργίου 76, Κορυδαλλός. Στις 15-16 Ιουνίου: ταβέρνα «Ρούκουνας», Ελ. Βενιζέλου 166, Κερατσίνι.
n Η σκηνοθέτις Αποστολία Παπαδαμάκη στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά συμμετέχει στο πρόγραμμα με μια 12ωρη ολονυκτία-παράσταση με θέμα την πίστη που θέτει τα ερωτήματα «Πώς μας βλέπει ο Θεός;» και «Τι νομίζουμε ότι πιστεύει για εμάς;». Το Σάββατο 17 Ιουνίου στις 20.30 στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.
n «Πειραιολογία» είναι ο τίτλος της περφόρμανς στην οποία ο Γιάννης Γονατίδης και ο Χρήστος Χρυσανθόπουλος διοργανώνουν «συναντήσεις μνήμης». Στις 3 και 25 Ιουνίου στο Δημοτικό Θέατρο, στη μαρίνα Ζέας – Ναυτικό Μουσείο (11/6), στην πλατεία Αλεξάνδρας (15/6), στο Πάρκο Δηλαβέρη (22/6), στον ιερό ναό Αγίας Σοφίας Πειραιά (23/6), στα Προσφυγικά Νίκαιας (29/6).
n Καθ’ οδόν και συγκεκριμένα στη διαδρομή της γραμμής του λεωφορείου Σύνταγμα –Πειραιάς (040) η Ελένη Γερασιμίδου και ο Πέρης Μιχαηλίδης επεξεργάζονται υπό τη μορφή μονολόγων –που έγραψαν ειδικά για την περίσταση οι συγγραφείς Γιάννης Χρυσούλης και Χρήστος Οικονόμου –δύο από τα πιο βασανιστικά προβλήματα της σημερινής κοινωνίας: τη μετανάστευση και την ανεργία.
n Στην πλαζ Βοτσαλάκια η Καρόλ Ριεσέκ και ο Ζι Κριστόφ Καμπ συλλέγουν αφηγήσεις ονείρων των κατοίκων του Πειραιά και δημιουργούν μια ηχητική βιβλιοθήκη με τίτλο «Στη σκιά των ήχων». Τρίτη 20 Ιουνίου έως Παρασκευή 23 Ιουνίου στις 19.30.
n Οι «Πειραιώτες ανοίγουν τα σπίτια τους» –στη Νίκαια, στον Πειραιά και στου Ρέντη –και αφηγούνται τις δικές τους ιστορίες που ίσως να μην είναι τόσο διαφορετικές από τις δικές μας. Επιμέλεια της Ειρήνης Μαργαρίτη.
n O Nίκος Διαμαντής και το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ θα παρουσιάσουν την περφόρμανς «Bridging diversities» σε διάφορα σημεία του Πειραιά.
n Η Μάνια Παπαδημητρίου υπογράφει τη σκηνοθεσία και πρωταγωνιστεί στην παράσταση «B.ound –το σκηνικό που φοβάται» της Χριστιάνας Λαμπρινίδη που πραγματεύεται το θέμα της ιθαγένειας και θα παρουσιαστεί στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Τρίτη 27 Ιουνίου έως Κυριακή 2 Ιουλίου στις 20.30.
n Την Παρασκευή 9 Ιουνίου στις 09.30 οι πυκνοί καπνοί, η κόκκινη θάλασσα από το θειάφι, το μολυσμένο υπέδαφος και οι ήχοι των μηχανών θα περιμένουν τους μικρούς μαθητές των σχολείων της πόλης που θα ξεχυθούν στον χώρο του πρώην εργοστασίου της Εταιρείας Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα.
n Η χορογράφος Αρια Μπουμπάκη –dance meetings –θα συναντηθεί με τους κατοίκους της πόλης και θα συνθέσουν μία επιτόπου χορογραφία δίνοντας έναν νέο ρυθμό στην πόλη. Στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, 12 έως 16 Ιουνίου 2017, στις 19.30.
n Στις πλατείες Αλεξάνδρας και Κοραή η Σεβαστή Στρογγυλού μάς συστήνει τα «Καπέλων δρώμενα».

HeliosPlus