Κοινωνική ασπίδα 8 δήμων Αττικής και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας

Έχουν περάσει 183 χρόνια από τότε που στα πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας, το 1834, καταγράφονται οι πρώτες πρωτοβουλίες σε τοπικό επίπεδο για την αντιμετώπιση δραματικών καταστάσεων που βίωναν λόγω ανέχειας κάτοικοι της πρωτεύουσας και ελλείψει δομών του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.

Έχουν περάσει 183 χρόνια από τότε που στα πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας, το 1834, καταγράφονται οι πρώτες πρωτοβουλίες σε τοπικό επίπεδο για την αντιμετώπιση δραματικών καταστάσεων που βίωναν λόγω ανέχειας κάτοικοι της πρωτεύουσας και ελλείψει δομών του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.

Οι μακρινές πρωτοβουλίες του πρώτου δημάρχου Αθηναίων Ανάργυρου Πετράκη, λίγο μετά την επανάσταση του 1821, όταν τριγύρναγαν στους δρόμους σαν επαίτες αγωνιστές, ανασύρθηκαν το μεσημέρι της Τρίτης. Η αναφορά έγινε εν έτει 2017, από την κυρία Ελένη Χαλβατζά, στέλεχος του Δήμου Αθηναίων, σε εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, όχι για να συγκρίνει καταστάσεις αλλά για να αναδείξει το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ακόμα και στις μέρες μας στη στήριξη των αδυνάμων.

Οκτώ δήμοι της Αττικής (Αγ. Αναργύρων, Αγ. Βαρβάρας, Αθηναίων, Καισαριανής, Καλλιθέας, Χαϊδαρίου, Ν. Ιωνίας, Περιστερίου), και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΕΑ) εγκαινίασαν ένα πιλοτικό πρόγραμμα συνεργασίας για την ανακούφιση και τη στήριξη πολιτών που κινδυνεύουν να βρεθούν στο περιθώριο. Ενώνουν τις δυνάμεις τους ώστε να ανταποκριθούν συντονισμένα στις αυξανόμενες, λόγω της κρίσης, ανάγκες των ευπαθών κοινωνικών ομάδων αλλά και να προτείνουν ένα υπερτοπικό αναπτυξιακό μοντέλο για την επόμενη ημέρα.
Δεν τίθεται θέμα φιλανθρωπίας αλλά αλληλεγγύης, επεσήμανε το μεσημέρι της Τρίτης, σε δημόσια παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, ο οποίος ως πρώτη συμβολική κίνηση εκ μέρους του Επιμελητηρίου έθεσε την προσφορά 100.000 ευρώ συνολικά στους οκτώ δήμους. «Δεν πρόκειται για κάποια δωρεά ή για μία έκτακτη ενίσχυση, αλλά για την απαρχή μίας συνεργασίας με τους δημοτικούς άρχοντες, προκειμένου να βάλουμε κι εμείς ένα λιθαράκι στο δύσκολο έργο τους», τόνισε.
Η συνέχεια αφορά σε προγράμματα επιμόρφωσης και ενημέρωσης που θα οργανώνει το Επιμελητήριο σε αυτούς τους δήμους, με έμφαση στην εκπαίδευση και την ανάδειξη καινοτόμων δυνατοτήτων σε διάφορους τομείς. Θα πραγματοποιηθούν σεμινάρια που απευθύνονται σε επαγγελματίες διαφόρων κλάδων, όπως τεχνικούς ασφαλείας ή για τον ΕΦΕΤ ή ενδιαφέρουν ευρύτερο κοινό, όπως τις διεξόδους που ανοίγονται μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ κ.ά.
Με πρωτοβουλία του, το Επιμελητήριο ήρθε σε επαφή με τους δημάρχους αυτών των περιοχών που εκρίθη ότι έχουν μεγάλο ποσοστό αδύναμων οικονομικά κοινωνικών στρωμάτων. Συμφώνησαν από κοινού σε δράσεις ενίσχυσης ευάλωτων δημοτών που είτε επειδή έχασαν τη δουλειά τους είτε αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο στην επιχείρησή τους αδυνατούν πλέον να εξασφαλίσουν τα προς το ζην.
Η ανταπόκριση στην πρόταση του ΕΕΑ ήταν άμεση από τους δημάρχους κ.κ. Γιώργο Καμίνη (Αθηναίων) , Ανδρέα Παχατουρίδη (Περιστερίου), Δημήτρη Κάρναβο (Καλλιθέας), Νίκο Σαράντη (Αγίων Αναργύρων-Καματερού), Ηρακλή Γκότση (Ν. Ιωνίας), Γιώργο Καπλάνη (Αγ. Βαρβάρας), Ηλία Σταμέλο, (Καισαριανής), Μιχάλη Σελέκο (Χαϊδάριου).
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση υπήρξε και συνεχίζει να είναι το «αμορτισέρ» της κοινωνίας που αλλιώς θα ήταν στους δρόμους, αναζητώντας ένα κουτί γάλα, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παχατουρίδης. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο που έπαιξαν οι δήμοι στην ανάσχεση των δραματικών επιπτώσεων στους αδύναμους οικονομικά οι οποίοι επλήγησαν σκληρά από την κρίση έδωσε και ο κ. Σαράντης. Μάλιστα, ο κ. Καπλάνης, αναδεικνύοντας τα γρήγορα αντανακλαστικά της τοπικής αυτοδιοίκησης, δεν παρέλειψε να θυμίσει ότι οι πρώτες δομές κοινωνικής αλληλεγγύης φτιάχτηκαν από τους δήμους καθ΄ υπέρβασιν των αρμοδιοτήτων τους…

Πάντως, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) κ. Γιώργος Πατούλης αφού επικρότησε την πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου και ανέδειξε επίσης την κοινωνική συμβολή της εκκλησίας, σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξουν δράσεις «πέρα από την Ελλάδα των σισιτίων για την Ελλάδα της ανάπτυξης». Πρότεινε σε συνεργασία με όλους τους φορείς να οργανωθούν παρεμβάσεις που να γίνουν βραχίονας ανάπτυξης , σε τομείς όπως ο ιατρικός τουρισμός, η καινοτομία, η αξιοποίηση έξυπνων ιδεών με εξωστρέφεια και δυναμισμό. Στην πρωτοβουλία του ΕΕΑ τοποθετήθηκαν θετικά μεταξύ άλλων εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών πατήρ Βασίλειος Χαβατζάς, ο πρόεδρος του Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο Πρόεδρος της Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) κ. Γιώργος Καββαθάς κ.ά.


Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.