Τόμσεν: Περισσότερος ρεαλισμός και εξειδίκευση για το ελληνικό χρέος

Περισσότερο ρεαλισμό για την πορεία της οικονομίας και περισσότερες λεπτομέρειες για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ζήτησε από την Ευρωζώνη ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, μία ημέρα μετά το άκαρπο Eurogroup.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρέπει να δει πιο ρεαλιστικές υποθέσεις από την πλευρά της ευρωζώνης για την ελληνική οικονομία και περισσότερες λεπτομέρειες για τα σχεδιαζόμενα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, είπε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν.

Ο Τόμσεν είπε ότι το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι δανειστές σημείωσαν πρόοδο στις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα, αλλά δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε συμφωνία.

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως υπάρχει ανάγκη για περισσότερο ρεαλισμό και εξειδίκευση», είπε ο Τόμσεν την Τρίτη.

Οι ηγέτες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ συμφώνησαν τη Δευτέρα πως η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ για πέντε χρόνια μετά τη λήξη του προγράμματος διάσωσης το 2018.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι είπαν πως το μέγεθος του πλεονάσματος μετά τη χρονική αυτή περίοδο είναι υπό συζήτηση και υπάρχουν επίσης διαφορές, όσον αφορά στις παραδοχές για την οικονομική ανάπτυξη και ειδικότερα στις προβλέψεις που χρησιμοποιούνται για τον σχεδιασμό της ελάφρυνσης του χρέους που επεκτείνεται σε βάθος δεκαετιών.

«Αποδεχόμαστε τη βασική υπόθεση της συμφωνίας του Μαΐου του 2016 ότι δεν χρειάζεται να υπάρξει τελική έγκριση, προσαρμογή ή υλοποίηση πριν το τέλος του προγράμματος, αλλά απαιτείται περισσότερη εξειδίκευση για το τι θα γίνει μετά το τέλος του προγράμματος», είπε ο Τόμσεν.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.