Η μπουγάδα που στάζει από τον πάνω όροφο, τα σκυλάκια που γαβγίζουν σε ώρες κοινής ησυχίας και η μη πληρωμή… κοινοχρήστων γεμίζουν πλέον τα δελτία συμβάντων της ΕΛ.ΑΣ. και απασχολούν για ώρες εκατοντάδες αστυνομικούς στα υποστελεχωμένα τμήματα της Αττικής. Αστυνομικοί που θα έπρεπε να ασχολούνται με την αστυνόμευση σε περιοχές με μεγάλη εγκληματικότητα, με την αποφυγή ληστρικών επιθέσεων και άλλα σημαντικά καθήκοντα, αναλώνονται πλέον με προστριβές πολιτών για ασήμαντες αφορμές και με έρευνες του… τίποτα!

Το τελευταίο που έλειπε από την αποδυναμωμένη ΕΛ.ΑΣ. ήταν να αναλάβει ρόλο ερευνητή και σε υποθέσεις… μεγάλου βεληνεκούς, όπως τα «σκουπίδια του γείτονα», το άτακτο μπουλντόγκ του συγκατοίκου, οι διαμάχες διαχειριστών με τους ασυνεπείς κατοίκους της πολυκατοικίας, οι θέσεις πάρκινγκ στην πιλοτή και άλλα σχετικά.

Κι όμως, αυτό ακριβώς συμβαίνει με βάση έγγραφο που συνέταξε προ μερικών ημερών και απέστειλε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών προς τις κεντρικές υπηρεσίες της ΕΛ. ΑΣ. σχετικά με τη διαχείριση περιστατικών καθημερινών προστριβών πολιτών, που συνήθως χειρίζονταν τα Τμήματα Ακροάσεων των Εισαγγελιών. Στο έγγραφο αυτό ζητείται η ΕΛ.ΑΣ. να ασχολείται πλέον με αυτά τα θέματα γιατί… μπορεί να εξελιχθούν σε πράξεις βίας. Κι έτσι για λόγους πρόληψης κάποιου «καβγά» η ΕΛ.ΑΣ. πρέπει να ασχολείται πλέον με χιλιάδες θέματα άνευ ουσιαστικού αστυνομικού ενδιαφέροντος. Με το σκεπτικό ότι ίσως κάποτε ένα εξαιρετικά μικρό ποσοστό από αυτά τα περιστατικά μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι πραγματικά σημαντικό.


Οι αρμοδιότητες

Αστυνομικές υπηρεσίες που τα τελευταία χρόνια έχουν χάσει το 60%-80% του προσωπικού τους, που δεν έχουν περιπολικά ή μοτοσικλέτες και έχουν αδυναμία να βγάλουν μια περιπολία ή να ψάξουν στοιχειωδώς μια σοβαρή εγκληματική επίθεση, πρέπει να ασχολούνται… ενδελεχώς με μικροπαρεξηγήσεις.
Οπως σημειώνεται στο έγγραφο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, «όταν οι προσερχόμενοι πολίτες στα αστυνομικά τμήματα έχουν αστικές διαφορές η Αστυνομία δεν έχει αρμοδιότητα να επιληφθεί. Ομως οι διαφορές αυτές δημιουργούν έριδες και προστριβές μεταξύ των πολιτών οι οποίες δύνανται να εξελιχθούν σε πράξεις βίας μεταξύ τους (αυτοδικίες, σωματικές βλάβες, εξυβρίσεις, απειλές κ.λπ.), οπότε η Αστυνομία επιβάλλεται να επιληφθεί προς πρόληψη αυτών. Η αρμοδιότητα αυτή υπαγορεύεται από τον θεσμικό ρόλο της Αστυνομίας που συνίσταται στην εξασφάλιση της δημόσιας ειρήνης και ευταξίας και της απρόσκοπτης κοινωνικής διαβίωσης των πολιτών και την πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος και την προστασία του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος».

Μέχρι τώρα οι αρμόδιοι αξιωματικοί υπηρεσίας παρέπεμπαν τους πολίτες για τέτοιου είδους μικροδιενέξεις στον Εισαγγελέα Ακροάσεων προκειμένου να πληροφορηθεί το περιστατικό και αν χρειασθεί να δώσει μια εισαγγελική παραγγελία. Ομως αυτή η διαδικασία και το «δικαστικό φίλτρο» μείωνε ιδιαίτερα σημαντικά εκείνους που συνέχιζαν αυτές τις δικαστικές – γραφειοκρατικές διαδικασίες για ζητήματα ελάχιστης σημασίας. Ακόμη σε ορισμένες από τις εναπομείνασες περιπτώσεις αποστέλλονταν αστυνομικοί της Αμεσης Δράσης για να επιλύσουν το ζήτημα που ανέκυπτε.

Τώρα όμως, λόγω του μεγάλου αριθμού πολιτών που «έπνιγαν» τις υπηρεσίες ακροάσεων, ζητείται η διαδικασία αυτή να γίνεται πλέον από την ΕΛ.ΑΣ. «ώστε οι σχέσεις των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας με αυτούς να γίνουν περισσότερο ανθρώπινες και παράλληλα πιο αποτελεσματικές στην εξυπηρέτησή τους και στην εκπλήρωση της αποστολής τους»! Στο έγγραφο ζητείται «οι αξιωματικοί υπηρεσίας να επιλαμβάνονται στις ως άνω περιπτώσεις ως έχουν υπηρεσιακή υποχρέωση, ήτοι να κλητεύονται οι εμπλεκόμενοι και να γίνεται προσπάθεια διευθέτησης της διαφοράς».


Διενέξεις

Οπως αναφέρουν στο «Βήμα της Κυριακής» υψηλόβαθμοι αξιωματικοί «πλέον τις τελευταίες ημέρες, οι αστυνομικοί στα τμήματα ασχολούνται με τέσσερις έως έξι περιπτώσεις διενέξεων πολιτών. Με τους αστυνομικούς να γράφουν για ώρες περιγραφές για μια μικροφασαρία ανάμεσα σε οδηγούς, για ένα λερωμένο χαλί από σφουγγάρισμα σε μπαλκόνι, για ακαθαρσίες σε πεζοδρόμια ή για κάποιο χρωστούμενο μικροποσό κ.ο.κ. Ολα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα το δελτίο συμβάντων να μετατρέπεται σε κυτίο παραπόνων και να γεμίζει με «άχρηστα» –για την ΕΛ.ΑΣ. –περιστατικά.

Επιπλέον, οι αστυνομικοί αναγκάζονται να μεταβαίνουν επί τόπου ώστε να καλέσουν για εξηγήσεις όσων εμπλέκονται στις διενέξεις. Κι έτσι να αντιμετωπίζεται μια προστριβή για λίγα ευρώ ή για ένα ανεξέλεγκτο κατοικίδιο σαν να είναι… τρομοκρατική επίθεση. Πολύ δε περισσότερο που αυτές οι οικονομικές μικροδιαφορές θεωρούνται σαν προπομπός υπεξαιρέσεων, κλοπών και απατών και απασχολούν για ώρες και τα τμήματα ασφαλείας που πρέπει να εστιάζουν την προσοχή τους στη διαλεύκανση εγκλημάτων».

HeliosPlus