Βερολίνο, Ανταπόκριση
Διαλυμένη διαδήλωση: Αυτή την εικόνα έδινε το πρωί της Δευτέρας η γερμανική κυβέρνηση ενόψει του απογευματινού Eurogroup για την Ελλάδα. Αφορμή γι αυτό ήταν μια συνέντευξη του σοσιαλδημοκράτη αντικαγκελάριου και υπουργού εξωτερικών Σίγκμαρ Γκάμπριελ στην «Sueddeutsche Zeitung» της Κυριακής, στην οποία ζητούσε μια στροφή της γερμανικής πολιτικής στο θέμα του ελληνικού χρέους. «Είχαμε επανειλημμένως υποσχεθεί στην Ελλάδα ελάφρυνση του χρέους. Τώρα πρέπει να τηρήσουμε την υπόσχεση» είπε. Κι αυτό δεν επιτρέπεται να προσκρούσει «σε γερμανική αντίσταση».
Οι δηλώσεις αυτές ήρθαν ως απάντηση στη στάση του χριστιανοδημοκράτη υπουργού οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Εκπρόσωπος του τελευταίου είχε διαμηνύσει το Σάββατο μέσω της «Bild Zeitung», ότι ο υπουργός είναι εναντίον μιας επιμήκυνσης της εξόφλησης των ελληνικών χρεών και της εξαγοράς των χρεών της Ελλάδας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ από το Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθεροποίησης ESM. «Τέτοια όπως και άλλα ανάλογα μέτρα δεν βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη» πρόσθεσε.
Αυτό προκάλεσε την οργή τον κ.Γκάμπριελ. «Αυτή τη Δευτέρα πρέπει να κατεδαφιστεί το πολιτικό μπλόκο» είπε. Οι έλληνες πολίτες έχουν υποστεί έναν σίφουνα περικοπών στον κοινωνικό τομέα. «Σε σύγκριση με αυτόν, τα μέτρα που ελήφθησαν στη Γερμανία στο πλαίσιο της Agenda 2010 ήταν ένα ελαφρό καλοκαιρινό αεράκι». Παρόλα αυτά, πρόσθεσε, περισσότερα από τα δυο τρίτα των Ελλήνων συνεχίζουν να υποστηρίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Αν δεν θέλουμε να χάσουμε αυτή τη γενναία χώρα, τότε πρέπει να της δώσουμε αέρα για να αναπνεύσει». Διαφορετικά, τόνισε, δεν θα μπορέσει να αναπτυχθεί και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.
Η διάσταση απόψεων δεν γεφυρώθηκε ούτε μετά την επικοινωνία του κ.Γκάμπριελ με τον κ.Σόιμπλε την Κυριακή, ούτε μετά τη συνομιλία του ίδιου με την Άνγκελα Μέρκελ τη Δευτέρα. Αυτό ενέτεινε τις φήμες στο Βερολίνο, ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε αδιέξοδο. «Τέτοιο χάος στην κυβέρνηση δεν το έχω ξαναδεί τα τελευταία χρόνια» έλεγε δημοσιογράφος.
Αυτό ήταν εμφανές και στην κυβερνητική συνέντευξη τύπου το μεσημέρι της Δευτέρας στο Βερολίνο, όπου η εκπρόσωπος του υπουργείου οικονομικών Ναντίν Καλβάι και ο ομόλογός της του υπουργείου εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ αρκούνταν στη δήλωση, ότι τα δυο κυβερνητικά στρατόπεδα αναζητούν πυρετωδώς ενιαία γραμμή. «Οι συζητήσεις (σ.σ.: μεταξύ του κ.Σόιμπλε και του κ.Γκάμπριελ) θα συνεχισθούν και το απόγευμα», είπε η κ.Καλβάι – μέχρι δηλαδή και την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup.
Αν μέχρι τότε βρεθεί κοινός παρανομαστής είναι πάντως ανοικτό θέμα. Ο κ.Σέφερ άφησε να διαφανεί ότι ο κ.Γκάμπριελ θα δεχόταν να μην γίνει στο σημερινό Eurogroup μια ολοκληρωμένη συμφωνία. «Τώρα είναι όμως η στιγμή για μια πολιτική απόφαση» τόνισε. Και με το τώρα, δήλωσε (στήνοντας μια γέφυρα προς τον κ.Σόιμπλε), δεν εννοεί το αφρικανικό «τώρα», που σύμφωνα με τις εμπειρίες του από την μακρόχρονη θητεία του ως διπλωμάτης στην Αφρική, έχει απεριόριστη διάρκεια και πρέπει να ειπωθεί τρεις φορές («τώρα», «τώρα», «τώρα»), για να γίνει ισοδύναμο του ευρωπαϊκού, αλλά το κλασικό ευρωπαϊκό, που με τη σειρά του πάλι δεν σημαίνει «αμέσως-αμέσως», αλλά αφήνει περιθώριο ημερών ή και εβδομάδων, έως ότου ολοκληρωθεί πλήρως.
«Όλοι στη γερμανική κυβέρνηση θεωρούν σημαντικό να βρεθεί κοινή γραμμή» συνόψισε ο κυβερνητικό εκπρόσωπος Στέφεν Σάιμπερτ. «Αυτό θα ήταν καλό για την Ελλάδα και την συνολική ευρωζώνη» σιγόνταρε ο κ.Σέφερ. Αλλά προφανώς και για την γερμανική κυβέρνηση, η οποία εμφανίζεται για πρώτη φορά τόσο βαθιά διχασμένη μπροστά στο ελληνικό θέμα.